Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Vitamín D – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Vitamín D – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Vitamín D, objavený v roku 1922 v rybom oleji, získal svoje označenie „D“ preto, že bol v poradí štvrtým objaveným vitamínom. Už vtedy sa zistilo, že výrazne napomáha k správnemu vývoju kostí detí. Aké sú jeho pozitívne účinky, kde alebo ako ho môžete dopĺňať a ako ho užívať?

Účinky vitamínu D

Je zaujímavý tým, že telo si ho dokáže samo syntetizovať, teda „vyrobiť“, keď je vystavené slnečnému žiareniu. Takto vznikne živočíšny vitamín D3. Vitamín D, ktorý sa nachádza v rastlinách, je označený ako rastlinný vitamín D2.

To najdôležitejšie, čo vitamín D robí pre človeka, je zdravie kostí. Reguluje totiž vstrebávanie vápnika, horčíka a fosfátov a tak udržiava ich optimálnu hranicu v ľudskom organizme.

Aké sú ďalšie pozitívne účinky vitamínu D na človeka?

  • Je dôležitý pre zdravie kostí, ale aj svalov
  • Pomáha pri liečbe bolestí svalov, kĺbov a kostí
  • Predchádza poruchám imunitného systému
  • Reguluje rast buniek, dokonca aj nádorových, a tak môže pomôcť pri liečbe niektorých druhov rakoviny
  • Pomáha pri liečbe kožných ochorení ako psoriáza
  • Napomáha normálnej funkcii mozgu
  • Pozitívne vplýva na stav chrupu

Nedostatok vitamínu D môže spôsobovať oslabenie imunity, chronickú únavu, nervozitu, zhoršenie priebehu zápalových chorôb a infekcií a pri dlhodobom nedostatku môžu vznikať až závažné poruchy vývinu kostí.

Vitamín D je veľmi dôležitý pre deti

Ak už máte dieťa, určite viete, že vitamín D je pre jeho správny vývoj nevyhnutný. Aj preto bábätká v zimných mesiacoch často užívajú (na predpis lekára) vitamín D.

Prečo je vitamín D pre deti nevyhnutný? Jeho nedostatok totiž spôsobuje takzvanú rachitídu, ľudovo nazývanú krivica. Ide o ochorenie, pri ktorom dochádza k poruchám vývoja kostry. Výsledkom je deformácia tenkých a krehkých kostí. Dbajte preto, aby malo vaše dieťa optimálny príjem vitamínu D.

Aké sú zdroje vitamínu D

Kde sa nachádza vitamín D prirodzene? Jeho hlavným zdrojom je slnko, respektíve slnečné žiarenie. Aj preto majú ľudia dostatok vitamínu D spravidla v lete a naopak, počas zimných mesiacov ho musia dopĺňať.

Rozhoduje tiež lokalita, v ktorej žijete. Napríklad severské národy majú často nedostatok vitamínu D a musia ho prijímať prostredníctvom doplnkov výživy. Aj v lete alebo počas slnečných dní, však môže byť príjem vitamínu D obmedzený. A to napríklad vtedy, ak sa natriete krémom s vysokým ochranným faktorom. Vtedy je produkcia vitamínu D znížená. Stále však platí, že slnko je najlepším zdrojom vitamínu D.

A čo ďalšie zdroje? Vitamín D môžete získať aj z hodnotnej stravy. Ktoré potraviny ho obsahujú? Nachádza sa napríklad v rybom tuku z tučných rýb ako losos alebo makrela. V menšom množstve ho obsahuje aj zelenina, vaječný žĺtok a mäso, najmä pečeň. Ak nie je možné prijímať dostatok vitamínu D zo slnka alebo zo stravy, prichádza rad na doplnky výživy.

vitamin D slnko

Doplnky výživy ako zdroj vitamínu D

V súčasnosti trpí množstvo ľudí nedostatkom vitamínu D. Aj tým sa vysvetľuje novodobá „epidémia“ chronickej únavy a nervozity u ľudí.

Náš tip:

V našom eshope nájdete širokú ponuku vitamínových doplnkov výživy.

