Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Antioxidanty a ich funkcie v tele. Poznáte ich?

Antioxidanty a ich funkcie v tele. Poznáte ich?

Určite ste sa už stretli s pojmom antioxidanty. A možno viete, že sú pre ľudské telo mimoriadne prospešné. Viete však vôbec, čo sú antioxidanty a ako v tele fungujú? Viete, že existujú prírodné antioxidanty, vitamíny antioxidanty a dokonca antioxidanty v strave? Prezradíme vám, prečo sú antioxidanty pre človeka dôležité a odkiaľ ich môžete prijímať.

Antioxidanty verzus voľné radikály

Antioxidanty. Čo to je a ako vlastne fungujú? Ak máme spoznať antioxidanty a ich úlohu v lete, musíme si najprv povedať čosi o voľných radikáloch.

Zjednodušene sa dá povedať, že voľné radikály sú nepriateľmi ľudského organizmu. Ide o častice, ktoré poškodzujú bunky, urýchľujú starnutie organizmu a vo vysokej miere prispievajú k civilizačným ochoreniam ako sú rôzne degeneratívne a nádorové choroby.

Úlohou antioxidantov je bojovať proti voľným radikálom, neutralizovať ich vplyv na ľudský organizmus. Ako potvrdzujú mnohé štúdie (1), v tele sa starajú najmä o:

  1. Zlepšenie imunity
  2. Spomalenie starnutia organizmu
  3. Správnu hladinu cholesterolu
  4. Prevenciu nádorových ochorení
  5. Správnu činnosť srdca

VEDELI STE ŽE:

„Nadmerné množstvo voľných radikálov v tele spôsobuje stav nazývaný oxidačný stres, ktorý môže poškodiť bunky a viesť k chronickým ochoreniam? (2)“

Čo spôsobuje množenie voľných radikálov v tele? Ide najmä o:

  • Škodlivé návyky ako fajčenie a nadmerné pitie alkoholu
  • Zlá životospráva, nesprávna strava, obezita
  • Znečistenie vonkajšieho prostredia – napríklad ak žijete v meste so znečisteným ovzduším
  • Bakteriálne infekcie a vírusy
  • Vysoké hodnoty cukru v krvi – súvisiace aj s nezdravou životosprávou
  • Nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu bez ochrany pokožky (3)

Aj tieto faktory vedú k množeniu voľných radikálov a tým k nedostatku antioxidantov.

Antioxidanty a ich funkcie v tele. Poznáte ich?

Ako doplniť antioxidanty

Antioxidanty sú molekuly, ktoré telo na jednej strane samo produkuje. No v prípade vysokého množstva voľných radikálov je často nutné antioxidanty získavať „zvonku“, a to vo forme výživových doplnkov, ale najmä kvalitnej a pestrej stravy.

Čo obsahuje antioxidanty a ako ich doplniť do tela? V prvom rade je treba prijímať antioxidanty v potravinách. Najlepšie prírodné antioxidanty obsahujú potraviny ako citrusy, bobuľovité ovocie (čučoriedky, maliny, jahody), kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa, brokolica, kel, červená kapusta, repa, špenát, fazuľa, pekanové a vlašské orechy. Silné antioxidanty sú aj káva a čierny a zelený čaj.

Tepelnou úpravou sa však aj najsilnejšie antioxidanty môžu z potravín strácať. Preto pre zachovanie antioxidantov je lepšie tieto potraviny opekať alebo pražiť, nie variť. Závisí to však od konkrétnej potraviny.

Antioxidanty a ich funkcie v tele. Poznáte ich?

Antioxidanty vo forme výživových doplnkov

Ak sa rozhodnete o príjem antioxidantov vo forme výživových doplnkov, medzi najlepšie antioxidanty patria tieto:

  • Vitamín C. Je to silný antioxidant, ktorý okrem neutralizácie voľných radikálov zastáva v tele aj iné dôležité funkcie.
  • Vitamín E. Prispieva k správnej funkcii metabolizmu a je dôležitý aj pre pleť.
  • Betakarotén. Je prevenciou niektorých druhov rakoviny, posilňuje imunitu (4).
  • Zinok. Posilňuje bunkovú imunitu a má silné protizápalové účinky.
  • Selén. Telo ho nedokáže vytvárať, preto je jeho príjem z vonkajších zdrojov nevyhnutný. Posilňuje bunky, ktoré už bojujú s voľnými radikálmi.

Antioxidanty vo forme výživových doplnkov vhodne kombinujte so zdravou stravou a samozrejme, dôležitý je aj zdravý životný štýl.

Doplnky výživy