Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Máte hnačku a bolesti brucha? Možno je za tým rotavírus

Máte hnačku a bolesti brucha? Možno je za tým rotavírus

Za akútne žalúdočné a hnačkové ochorenia je zväčša zodpovedný rotavírus. V rozvojových krajinách býva často rotavírus u detí príčinou smrti. Aké má rotavírus príznaky, existuje na rotavírus očkovanie a aká je na rotavírus liečba?

Čo je rotavírus a ako sa prejavuje

Rotavírus je agresívny vírus, ktorý spôsobuje najmä u detí od 6 mesiacov do 5 rokov nepríjemné gastroenteritídy sprevádzané nevoľnosťou a vážnymi hnačkami (1). U detí môže byť veľmi nebezpečný, pretože často vedie k silným hnačkám a dehydratácii (2). Rotavírus u dospelého nie je až taký nebezpečný, zväčša má menej ťažký priebeh.

Aké má rotavírus u detí a rotavírus u dospelých príznaky? Postihuje sliznicu tráviaceho systému a prejavuje sa týmito symptómami:

  • Zvracanie
  • Horúčka
  • Bolesť brucha
  • Hnačka, väčšinou vodnatá, ktorá môže pretrvávať aj týždeň
  • Podráždenosť, malátnosť a únava

Ako dlho je v tele rotavírus? Pri bežnom priebehu choroby trvá cca 7 dní. Rizikové je poškodenie tenkého čreva, ktoré môže mať doživotné následky. Ak je črevo po rotavírusovej infekcii poškodené, pacient musí dodržiavať bezlaktózovú diétu. Rovnako je mimoriadne riziková aj strata tekutín. Najmä u detí hrozí dehydratácia, ktorá sa prejavuje suchými perami, poblednutou kožou, stratou sĺz pri plači, závratmi a úzkosťou.

VEDELI STE ŽE:

„Rotavírus spôsobuje celosvetovo viac ako 200 000 úmrtí ročne? (3)

Prenos rotavírusu

Aký má rotavírus prenos? Do tela sa dostane prostredníctvom kontaminovaných predmetov alebo rúk. Na vzduchu pritom môže prežiť aj niekoľko dní. Je rotavírus nákazlivý? Áno, riziková je pre rotavírus infekčnosť, ktorá je najmä medzi malými deťmi vysoká. Preto je mimoriadne dôležitá dostatočná hygiena. Okrem pravidelného umývania rúk je v školách, škôlkach a iných spoločných zariadeniach, dôležitá tiež dezinfekcia plôch, hračiek a priestorov.

Máte hnačku a bolesti brucha? Možno je za tým rotavírus. Dôležitá je hygiena.

Bežná je pre rotavírus inkubačná doba približne dva dni. To znamená, že od kontaktu s nakazeným človekom alebo predmetom sa prvé príznaky prejavia do 48 hodín. Pred 5tym rokom života prekoná rotavírus až 95% detí.

Liečba rotavírusu

Žiadne lieky na rotavírus neexistujú. Liečba prebieha iba tlmením príznakov. Dôležitý je pokoj na lôžku. Vhodné sú probiotiká a lieky na zmiernenie hnačky a zvracania. Probiotiká rotavírus nedokážu vyliečiť, ale pomôžu k rýchlejšej úprave trávenia a podporia imunitný systém. Proti hnačke sa podávajú lieky ako aktívne uhlieImodiumBerserraSmectaEnditril a pre deti napr. Tasectan Kids.

Zabúdať nesmiete na rehydratáciu. Pri veľkej strate tekutín sú vhodné rehydratačné roztoky – pre deti napr. Kulíšek, pre dospelých Enhydrol.

Ak máte dieťa, ktoré navštevuje predškolské zariadenie a objavil sa tam rotavírus, dbajte o zvýšenú hygienu, dezinfekciu rúk a dezinfekciu vecí dieťaťa. Vynikajúce sú napríklad dezinfekčné prostriedky Septoderm.

A čo strava pri rotavíruse? Mala by byť ľahká, ľahko stráviteľná a s nízkym obsahom tukov a cukrov. Ak má rotavírus malé dieťa, je vhodné pokračovať v dojčení.

Máte hnačku a bolesti brucha? Možno je za tým rotavírus

Kedy spozornieť?

V prípade, že rotavírus neustupuje, hnačka trvá viac ako 2 dni, pridá sa časté zvracanie a stolica obsahuje krv, určite kontaktujte lekára. Pod dohľadom lekára by malo byť aj dieťa mladšie ako 6 mesiacov. Rizikové je aj to, ak pacient nedokáže v tele udržať tekutiny, zvracia aj vodu a hrozí mu dehydratácia. V takýchto prípadoch neodkladajte návštevu lekára.

Ak sa bojíte ťažkého priebehu rotavírusu u vášho dieťaťa, zvážte očkovanie. Očkujú sa už deti od 6 týždňov veku. Očkovanie nezaistí 100%nú imunitu, ale výrazne zníži riziko ťažkého priebehu rotavírusu a riziko hospitalizácie.

Zdroje:

  1. https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Rotav%C3%ADrus
  2. https://www.mdpi.com/2076-393X/11/6/1041
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558951/

Kompletná ponuka produktov proti hnačke a zvracaniu