Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Psie Blchy: Príčiny, Prevencia a Liečba

Psie Blchy: Príčiny, Prevencia a Liečba

Psie blchy sú parazity, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné problémy vašim štvornohým priateľom.

V tomto článku sa pozrieme na príčiny vzniku psích bĺch, metódy prevencie a účinné spôsoby liečby.

Príčiny vzniku psích bĺch

Blchy sú malé skákavé parazity, ktoré sa živia krvou svojich hostiteľov. Psie blchy sú zvyčajne druhom bĺch, ktorý preferuje psov ako svojho hostiteľa. Väčšina infekcií psích bĺch začína vonku, keď sa pes dostane do kontaktu s infikovaným prostredím. Blchy môžu byť prenesené z iných zvierat, alebo z prostredia, kde sa infikované zvieratá pohybovali.

Ako spoznať prítomnosť bĺch na psovi?

Existuje niekoľko príznakov, ktoré môžu naznačovať prítomnosť bĺch na psovi. Medzi ne patrí neustále škrabanie, časté lízanie a žuvanie kože, červené škvrny, strata srsti a malé tmavé škvrny, ktoré môžu byť blšími exkrementami. Ak si všimnete tieto príznaky, mali by ste okamžite zakročiť a začať liečbu a ošetrovanie psa určenými prípravkami.

Prevencia psích bĺch

Najlepší spôsob, ako bojovať proti psím blchám, je prevencia. Existuje niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžete podniknúť na minimalizovanie rizika infekcie:

Pravidelné ošetrenie proti blchám: Existuje mnoho antiparazitárnych prostriedkov dostupných v podobe šampónov, sprejovkvapiek, alebo obojkov, ktoré môžu chrániť vášho psa pred blchami.

Udržiavajte čistotu prostredia: Pravidelné čistenie a vysávanie domácnosti môže pomôcť minimalizovať riziko infekcie. Blchy sa môžu skrývať v posteliach, kobercoch a iných miestach, kde váš pes trávi čas.

Kontrola iných zvierat: Ak máte viac domácich zvierat, monitorujte ich na príznaky bĺch a zabezpečte, aby boli všetky pravidelne ošetrené.

Liečba psích bĺch

Ak sa váš pes už nakazil blchami, je dôležité rýchlo konať. Tu sú niektoré spôsoby liečby:

Antiparazitárne lieky: Veterinár môže odporučiť antiparazitárne lieky, ktoré pomáhajú zbaviť sa bĺch a zabrániť ďalším infekciám, napríklad bravecto.

Šampóny a spreje: Existujú špeciálne šampóny a spreje, ktoré môžu pomôcť odstrániť blchy a ich vajíčka z kože psa.

Ošetrenie prostredia: Je dôležité nielen liečiť psa, ale aj jeho okolie. Použite prípravky na ošetrenie domácnosti a postelí, aby ste eliminovali blchy aj z ich prostredia.

Vectra 3D dog M pipety proti kliešťom a blchám pre psy od 10-25kg 3ks

Ataxxa spot-on 2,5ml pipeta proti kliešťom a blchám pre psy od 10 do 25kg

Prevencia proti psím blchám

Okrem pravidelného ošetrenia existuje niekoľko ďalších tipov na prevenciu infekcie psích bĺch:

Využívajte obojky proti blchám: Špeciálne obojky môžu poskytnúť dlhodobú ochranu pred blchami. Obsahujú látky, ktoré odpudzujú a zabíjajú parazity.

Pravidelné kúpanie a čistenie: Časté kúpanie vášho psa vhodným šampónom môže pomôcť udržať kožu čistú a minimalizovať riziko infekcie.

Vhodná strava: Zdravá strava môže posilniť imunitný systém vášho psa, čím mu poskytne lepšiu ochranu pred rôznymi infekciami, vrátane bĺch.

Zaujímavosti o psích blchách

Skokanská schopnosť

Blchy sú schopné skočiť až 350-400 krát svojou dĺžkou, čo z nich robí jedny z najlepších skokanov v živočíšnej ríši.

Rýchla reprodukcia

Jedna blcha môže za deň naklásť až 50 vajíčok, čo znamená, že sa môže veľmi rýchlo rozšíriť.

Potreba hostiteľa

Blchy sú závislé od hostiteľa na prežitie, preto sú vyvinuté tak, aby sa rýchlo pripútali na svojho hostiteľa a začali s kŕmením.

S týmito informáciami by ste mali byť pripravení nielen na prevenciu a liečbu psích bĺch, ale aj na lepšie pochopenie ich správania a biológie.

V boji proti psím blchám je dôležitá prevencia, ale aj rýchla a efektívna liečba v prípade infekcie.

Nezabúdajte pravidelne kontrolovať svojho psa.

Sústredením sa na prevenciu a starostlivosť o zdravie vášho psa môžete minimalizovať riziko infekcie psích bĺch a udržať vášho chlpatého priateľa šťastného a zdravého.

NÁŠ TIP:

U nás nájdete širokú ponuku prípravkov proti blchám

Pozrieť ponuku