Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Päť chýb, ktoré vám skazia pokojný spánok

Päť chýb, ktoré vám skazia pokojný spánok

Večer ste si už nedali kávu, zatemnili ste spálňu, prepli z hororového filmu na príjemnejšiu a pokojnejšiu reláciu a napriek tomu sa stále obraciate v posteli a nemôžete zaspať? Možno môžete pre ľahké zaspávanie urobiť ešte viac. Jedna bezsenná noc totiž dokáže pokaziť celý nasledujúci deň, ale chronický dlhotrvajúci nedostatok spánku vám môže ublížiť ďaleko viac. Pokiaľ málo a nekvalitne spíte, ste viac ohrození cukrovkou, depresiou, kardiovaskulárnymi chorobami a tiež vám hrozí nárast váhy. Niekedy si nevedomky kazíte šance na dobrý spánok sami.

Prečítajte si, ktorých chýb sa v záujme dobrého spanie radšej vyvarovať.

1. chyba: popoludňajšie nápoje s kofeínom

 Určite už viete, že káva alebo čaj (okrem bylinných) nie sú večer pred spaním vôbec vhodné. Ak si po práci okolo štvrtej popoludní radi vypijete šálku ovocného čaju, ktorý obsahuje kofeín, alebo si doprajete vzpruhu v podobe malinovky, dodáte svojmu telu dostatočnú dávku kofeínu na to, aby ste večer mali problémy zaspať.

 Spánku tiež zabráni popoludňajší nápoj na podporu energie, ten by ste nemali piť po druhej hodine popoludní, aby sa účinok energetického nápoja stihol do večera vytratiť. Ak trpíte nespavosťou, mali by ste si vašu poslednú kávu vypiť okolo obeda.

2. chyba: nevhodná večera

 Príliš sýta a tučná večera vám nedovolí zaspať. Vhodnou večerou sú potrebné celozrnné cestoviny s čerstvou zeleninou, pár kúsky kurčaťa, paradajkovou omáčkou a trochou parmezánu.

 Tento pokrm obsahuje vhodnú kombináciu bielkovín a tryptofánu - aminokyseliny, ktorá sa v tele premieňa na serotonín, ktoré vám pomôže zaspať. Iné kombinácie zdravých sacharidov a bielkovín ako napríklad mlieko alebo jogurt s cereáliami poslúži rovnako dobre.

3. chyba: pohár vína tesne pred spaním

 Pohár vína alebo piva pred spaním vám síce pomôže uvoľniť sa a tiež rýchlejšie zaspať, ale druhá polovica spánku bude neuspokojivá a nekvalitná a vy sa tak ráno prebudíte unavení a bez energie.

 Alkohol znižuje hlboký spánok a zvyšuje nabudenie. Ak sa večer nezaobídete bez poháriku svojho obľúbeného alkoholu, dajte si jednu najlepšie s večerou okolo šiestej hodiny večer, aby účinky alkoholu stačili vyprchať, než si pôjdete ľahnúť.

4. chyba: kúpete sa až neskoro večer

 Kto by si rád nepoležal vo vani plnej horúcej vody. Lenže horúci kúpeľ pred spaním môže spôsobiť, že sa budete prevaľovať a nebudete môcť zaspať.

Všetko, čo zvyšuje telesnú teplotu chvíľu pred spaním, môže brániť zaspaniu. Telo sa totiž pred spánkom potrebuje schladiť na určitú teplotu. Príjemný kúpeľ si preto radšej doprajte niekoľko hodín pred spaním.

5. chyba: máte pretechnizovanú spálňu

V spálni by ste mali len spať a nie tráviť čas sledovaním televízie, prácou na počítači alebo hraním sa s mobilnými telefónmi. Potrebujete pred spaním ešte poslať pár e-mailov? Nechajte to radšej na ráno.

 Písanie v posteli vás môže nabudiť, takže keď vypnete počítač, budete mať problém zaspať. Pre zdravý spánok sa odpojte od všetkých technických vymožeností aspoň hodinu pred spaním a vypnite aj svoj mobilný telefón či smartphone.