Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Rakytník – vitamínová bomba pre vaše zdravie!

Rakytník – vitamínová bomba pre vaše zdravie!

Poznáte rakytník? Ak máte možnosť, určite si rakytník krík alebo rakytník strom vysaďte do svojej záhrady. Rakytník rešetliakový je totiž už tisíce rokov známy ako vitamínová bomba s liečivými účinkami.

Aké vitamíny obsahuje rakytník?

Pestovanie rakytníka je pomerne nenáročné. Má rád svetlé miesta a priepustnú pôdu, je mrazuvzdorný a dobre odolný voči škodcom. Aké má rakytník plody? Odmení sa vám oranžovými plodmi, ktoré majú vysoký obsah vitamínovantioxidantov, stopových prvkov, nenasýtených mastných kyselín a éterických olejov.

Rakytník je bohatý najmä na vitamín C. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamíny D, E, F, K a minerály ako horčíkželezo, mangán alebo draslík (1).

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov s rakytníkom

Pozrieť ponuku

Zdravotné výhody rakytníka

Rakytník je označovaný ako posvätné ovocie Himalájí. V ajurvédskej a tradičnej čínskej medicíne je to veľmi obľúbený liek. Poskytuje rôzne zdravotné benefity, a to od zdravia pleti, až po podporu zdravia srdca. Za najcennejší sa považuje olej, ktorý sa získava zo semien alebo priamo z bobúľ rakytníka (2). Čo dokáže rakytník?

1. Chráni vašu pleť

Rakytníkový olej obsahuje kyselinu palmitolejovú, ktorá sa prirodzene nachádza aj v pokožke. Je účinný ako podpora hojenia rán, či popálenín. Môže prispieť k zmierneniu akné a psoriázy a chráni pred nadmerným vysušovaním kože (3) a pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Je súčasťou kozmetických prípravkov proti starnutiu a na ošetrenie suchej, podráždenej, šupinatej a svrbiacej pokožky.

VEDELI STE ŽE:

„Rakytník obsahuje 10x viac vitamínu C ako pomaranč?“

2. Podporuje zdravie srdca

Je totiž bohatý na antioxidanty a fytosteroly, ktoré pôsobia antioxidačne a protizápalovo. Tie blokujú vstrebávanie cholesterolu (4), čo pomáha v boji proti srdcovým chorobám. Rakytník prispieva k zníženiu krvného tlaku a je ochranou pred krvnými zrazeninami.

3. Rakytník posilňuje imunitný systém

Chráni telo pred infekciami, a to najmä vďaka vysokému obsahu flavonoidov a antioxidantov.

4. Chráni pred cukrovkou

Prispieva k znižovaniu hladiny cukru v krvi, a to najmä po jedle, ktoré je bohaté na sacharidy. Rakytník je preto prospešný aj pre ľudí s cukrovkou.

5. Prispieva k zdraviu pečene

Zdravé tuky, vitamín E a karotenoidy, ktoré rakytník obsahuje, môžu chrániť pečeňové bunky pred poškodením (5).

Podľa niektorých štúdií (6) môžu dokonca flavonoidy a antioxidanty, ktoré rakytník obsahuje, pôsobiť ako ochrana proti rakovine. Rakytník navyše prispieva aj k zdraviu vlasov, môže zlepšovať trávenie a zmierňovať príznaky menopauzy.

Rakytník – vitamínová bomba pre vaše zdravie!

Formy rakytníka a ich použitie

Ak sa rozhodnete rakytník pestovať, môžete ho pokojne jesť aj bez úprav. Alebo si pripraviť rakytníkový sirup, džem, či šťavu. Je pomerne kyslý, preto je vynikajúci v kombinácii s medom.

Ak ho pestovať nechcete alebo nemôžete, dostupné sú mnohé výrobky a prípravky s obsahom rakytníka. Medzi najužívanejšie a najpopulárnejšie patria:

  • Čaje – porciované alebo sypané čaje s obsahom rakytníka sú vynikajúce napríklad pri prechladnutiach
  • Sirupy – bio rakytníkový sirup je vynikajúcou prísadou do čajov, či na prípravu nápoja
  • Výživové doplnky a multivitamíny – napríklad aj pre deti na podporu imunity
  • Šťavy – čistá rakytníková šťava obsahuje množstvo vitamínu C
  • Olej – olej z rakytníka je skvelý na pleť
  • Rôzne masti, krémy a kozmetické produkty na podporu zdravia pleti

A kde si môžete rakytník kúpiť? Bio šťavu alebo oleje z rakytníka kúpite v lekárni, či v obchodoch so zdravou výživou. Kvalitné výživové doplnky s obsahom rakytníka môžete kúpiť aj v našej lekárni.

Kompletná ponuka produktov s rakytníkom