Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Artritída – príznaky, rizikové faktory a liečba

Artritída – príznaky, rizikové faktory a liečba

Artritída je infekčné alebo neinfekčné zápalové ochorenie kĺbov. Je bolestivá a nielenže skracuje kvalitu, ale aj dĺžku života pacientov.

V článku sa dozviete:

  1. Čo je artritída
  2. Aké sú príznaky artritídy
  3. Rizikové faktory artritídy
  4. Liečba artritídy
  5. Ako zmierniť symptómy artritídy
  6. FAQ

Čo je artritída

Pojem artritída pochádza z gréckeho arthro (kĺb) a itis (zápal). Artritída je teda zápalové ochorenie kĺbu, ktoré môže mať infekčný, ale aj neinfekčný pôvod. Reumatoidná artritída je často zamieňaná s reumatoidnou artrózou. Kým artritída je zápalové ochorenie, pri artróze sa jedná o degeneratívne poškodenie alebo opotrebenie kĺbu. Nie sú to teda rovnaké ochorenia.

Pri artritíde je charakteristický chronický zápal kĺbov, a to najmä kĺbov prstov rúk, nôh, kĺbov kolien a zápästí. Artritída má viacero foriem a každá má iné príčiny. V prvom rade sa delí na infekčnú a neinfekčnú a ďalej rozlišujeme rôzne formy artritídy:

  1. Neinfekčné artritídy. Tu vzniká zápal kĺbov v dôsledku autoimunitných procesov, kedy imunitný systém napáda vlastné mäkké tkanivá, prípadne v dôsledku dedičnosti, nadváhy alebo poranenia. Patrí sem reumatoidná artritída, osteoartritída, psoriatická artritída, DNA, Bechterevova choroba a juvenilná (detská) idiopatická artritída.
  2. Infekčné artritídy. Zápal kĺbu je pri nich vyvolaný baktériami streptokoka alebo vírusmi. Infekcia sa pritom do kĺbu môže dostať pri poranení alebo krvnou cestou. Sem patrí reumatická artritída, septická artritída, reaktívna artritída (vzniká po inej infekcii v tele) a boréliová artritída (ako komplikácia lymskej boreliózy).

Podľa toho, ktorý kĺb v tele je poškodený, môže mať artritída aj ďalšie pomenovania, napríklad artritída kolena – gonitis, či artritída bedrového kĺbu – coxitis.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo doplnkov výživy na kosti a kĺby

Pozrieť ponuku

Príznaky artritídy

Či už infekčné alebo neinfekčné formy artritídy majú podobné príznaky. Väčšinou sa príznaky artritídy vyvíjajú dlhodobo, no v niektorých prípadoch sa môžu objaviť aj náhle. K hlavým príznakom, ktoré sa vyskytujú u všetkých typov artritídy, patria tieto:

  • Opuchnuté a citlivé kĺby
  • Bolestivé a stuhnuté kĺby
  • Zvýšená teplota
  • Začervenanie pokožky na kĺboch
  • Záchvaty silnej bolesti kĺbov
  • Obmedzená funkcia kĺbov – napr. problémy s chôdzou
  • Únava (1)

V závislosti od konkrétneho typu artritídy sa môžu vyskytnúť aj iné príznaky. Napríklad pri ťažkej artritíde nosných kĺbov je to nemožnosť vzpriamenej polohy, zmena tvaru kĺbu, ranná stuhnutosť alebo dokonca zápal srdca a ciev, anémia pri reumatoidnej artritíde alebo kožné zmeny a postihnutie očí pri psoriatickej artritíde.

VEDELI STE ŽE:

„Monoartritída je ochorenie jedného kĺbu a polyartritída je ochorenie viacerých kĺbov?“

Rizikové faktory artritídy

Už sme si povedali, že artritída je spôsobená infekciou – baktériou alebo vírusom, ale môže mať aj neinfekčný pôvod. Pri artritídach však existujú aj rôzne rizikové faktory, ktoré sa podieľajú na vzniku artritídy. Patria k nim:

  • Vek – od 40 rokov. Riziko sa zvyšuje vekom, pričom u mužov od 45 rokov je výskyt častejší. U žien sa artritída vyskytuje najmä po menopauze
  • Rodinná anamnéza a genetická predispozícia – niektoré typy artritídy sa môžu v určitých rodinách vyskytovať častejšie
  • Zranenie a preťaženie – napríklad tenisový lakeť alebo zranenia pri športe a úraze zvyšujú pravdepodobnosť vzniku artritídy
  • Nadváha a obezita – vysoká hmotnosť zaťažuje kĺby viac
  • Časté užívanie niektorých liekov, napr. kortikoidov
  • Iné ochorenia – ako cukrovka, hormonálne poruchy

Riziková je tiež oslabená imunita, fajčenie, zlá životospráva, stres, či toxické vplyvy vonkajšieho prostredia.

Artritída – príznaky, rizikové faktory a liečba

Ako sa lieči artritída

Na diagnostiku artritídy je potrebné vyšetrenie praktického lekára, reumatológa, ortopéda, alebo aj ďalších špecialistov. V prvom rade sa kontroluje prípadný opuch, začervenanie a pohyblivosť kĺbov. Na diagnostiku sa využívajú aj zobrazovacie metódy ako CT, röntgen, MRI alebo ultrazvuk. Pomocou laboratórnych analýz moču, krvi alebo kĺbových tekutín, môže lekár určiť konkrétny typ artritídy.

Po diagnostike nasleduje nastavenie správnej liečby, ktorá je zameraná na zmiernenie symptómov. Artritída liečba musí byť komplexná, to znamená, že musí pozostávať z viacerých postupov. Závisí tiež od konkrétneho typu choroby a jej cieľom je zlepšiť kvalitu života pacienta. Ako sa teda lieči?

  1. Rehabilitácie. Zlepšenie pohyblivosti kĺbov cvičením. Používajú sa tiež dlahy a výstuhy.
  2. Lieky. Rôzne nesteroidné protizápalové lieky, ale aj lokálne krémy a gély a nesteroidné antiflogistiká (psoriatická artritída liečba). Ďalej antireumatické lieky a steroidy.
  3. Fyzikálna liečba. Uplatňuje sa napríklad kryoterapia, formy elektroterapie a terapia laserom.
  4. Protetické pomôcky. Napríklad rôzne ortézy na reumatizmus kĺbov, ktoré pomáhajú pri nestabilných kĺboch.
  5. Chirurgický zákrok. Pri ktorom sa vymenia poškodené kĺby za umelé, prípadne sa opraví povrch kĺbov ich vyhladením.

Artritída – príznaky, rizikové faktory a liečba

Dajú sa symptómy artritídy zmierniť?

Čo môže urobiť samotný pacient pre zmiernenie príznakov artritídy? V prvom rade napríklad znížiť hmotnosť, ak sa jedná o neinfekčnú artritídu. Pomôže tiež pravidelné cvičenie ako plávanie a vodný aerobik.

Vhodné je použitie vyhrievacích podložiek alebo ľadových obkladov, ktoré zmierňujú bolesti. Pomôžu tiež špeciálne vložky do topánok, či rôzne iné protetické pomôcky, ktoré by si mal pacient zaobstarať. Ak je to možné, pacient by mal podstúpiť kúpeľnú liečbu.

Pri niektorých typoch artritídy však pomôže aj úprava jedálnička. Odporúča sa vynechať červené a údené mäso, morské plody, arašidy, bielu múku, zemiaky, alkohol, citrusy, mliečne výrobky, paradajky, papriku, cukor, kakao, čokoládu a kofeín. Naopak, je treba prijímať viac tekutín, najmä čistej vody. Vhodná je zelenina ako cibuľa, brokolica, pór, kaleráb, špenát, pažítka, cesnak a strukoviny. Vynikajúce je aj ovocie ako jahody a čerešne. Z korenín sa odporúča zázvor a kurkuma.

Z výživových doplnkov by si mal pacient vybrať tie, ktoré obsahujú zinokselénvitamíny C a D a tiež chondroitín glukozamín. Aj vďaka nim a tiež vhodným režimovým opatreniam v podobe dostatku spánku a oddychu, samozrejme v kombinácii s liečbou, je možné výrazne zvýšiť kvalitu života pacienta.

FAQ

1. Čo je artritída?

Ide o infekčné alebo neinfekčné zápalové ochorenie kĺbov.

2. Je artritída liečiteľná?

Liečba sa zameriava len na zmiernenie príznakov. Ochorenie nie je možné úplne vyliečiť (2).

3. Ako sa prejavuje artritída?

Najmä bolesťami a obmedzenou pohyblivosťou kĺbov. Môže mať však omnoho viac príznakov, a to v závislosti od konkrétneho typu artritídy.

4. Postihuje artritída aj deti?

Áno, konkrétne juvenilná idiopatická artritída.

5. Čo môžem urobiť pri artritíde, aby som sa cítil lepšie?

Určite dodržiavať pokyny ošetrujúceho lekára. Vhodná je úprava stravy, s pridaním zeleniny a vynechaním alkoholu, kofeínu, cukru a červeného mäsa. Pomôžu aj výživové doplnky a protetické pomôcky. Odporúča sa kúpeľná liečba.

Kompletná ponuka produktov na kosti, kĺby a svaly