Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Starostlivosť o zuby

Starostlivosť o zuby

Každý človek je zodpovedný za svoje zdravie. Od útleho detstva nás rodičia učili správnym hygienickým návykom , ktoré sú súčasťou nášho každodenného života. Medzi základné hygienické návyky patrí aj ústna – dentálna hygiena. Len správnou dentálnou hygienou dokážeme predísť kývavosti zubov a následne ich strate. Dentálna hygiena je najlacnejšia metóda prevencie  zubného kazu a parodontálnych ochorení.

Stav orálneho zdravia závisí len od individuálnej domácej starostlivosti. Ak chceme mať svoje vlastné zuby do konca života a predísť problémom ako sú krvácanie ďasien, zápach z úst a bolesti zubov, musíme sa naučiť umývať si zuby správne.

Väčšina z ľudí vloží kefku bez rozmýšľania do úst  a skáče z jednej strany na druhú a pri každom čistení robí toto isté. Takto sa môže veľmi ľahko stať, že niektoré plochy zubov pravidelne zabúdame čistiť a práve tu môže po čase vzniknúť problém.Preto ten kto povie že si pravidelne čistí zuby, neznamená že ich má aj skutočne čisté. Potom sú ľudia sklamaní, že napriek tomu že si čistia zuby aj tak sa im zapaľujú ďasná a kazia zuby. Niekde je chyba – neovládajú správnu techniku.

Správna technika

Ústa pred samotným začatím čistenia dôkladne opláchneme vodou, aby sme odstránili mäkké zvyšky potravy. Suchú zubnú kefku s troškou zubnej pasty prikladáme na zuby tak aby polovica štetín kefky bola na zube a druhá na ďasne, mierne natočená smerom k ďasnám. Pritlačíme a drobnými krúživými pohybmi jemným tlakom odstraňujeme zubný  povlak systematicky, maximálne na dvoch zuboch súčasne. Zuby čistíme z troch strán, žuvacie plôšky, vonkajšie a vnútorné oblúky. Nakoniec vypláchneme vodou.

\"\"

Pomôcky na ústnu hygienu

Na našom trhu máme na výber množstvo dentálnych pomôcok. Veľakrát je ťažko vybrať, akú kefkumedzizubnú kefku či zubnú niť si vybrať, alebo ktorá pasta je pre Vás najlepšia.

Správna zubná kefka má byť pomerne mäkká aby neporanila ďasno, pracovnú časť by mala mať čo najkratšiu s rovnako dlhými štetinami. Zubná kefka nečistí medzizubné priestory, to znamená že spraví len 50 %. Ostatné je potrebné vyčistiť medzizubnou kefkou alebo niťou.

Mezidzubná kefka sa používa 1-2 krát denne pred čistením zubov bežnou kefkou. Nie je potrebná pasta ani zrkadlo len prúd vody na opláchnutie.

\"\"

Dentálna niť sa používa na odstránenie zubného povlaku v úzkych medzizubných priestoroch. Dentálna niť môže byť voskovaná aj nevoskovaná.

\"\"

Jednozväzková zubná kefka má hlavicu osadenú jedným snopcom hustých makkých vlákien zaoblených do kúžeľa. Čím menej zubov sa čistí naraz, tým je čistenie dokonalejšie.

 \"\"

Kvalitná technika zubného čistenia sa nedá osvojiť čítaním ani počúvaním.  Najlepší nácvik čistenia je vo vlastných ústach pod dozorom ústnej hygieničky, ktorá Vás môže ihneď upozorniť na chyby ktoré robíte. Nikdy nie je neskoro na správne čistenie zubov. Zuby nemusia byť žiarivo biele, ale majú byť zdravé a čisté. Len čisté zuby sa nekazia. Cieľom všetkých je usmievať sa vlastnými zubami až do neskorej staroby. 

zdroj: dentálna hygienička Katarína Čampišová