Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Poznáte liek Xanax? Aké sú jeho účinky?

Poznáte liek Xanax? Aké sú jeho účinky?

Pacienti, ktorí trpia úzkosťami alebo depresiou, už zrejme o lieku Xanax počuli. Týkajú sa tieto ťažkosti aj vás? Predpísal vám práve váš ošetrujúci lekár liek Xanax a vy sa o ňom chcete dozvedieť čo najviac? Prečítajte si tento článok.

Čo je Xanax a na čo sa používa

Xanax je liek s účinnou látkou Alprazolam zo skupiny benzodiazepínov. Sú to látky, ktoré sa používajú na liečenie rôznych úzkostných stavov a depresií. Xanax je liek, ktorý je viazaný na lekársky predpis. Môže obsahovať 0,25, 0,5, 1 alebo 2 mg účinnej látky, čo určuje jeho silu, resp. efektivitu pri liečbe. O tom, či tento liek budete užívať a v akom množstve, teda po diagnostike určí až ošetrujúci lekár, ktorý vám ho môže predpísať.

VEDELI STE ŽE:

„Xanax patrí k najčastejšie užívaným antidepresívam?“

Aké sú účinky Xanaxu?

Bežne sa používa na liečbu panickej poruchy, generalizované úzkostné poruchy alebo sociálne úzkostné poruchy. Alprazolam má rýchly nástup účinku a symptomatickú úľavu (1).

Okrem toho má Xanax tieto účinky, resp. sa používa na liečenie týchto problémov:

  • Liečba depresií
  • Panické stavy a panické ataky
  • Úzkostné stavy a sociálne úzkosti
  • Dlhodobé poruchy spánku
  • Prináša upokojujúci a uvoľňujúci účinok, zmierňuje napätie svalstva

Mnohé z týchto ťažkostí, ktoré lieči Xanax, sa spájajú s depresiou, pričom veľmi častým spúšťačom je dlhodobý stres. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí depresiou približne 5% dospelých. Ženy trpia depresiou častejšie. Na všetky stupne depresie – od ľahkej až po najťažšiu formu, však existuje liečba (2). Jedným z liečiv je aj Xanax.

Depresie a stres - poznáte xanax

Vedľajšie účinky a závislosť

Bohužiaľ, pri liečbe týmto liečivom sa môžu vyskytnúť aj vedľajšie účinky. K častým patrí podráždenosť a depresia, únava, útlm, poruchy pamäte, poruchy koordinácie pohybov, či závraty a bolesti hlavy. Menej častá môže byť znížená chuť do jedla, zmätenosť, dezorientácia, poruchy rovnováhy, rozmazané videnie, ale aj znížený záujem o sex.

Vedľajších účinkov je pomerne veľké množstvo. Preto je nutné užívanie lieku naozaj zvážiť a odkonzultovať s lekárom.

Čo je však ešte nebezpečnejšie, je možný vznik závislosti. Pacient sa môže stať závislým a liečivo užívať aj vtedy, keď to lekár neodporúča, resp. si samovoľne zvyšovať dávku, prípadne liek užiť aj vtedy, keď to nie je potrebné (svoj stav by zvládol aj bez užitia lieku). Výsledkom pri ukončení liečby môžu byť abstinenčné príznaky ako bolesti hlavy, psychické problémy a dokonca epileptické záchvaty.

Prírodné alternatívy liečby. Existujú?

Treba podotknúť, že poruchy spánku, prípadne mnohé ťažkosti, ktoré sa javia ako psychické problémy, nimi v skutočnosti nemusia byť. Nie vždy je teda nutné lieky ako Xanax užívať. v každom prípade je to na posúdení vášho lekára. S niektorými podobnými ťažkosťami ale môžu pomôcť aj prírodné liečivá ako napríklad:

Poruchy spánku a upokojenie

Na ľahšie zaspávanie a pri poruchách spánku je účinný Neospan forte s vitamínmi, minerálmi a rastlinnými extraktmi. Podobné účinky má tiež prírodný liek Dormian. Vhodné je tiež užívať pravidelne Melatonín, ktorý pomôže ku kvalitnému a zdravému spánku.

PREČÍTAJTE SI:

Melatonín – hormón pre kvalitný spánok

Prečítať

Ľahšie úzkosti a depresie

Ak potrebujete lepšie zvládať stres, zmierniť únavu, pomôcť k duševnej a fyzickej pohode, užívajte prírodný nenávykový liek Depress. Na bylinnej báze je tiež liek Persen, ktorý upokojuje, pomáha pri nervozite a zmierňuje napätie.

Samozrejme, nie vždy sú prírodné liečivá dostatočné a pri vážnych stavoch je nutné radiť sa odporúčaním lekára.

Kompletná ponuka produktov na spánok a nervy

Zdroje:

  1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Alprazolam
  2. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression