Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Imunitný systém a ako ho posilniť

Imunitný systém a ako ho posilniť

Čo je imunitný systém?

Systém, ktorý je tvorený špeciálnymi bunkami, molekulami, tkanivami a orgánmi, ktorý nás každodenne chráni pred chorobami a rôznymi škodlivými mikroorganizmami, predstavuje takzvaný imunitný systém.

Ak správne funguje – nie je ničím narušený – vykonáva skvelú prácu pri udržiavaní zdravia ľudí a predchádza infekciám. Ak však nastanú problémy s imunitným systémom, môžu nastať závažné zdravotné problémy.

Individualita pri každom jedincovi bola už častokrát spomínaná a ani pri imunitnom systéme to nebude inak. U každého človeka ja odlišný, ale spravidla by sa dospievaním mal stávať silnejším a odolnejším, pretože v tom čase sme si už prešli a boli vystavení viacerým patogénom, ktoré imunitu zväčšovali. Preto majú dospievajúci aj dospelí menšiu tendenciu ochorieť v porovnaní s malými deťmi.

Po vytvorení protilátok zostávajú v tele kópie, takže ak sa daný antigén objaví nanovo, môže byť rýchlejšie zdolaný. Preto niektoré choroby, ako sú napríklad ovčie kiahne, dostaneme iba raz, pretože po prvom napadnutí v tele zostáva uložená protilátka proti ovčím kiahňam, ktorá je pripravená a čaká na ich zlikvidovanie pri najbližšom napadnutí. Tento proces sa nazýva imunita.

Typy imunitného systému

Existujú tri typy imunity a to vrodená, adaptívna a pasívna.

Vrodená predstavuje určitú úroveň imunity, s ktorou sme sa narodili. Ľudský imunitný systém je podobný ako u mnohých zvierat – zaútočí na cudzích votrelcov od prvého dňa. Prvou obranou líniou proti patogénom je koža, sliznica hrdla a črevo.

Ďalším typom je adaptívna alebo teda získaná imunita, ktorá sa vyvíja v priebehu života. To znamená, že sa vyvíja zakaždým, keď sme vystavení nejakej chorobe alebo sa zaočkujeme. Budujeme si takzvanú knižnicu protilátok – niekedy je označovaná aj ako imunologická pamäť, pretože náš imunitný systém si pamätá všetkých predchádzajúcich nepriateľov.

Posledným druhom imunity je pasívna „požičaná“ imunita z iného zdroja, avšak netrvá donekonečna. Skvelým príkladom je dieťa, ktoré od matky cez placentu pred narodením získava protilátky  a potom po narodení získava protilátky skrz materské mlieko. Lenže dieťa je pred niektorými infekciami chránené pasívnou imunitou iba v prvých rokoch života.

Čo oslabuje imunitný systém

Zlozvyky, nadváha a ďalšie faktory, ktorých výsledkom je oslabená imunita. Čomu by ste sa mali vyhnúť?

  1. Obezita. Chronická obezita je pre ľudský organizmus veľmi nebezpečná. A vplýva tiež na imunitný systém. Tukové bunky totiž produkujú zápalové cytokíny. A zápal zvyšuje riziko rôznych ochorení, chrípku nevynímajúc.
  2. Fajčenie. Aj tu niet pochýb, že cigarety zdraviu neprospievajú. Pokiaľ ide o imunitu, fajčenie spôsobuje zníženie imunitných procesov a má vplyv na autoimunitné ochorenia.
  3. Alkohol. Má negatívny vplyv na schopnosť organizmu brániť sa ochoreniam a spôsobuje zmeny vo fungovaní imunitného systému.
  4. Cukor. Reč je o rafinovanom cukre, ktorý oslabuje schopnosť bielych krviniek pohlcovať baktérie.
  5. Chronický stres. Je príčinou mnohých civilizačných chorôb a negatívne vplýva aj na imunitný systém.

Pre podporu imunity sú dôležité vitamíny

Podpora imunity je dlhodobý proces. A zahŕňa množstvo krokov.

Čo by ste mali robiť pre posilnenie imunity? Aj keď to možno znie ako fráza, najdôležitejší je dostatok pohybu, spánku a dôsledná hygiena. Samozrejme, základom je zdravá strava a dostatok potrebných vitamínov a minerálov.

Aké vitamíny na imunitu by ste mali užívať? Základom je vitamín D, ktorý sa získava zo slnečného žiarenia. V zimných mesiacoch je vhodné ho dopĺňať. Vitamín D zabraňuje infekciám, zmierňuje zápaly a pomáha pri budovaní imunity.

Náš tip:

Prečítajte si o vitamíne D viac. Vitamín D – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Do jedálnička zaraďte aj potraviny s obsahom vitamínov B, ktoré zvyšujú odolnosť voči baktériám. Potrebné sú tiež silné antioxidanty – vitamíny C a E.

Potraviny posilňujúce imunitný systém

To, že potraviny majú vplyv na rôzne telesné funkcie je už dávno známe a samozrejme ani pri imunite to nie je inak. Tipy na potraviny, ktoré posilňujú imunitu a tým pádom aj zdravie:

Jogurt: obsahuje užitočné baktérie – probiotiká, ktoré prebývajú v čreve a zlepšujú spôsob akým telo trávi jedlo. Sú však aj veľmi dôležité v pomoci telu zdolávať choroby. Pri nákupe by sa malo dbať na výber takých jogurtov, ktoré obsahujú živé kultúry. Hovorí sa, že ak je po otvorení na povrchu tekutina, je to len dobré znamenie.

Bobuľové ovocie: je plné antioxidantov, ktoré pomáhajú telu bojovať proti oxidačnému stresu spôsobenému voľnými radikálmi. Existuje mnoho druhov bobúľ, ktoré je vhodné zaradiť do jedálnička, ako napríklad: jahody, čučoriedky, maliny, brusnice a ostružiny. Ak nie ste milovníkom všetkých, snáď  si je stále možné aspoň niektoré z nich vybrať.

Oriešky: obsahujú zdravé tuky, samozrejme ideálne je konzumovať ich v naturálnej forme, čiže nesolené a nepražené. Napríklad vlašské orechy obsahujú zdravé omega3 mastné kyseliny a mandle zasa vitamín E spolu s mangánom, čo predstavuje silné duo zvyšujúce imunitu.

Losos: je bohatý na omega3 tuky, ktoré sú nevyhnutné na rozvoj mozgu, ale taktiež znižujú zápal.

Chudé mäso: po prvé obsahuje proteín, ktorý je dôležitý pre udržanie sily a po druhé, chudé mäso obsahuje zinok, ktorý podľa všetkého pomáha bielym krvinkám v boji proti infekciám.

Samozrejme, opäť sa dostávame k individualite. Ideálne by bolo získavať látky na posilnenie imunity priamo z potravy, ktorú prijímame, avšak nie každému musí všetko chutiť, resp. nedá sa skonzumovať také množstvo, ktoré by nám zabezpečilo dostatok živín/vitamínov, preto je tu stále možnosť siahnuť na farmaceutické produkty, ktoré sú tak nakombinované, aby nám pomohli čo najefektívnejšie posilniť alebo udržať dostatočne odolnú imunitu.