Prezrite si našu ponuku.

Nemáte radi slnenie alebo nemôžete prijať jeho dostatok strave? Siahnite po doplnkoch výživy. Na trhu je dostupné veľké množstvo kvalitných doplnkov výživy, ktoré obsahujú tak rastlinnú formu – vitamín D2, ako aj živočíšnu formu – vitamín D3. Stačí si teda zvoliť vyhovujúcu značku výživového doplnku, prípadne vhodnú kombináciu s inými vitamínmi.

Ako užívať vitamín D – optimálne hodnoty v organizme

Ak ho užívate vo forme výživových doplnkov, to ako užívať vitamín D sa dočítate v príbalovom letáku. Vždy sa držte odporúčaného dávkovania!

Aká je odporúčaná denná dávka? U detí do roka je to 400 medzinárodných jednotiek IU, pričom 40 IU zodpovedá 1 mcg (mikrogram). Staršie deti by mali denne prijať 600 IU a dospelí (vrátane tehotných a dojčiacich žien) až 2000 IU.

Predávkovanie vitamínom D

Hrozí predávkovanie vitamínom D? Určite áno. Jeho nadbytok môže spôsobiť poruchy srdcového rytmu, nechuť do jedla, extrémne chudnutie, až anorexiu, nadmerné močenie a pri dlhodobom nadbytku ukladanie vápnika v srdci, obličkách, či cievach. To môže viesť k zlyhaniu orgánov.

Ak teda užívate vitamínové doplnky s obsahom vitamínu D, vždy pozorne čítajte odporúčané dávkovanie vitamínu D a držte sa rád lekára alebo lekárnika.

Vitamín D a Covid-19

Iste ste už zaregistrovali informáciu, že vitamín D môže pôsobiť ako prevencia ochorenia Covid-19. Aká je pravda? Ak si myslíte, že vitamín D vás z tohto ochorenia dokáže vyliečiť, mýlite sa. Jeho úloha je v prevencii a je nezanedbateľná.

Dostatok vitamínu D totiž znamená, že telo je schopné lepšie sa popasovať, respektíve obrániť sa pred rôznymi infekčnými ochoreniami, Covid-19 nevynímajúc. Dostatok vitamínu D zabezpečuje tiež správne fungovanie imunitného systému.

Zároveň predstavuje nižšie riziko ťažkého priebehu ochorenia Covid-19, pretože dokáže zmierniť zápalové reakcie organizmu. Ak vám teda záleží na prevencii a chcete urobiť všetko pre to, aby ste ochoreniu predišli, odporúčame vám užívať vitamín D.

Najčastejšie otázky:

1. Prečo je vitamín D pre človeka nevyhnutný?

Pozitívne vyplýva na zdravie kostí a svalov. Je prevenciou imunitných porúch, reguluje rast buniek a napomáha normálnej funkcii mozgu.

2. Ako vplýva na vývoj detí?

Vitamín D sa malým deťom dopĺňa už od narodenia, a to najmä v zimnom období, kedy ho telo nedokáže samo syntetizovať. Je to nevyhnutné, pretože jeho nedostatok u detí spôsobuje závažnú rachitídu, čo je deformácia tenkých a krehkých kostí.

3. Aké sú zdroje vitamínu D?

V prvom rade je to slnečné žiarenie, keďže vďaka nemu si telo samo syntetizuje vitamín D. Ďalej tento vitamín v menšom množstve obsahuje rybí tuk, vaječný žĺtok, zelenina a najmä kvalitné doplnky výživy.

4. Dá sa vitamínom D predávkovať?

Áno a najmä v letnom období ho už netreba dopĺňať iným spôsobom. Nadbytok totiž spôsobuje hyperkalcémiu (nadbytok vápnika v krvi), nepravidelný rytmus srdca, bolesti hlavy, stratu chuti do jedla.

5. Pomáha vitamín D pri ochorení Covid-19?

Pomáha k lepšej funkcii imunitného systému a jeho dostatok znamená nižšie riziko ťažkého priebehu kovidu.