Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Chrípka u detí - príznaky, liečba aj prevencia

Chrípka u detí - príznaky, liečba aj prevencia

Každoročný výskyt chrípky je v rôznych zdrojoch zaznamenaný už odpradávna. Prichádza vo svojej sezóne a keďže k nákaze človeka stačí malá infekčná dávka, infekcia sa šíri rýchlo a zasahuje naraz veľké skupiny populácie, t.j. spôsobuje epidémiu. Zatvorené škôlky, školy… ak ste rodič, určite to poznáte. Pozrime sa bližšie na chrípku, na jej prevenciu, ale aj samotnú liečbu.

Čo je chrípka a čo ju spôsobuje?

Chrípka patrí medzi najčastejšie ľudské infekčné ochorenia. Ide o vysoko nákazlivé infekčné ochorenie dýchacích ciest, pre ktoré je charakteristický náhly začiatok, zimnica, triaška, horúčka (nad 38°C), únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, no neskôr sa pridruží aj kašeľ a nádcha.

Ochorenie spôsobujú vírusy chrípky (u človeka typ A, B, C a ich subtypy), ktoré sa vyznačujú veľkou premenlivosťou. Sú známe schopnosťou často meniť svoju štruktúru a svojou veľmi vysokou infekčnosťou. Takmer každú sezónu kolujú v populácii iné typy vírusu. Typ A spôsobuje pandémie a opakované epidémie, typ B miestne epidémie a typ C ľahké infekcie horných dýchacích ciest.

Prameňom pôvodcu nákazy je chorý človek. Najvyššia nákazlivosť je na začiatku ochorenia, pri komplikovanom priebehu môže trvať aj dlhšie. Nákaza sa prenáša kvapôčkovou infekciou. Chorý vylučuje vírus pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní, ale nákaza je možná aj kontaminovanými rukami a predmetmi. K nákaze stačí veľmi malá dávka.

Inkubačná doba je veľmi krátka, len 1 – 3 dni.

Priebeh ochorenia a jeho dopad závisní od viacerých faktorov. U mladých, zdravých osôb vie byť priebeh síce veľmi nepríjemný, no zväčša nekomplikovaný s trvaním 7 – 14 dní.

Aké sú príznaky chrípky?

  • náhly nástup príznakov z plného zdravia

  • bolesť kĺbov, svalov (častý úvodný príznak) – niektoré deti nezvládajú ani chôdzu

  • vysoká teplota – nad 38 °C, často až cez 40°C

  • silná bolesť hlavy (často bolesť akoby za očami)

  • bolesť bruška – môže sa vyskytnúť aj hnačka či pocit na zvracanie

  • suchý, dráždivý kašeľ

  • zimnica a triaška

  • nádcha a bolesť hrdla (prejavuje sa zvyčajne po 48 hodinách)

Veľmi často sa chrípka komplikuje bakteriálnymi infekciami (na vírus chrípky „nasadne“ baktéria, ktorá skomplikuje celý priebeh ochorenia) – u detí je častý zápal stredného ucha. Vtedy je potrebné vyšetrenie lekára a je možné nasadenie antibiotickej liečby. 

VEDELI STE ŽE:

„Vírusové ochorenia, akým je aj chrípka, nie je možné liečiť antibiotikami.“

Ako prebieha liečba chrípky?

Liečba je väčšinou symptomatická. Keďže ide o vírusové ochorenie, NELIEČI SA ANTIBIOTIKAMI. Chrípku je dôležité vyležať a chorému dopriať pokoj na lôžku – svaly (nevynímajúc srdcový sval) to potrebujú najviac na svoju regeneráciu. Nezabúdajte ani na zvýšený príjem tekutín (voda, čaje, šťavy, polievky), aby nedošlo k dehydratácii dieťaťa.

chripka liecba

Liečba konkrétnych príznakov chrípky:

Bolesť a horúčky – siahnite po liekoch tlmiacich bolesť hlavy, svalov a na zníženie teploty. Pozor však – lieky od teploty dávkujte v závislosti od hmotnosti dieťaťa, aby nedošlo k poddávkovaniu či nebodaj predávkovaniu dieťaťa. Na trhu je pre deti k dispozícii Paralen, Nurofen alebo Panadol v sirupovej, čapíkovej alebo tabletkovej forme. Tabletky podávajte až deťom, ktoré sú schopné prehltnúť ju (cca. 6 roční). Horúčka pri chrípke vie trvať aj 5 – 7 dní, prečítajte si všetko potrebné o horúčke a jej efektívnom znižovaní.

Suchý a dráždivý kašeľ (typický pre prvé dni) – pokiaľ máte doma alergikov, siahnite po liekoch na alergiu. Tie častokrát pomôžu utlmiť kašeľ aj u nealergikov. Zabezpečte čo najvlhšie prostredie (zvlhčovače vzduchu, mokré uteráky prevesené cez postielku a pod.) a často vetrajte. Z liekov môžete siahnuť po sirupe s obsahom lišajníka islandského, napr. Müllerov sirup. Na veľmi vyčerpávajúci dráždivý kašel, ktorý potrebujete utlmiť, zvoľte antitusiká, napr. Stoptussin.

