Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Čo nesmie chýbať v domácej lekárničke?

Čo nesmie chýbať v domácej lekárničke?

Máte zriadenú domácu lekárničku? Ak nie, je najvyšší čas si ju zriadiť. Veď úrazy v domácnostiach patria k tým najbežnejším. A s rôznymi miernymi bolesťami sa stretáva každý. V takýchto situáciách budete radi, že nemusíte bežať do lekárne, ale prvú pomoc dokážete poskytnúť aj doma. Najmä ak budete mať v lekárničke tieto liečivá a pomôcky.

1. Na liečbu bolestí

Lieky na bežné bolesti sú základ, ktorý v lekárničke určite musíte mať. Ak vás trápia bolesti hlavyzubov, či menštruačné bolesti, pomôže napríklad Ibalgin. Ten môžete užiť aj pri chrípkových stavoch a horúčkach.

Avšak pozor. Ak máte dieťa, mali by ste zakúpiť tiež lieky od bolesti vhodné pre deti. Okrem klasických liekov, ktoré sa užívajú perorálne, je vhodné mať v lekárničke k dispozícii aj masť alebo gél, ktorý vám pomôže pri bolestiach svalov a kĺbov.

Náš tip:

V našej ponuke nájdete širokú ponuku prípravkov proti bolesti. Prezrite si našu ponuku.

2. Pri tráviacich ťažkostiach

Ak to s jedlom preženiete alebo vám niečo jednoducho „nesadne“, prvou pomocou je Pancreolan. Liečivo obsahuje enzým, ktorý podporuje trávenie. Zbaví vás nadúvania a odstraňuje pocit plnosti, či nútenie na dávenie.

V prípade, že vás trávenie trápi dlhodobo, do lekárničky si určite dokúpte aj Hylak. Prispieva k normálnej činnosti tráviaceho ústrojenstva a obnovuje mikrobiálnu rovnováhu v čreve. Užívať ho môžu aj deti od 2 rokov. Ako prevencia nevoľností pri cestovaní je zas vhodný Kinedryl.

3. Na drobné poranenia

V domácej lekárničke by ste určite mali mať aj roztok na dezinfekciu rán. A to nielen ak máte deti a potrebujete ošetriť a vyčistiť bežné odreniny.

Betadine dezinfekčný roztok využijete napríklad aj na rezné rany pri varení alebo liečbu plesňových a bakteriálnych infekcií na pokožke.

4. Vitamíny a výživové doplnky

Nikdy neviete, kedy ich budete potrebovať! Vhodné je mať v domácej lekárničke aspoň základ, a to v podobe vitamínu C, ktorý využijete pri nachladení.

Kombinácia magnézia s vitamínom B6 vám zas pomôže pri podráždení, únave a úzkostiach.

5. Alergie a uštipnutia hmyzom

Ak máte doma alergika, je určite dobré mať v lekárničke napríklad Fenistil, respektíve krém alebo gél, ktorý zmierni svrbenie a podráždenie pokožky po uštipnutí hmyzom. Pomôže aj pri alergických reakciách na pokožke, ktoré sa prejavujú vyrážkami a svrbením.

6. Ušné, nosné a očné kvapky

Pri prechladnutí, pálení očí alebo bolestiach ucha, nemusíte hneď utekať k lekárovi. Najmä ak máte očné, nosné a ušné kvapky v domácej lekárničke.

7. Špeciálne v letných mesiacoch

Okrem týchto základných liečiv sa v lete hodí pridať do lekárničky aj krém, ktorý zmierni pálenie pokožky po opaľovaní. Ideálne s obsahom panthenolu, ktorý je ideálny pre citlivú a slnkom podráždenú pleť.

Ak často navštevujete kúpaliská, pouvažovať by ste mali tiež o prípravku, ktorý lieči hubové infekcie nechtov. Práve verejné kúpaliská sú totiž zdrojom nákazy.

8. Zdravotnícke pomôcky

Okrem liekov by samozrejmosťou v lekárničke mal byť teplomer a tlakomer. Zaobstarajte si aj pinzetu, ktorá pomôže pri vyťahovaní triesok alebo uchytení kliešťa. Chýbať by nemali ani náplasti na drobné ranky, leukoplast alebo obväz.

Samozrejme, ak trpíte nejakým ochorením a lieky užívate dlhodobo, pravidelne si kontrolujte, či máte v lekárničke dostatok týchto liekov. Nezabúdajte tiež na pravidelnú kontrolu záručnej doby jednotlivých liekov v lekárničke. Nepoužité liečivá po záruke zbavte papierových obalov a odovzdajte ich do lekárne.

Tip - pokiaľ by ste do svojej lekárničky potrebovali veci, ktoré sú drahšie, stojí za to sa pozrieť po zľavách do lekární.