Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Sedem detských chorôb. Čo hrozí vášmu dieťaťu?

Sedem detských chorôb. Čo hrozí vášmu dieťaťu?

Už ste sa stretli s pomenovaním detských chorôb číslom? Číselné pomenovania vznikli v dobe, keď sa o týchto detských chorobách až tak veľa nevedelo. Dnes už vieme, aké sú ich príznaky a čo ich spôsobuje. O ktoré ochorenia ide?

Prvá detská choroba – osýpky

Nastupujú ako akútny zápal horných dýchacích ciest, sprevádzaný nádchoukašľom, zvýšenou teplotou a zápalom spojiviek. Po štyroch dňoch sa začínajú objavovať červené a splývavé vyrážky. Z tváre, miest za ušami, krku a trupu sa rozšíria na končatiny. Do troch rokov dieťaťa môže mať choroba závažnejší priebeh. Väčšinou však ochorenie ustúpi do 14 dní.

PREČÍTAJTE SI:

Osýpky. Prečo sú nebezpečné a ako sa chrániť?

Prečítať

Druhá detská choroba – šarlach

Má typické príznaky angíny, ako sú silná bolesť hrdla, problémy pri prehĺtaní, bolestivé uzliny, napuchnuté mandle s hnisavými čapmi, horúčka, bolesť hlavy a slabosť. Vyrážky sa začínajú objavovať na bruchu a hrudi, odkiaľ sa šíria do podpazušia a na dlane, či chodidlá. Šarlachová angína je bakteriálneho pôvodu, preto sa lieči antibiotikami.

PREČÍTAJTE SI:

Šarlach. Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Prečítať

Tretia detská choroba – rubeola

Táto infekcia postihuje kožu a lymfatické uzliny. Sprevádzajú ju bolesti hrdla, horúčka a červená vyrážka. Na začiatku sa objavuje na tvári, je ružová alebo svetlo červená a tvorí škvrny. Šíri sa smerom nadol. Dieťa môže mať bolesti hlavy, upchatý nos a stratu chuti do jedla.

VEDELI STE ŽE:

„Rubeola je mimoriadne nebezpečné ochorenie pre tehotné ženy?“

Štvrtá detská choroba – nepravý šarlach

V súčasnosti už nie je považovaný za samostatnú chorobu.

Piata detská choroba – infekčný erytém

Začína zvýšenou teplotou, nádchou a kašľom. Neskôr sa na lícach objaví typická červená vyrážka v tvare motýľa. Chorobu môže sprevádzať únava, bolesti kĺbov a bolesť hlavy. Často však nemá žiadne príznaky. Riziková je však u oslabených pacientov, kde môže spôsobiť dokonca aj zápal srdca. Aj na toto ochorenie si musia dávať pozor tehotné ženy. Môže poškodiť plod.

Šiesta detská choroba – trojdňová horúčka

Do troch rokov veku sa s ňou stretne takmer každé dieťa. Sprevádza ju vysoká horúčka, až do 40°C a po jej poklese drobná vyrážka v podobe červených fliačikov na bruchu a hrudníku. Ustupuje spravidla po 2 dňoch. Pozor treba dať na rýchlo stúpajúcu horúčku, z dôvodu rizika febrilných kŕčov.

Siedma detská choroba – nohy, ruky, ústa

Sprevádza ju zvýšená teplota, pocity na zvracanie, bolesti končatín a intenzívna bolesť hrdla. Prvé pľuzgieriky sa objavia v ústach a potom na dlaniach a chodidlách. Objaviť sa môžu aj v oblasti genitálií. Pri symptomatickej liečbe choroba odznieva do dvoch týždňov.

Ohrozené sú najmä mladšie deti

Týchto 7 detských chorôb má niekoľko spoločných menovateľov. V prvom rade postihujú najmä predškolákov a mladších školákov. Nie je však vylúčené, že sa nimi nakazia aj staršie deti alebo dospelí, ak ich v detstve neprekonali.

Sú to vysoko infekčné ochorenia, ktoré sa šíria kvapôčkovou cestou a prejavujú sa vyrážkou. Okrem šarlachu, ktorý sa musí liečiť antibiotikami, sú ostatné detské choroby, vírusového pôvodu. Liečia sa len ich symptómy. Na väčšinu z nich sa po prekonaní vytvorí doživotná imunita.

Kompletná ponuka produktov proti horúčke

Kristína Maricáková

Mgr. Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