Nádcha – v článku o soplíkoch nájdete rôzne tipy, ako dieťaťu uľaviť od plného nosa. Je dôležité soplíky neustále fúkať (resp. odsávať), aby nedošlo k zápalu stredného ucha a ich zatekaniu, ktoré spôsobuje často kašeľ až vracanie a narúša spánok. Počas chrípky vstrekujte napr. Sterimar s meďou, určený na liečbu infekčnej nádchy alebo Virostop. Ak je nos dieťaťa veľmi upchatý, po dobu maximálne 7 dní, viete aplikovať aj dekongestíva, ktoré zmierňujú opuch sliznice. Aplikovať sa môžu len 3x denne, ideálne pred spánkom. Na trhu nájdete napríklad Nasivin vhodný od narodenia do 1 roku alebo Nasivin pre deti od 1 do 6 rokov, Olynth určený pre 2 - 6 ročné deti a tiež Otrivin pre deti vo veku 1 až 11 rokov.

Skúste tiež inhalovanie, masáž prínosných dutín či ich nahrievanie (napr. Biolampou).

Bolesť hrdla – liečba je mierne sťažená, keďže deti do určitého veku nedokážu cmúľať pastilky ani kloktať roztoky. V princípe však viete zvoliť lokálne prípravky, ktoré účinkujú antisepticky (ničia vírusy, baktérie a kvasinky na povrchu sliznice, zabraňujú ich ďalšiemu šíreniu), antiflogisticky (protizápalovo) a lokálne znecitlivujúco, čím tlmia bolesť.

Obľúbené, účinné a prístupné aj pre menšie deti sú lízanky HerbalSept, pre deti, ktorú už dokážu cmúľať a ste si istý, že nehrozí riziko udusenia môžte voliť aj pastilky, napr. Junior-angin alebo Vocal Kids. Jednoduchú aplikáciu dosiahnete aj pomocou sprejov, napr. Stopkašeľ či Freeangin.

Popri spomínaných krokoch pri konkrétnych symptónoch, nezabúdajte ani na prísun vitamínov. Vitamín C podporuje imunitu a je silným antioxidantom, vitamín D ma taktiež priaznivý vplyv na imunitu, no okrem toho ovplyvňuje aj mnoho ďalších procesov v tele a nakoniec vitamín B – dôležitý je predovšetkým vitamín B6 – ktorý má protizápalové účinky a posilňuje imunitný systém, čím sa znižuje závažnosť ochorenia, chráni počty krviniek a ich regeneráciu, tiež zmierňuje neurologické komplikácie.

Napriek intenzívnej liečbe je možné, že dieťa bude únavu a malátnosť pociťovať ešte niekoľko dní až týždňov po ústupe chrípky. Oddych od tréningov, športových krúžkov a telesnej výchovy im doprajte ešte minimálne týždeň (podľa priebehu kľudne aj viac) po prekonaní ochorenia.

Aké sú možnosti prevencie?

Zaručená prevencia neexistuje, najbezpečnejšou voľbou je očkovanie.

Mnoho ľudí považuje za chrípku akúkoľvek virózu spojenú s nádchou, kašľom a teplotou. Práve preto sa často chrípka vníma ako neškodné ochorenie a jej prevencia očkovaním sa podceňuje, napriek tomu ma dokázanú účinnosť a efektivitu.

Očkovanie proti chrípke je aktuálne pred chrípkovou sezónou, teda na jeseň. Toto očkovanie je vhodné pre deti od 6 mesiacov. Očkovať sa samozrejme môžu všetci, ktorí sa chcú aktívne chrániť voči možnému ochoreniu. Vakcíny proti chrípke sa vždy pripravujú k novej sezóne – podľa predpokladu kmeňov, ktoré budú aktuálne v populácii.

chripka ockovanie

Možnosti očkovania

1. očkovanie vakcínou injekčného typu (pre všetkých od 6. mesiaca života)

- ochranný účinok očkovacej látky sa dosiahne za 2 – 3 týždne po aplikácii (ideálne je preto očkovať na prelome októbra/novembra)

- u detí pod 9 rokov, ktoré predtým neboli očkované sezónnou očkovacou látkou proti chrípke, sa podávajú 2 dávky vakcíny. Minimálny rozostup je 4 týždne.

- vakcína nemôže spôsobiť ochorenie ani jeho mierny priebeh

- nežiaduce účinky: bolesť v mieste vpichu, nervozita, strata chuti do jedla, bolesť hlavy, u mladších detí riedka stolica, vracanie, bolesť brucha a horúčka

2. očkovanie nosovou suspenznou aerodisperziou (pre deti od 2 do 18 rokov)

- aplikuje sa osobitne do každej nosovej dierky

- deťom, ktoré ešte neboli očkované proti sezónnej chrípke sa po uplynutí 4 týždňov podáva druhá dávka. Tí, ktorí už v minulosti očkovaní boli postačuje jedna dávka.

- počas podávania očkovacej látky môže dieťa normálne dýchať

- nežiaduce účinky: znížená chuť do jedla, upchatý nos, bolesť nosa, celkový pocit nevoľnosti, horúčka

- vakcína je živá vírusová očkovacia látka (oslabená) s možnosťou nákazy pri kontakte s osobami s oslabeným imunitným systémom

Hoci zdravý životný štýl, t.j. aktívny pohyb, vyvážená strava, dostatok spánku, eliminácia nadmerného stresu a iné, vás pred chrípkou neochránia, môžu byť veľkou výhodou počas zvládania ochorenia. Na zvládnutie chrípky detí sa však vyzbrojte veľkou dávkou trpezlivosti. Starať sa o niekoľko dní horúčkujúce dieťa s dusivým kašľom a soplami je vyčerpavajúce ako pre dieťa, tak aj pre rodičov. Ste hrdinovia. Pevné zdravie!