Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Ako zdolať chrípku

Ako zdolať chrípku

Predpokladá sa, že v najbližších dňoch sa bude zvyšovať výskyt chrípkových ochorení. Chrípka je vysoko nákazlivé, vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení.

Je spôsobená RNA vírusom z čelade Orthomyxoviridae. Na Slovensku na ňu ročne ochorie približne 1,5 milióna ľudí. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov.

Ako chrípku spoznáte

Vírus chrípky napáda respiračný systém, medzi osobami sa prenáša predovšetkým kvapôčkovou infekciou. Príznaky infekcie sú: zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy, únava, suchý kašeľ, bolesť hrdla, upchatý nos, podráždené oči, zimnica.

Čo odporúča medicína

Keďže je chrípka vírusové ochorenie, podávanie antibiotík je zbytočné. Oslabí imunitný systém a vyvolá rezistenciu baktérií na antibiotiká. Okrem toho antibiotiká ničia prirodzenú črevnú flóru, ktorá je dôležitá pre správne vstrebávanie živín a imunitnú činnosť.

Medicína odporúča chrípku vyležať. Pokoj na lôžku je dôležitý pre chorého a z preventívneho hľadiska aj pre jeho okolie. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie.

K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov. Liečba chrípky je symptomatická. Spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, zápalu dýchacích ciest.

To znamená, že počas chrípky by vám v lekárničke nemali chýbať lieky na znižovanie teploty ako Paralen, lieky a sirupy na kašeľ ako Sinupret a Stoptussin, prípadne nosové kvapky ako SanorinNasivin alebo Vibrocil. Od bolesti hlavy vám uľaví napríklad Ibalgin. Na bolesť hrdla zas zaberú rôzne pastilky na cmúľanie, prípadne spreje do hrdla.

Náš tip:

V našej ponuke nájdete široké portfólio voľno predajných liečiv. 

PREZRITE SI NAŠU PONUKU 

Prevencia chrípky

Medicína tvrdí, že najúčinnejšou prevenciou na zníženie nepriaznivých dôsledkov chrípky je každoročné očkovanie proti nej. Avšak vakcína vám môže spôsobiť viac škody, ako osohu. Ak vás ochorenie trápi každoročne, alebo dokonca ešte častejšie, rozumnejšie je nastaviť imunitný systém tak, aby dokázal s občasnými chrípkovými vírusmi bojovať.

Čo to znamená? Jednoducho povedané by ste mali dosiahnuť to, že váš organizmus bude omnoho odolnejší voči vírusom. Na budovaní imunity sa výrazne podieľa zdravá strava s dostatkom vitamínov a minerálov, pobyt na čerstvom vzduchu a šport. Ak si trúfate, môžete začať s otužovaním, ktoré vám pri budovaní imunity takisto pomôže.

Keďže sa chrípka šíri vzduchom, riziko nákazy vzrastá v uzavretých priestoroch, kde je veľa ľudí. Preto by ste sa takýmto miestam, najmä v chrípkovom období, určite mali vyhýbať.

Odporúča sa tiež časté vetranie interiérov a vhodné oblečenie, primerané počasiu. Ak už predsa len musíte ísť medzi ľudí, vyhýbajte sa bezprostrednému kontaktu.

 

Imunitný systém

Zdravý imunitný systém bráni organizmus pred infekciou spôsobenou vírusmi alebo baktériami, rakovinou a pred rôznymi ďalšími škodlivými látkami (toxické chemikálie). Túto úlohu zabezpečujú v krvi biele krvinky. Imunitnú reakciu zabezpečujú hlavne T-lymfocyty (zodpovedné za špecifickú bunkovú imunitu) a B-lymfocyty ( zodpovedné za protilátkovú imunitu, produktom je účinná látka imunoglobulín).

Imunoglobulín sa snaží o to, aby vždy vytvoril presnú kópiu antigénu, a tým sa ho snaží zlikvidovať alebo odstrániť. Keďže znovunaštartovanie imunity je komplexným procesom, neočakávajte, že sa zbavíte problémov v priebehu jedného dňa. To, čo sa roky zanedbávalo, treba pomaly, ale isto napraviť.

Ako funguje kolostrum

Práve pre vysoký obsah imunitných a rastových faktorov sa kolostrum aj v minulosti používalo na podporu liečby mnohých ochorení. V súčasnosti je výskum kolostra na takej úrovni, že sa dá presne určiť množstvo jednotlivých imunitných faktorov v jednej dávke.

Najdôležitejší je obsah imunoglobulínov (Ig) , ako sú napríklad IgG, IgA, IgM.

Ďalšou zo zložiek kolostra je laktoferín. Laktoferín má v organizme za úlohu naviazať na seba železo, a tým zabrániť tomu, aby sa na železo naviazal mikroorganizmus ( baktérie, vírusy...).

Napríklad, keby sme nemali v tele laktoferín, narušila by sa nám celá črevná flóra a rozmnožili by sa všetky patogénne baktérie. Ďalšou zložkou kolostra sú rastové faktory. Majú za úlohu rast svalovej hmoty, kostí, kostnej drene, pomáhajú pri spaľovaní tukov. Kolostrum obsahuje všetky 3 rastové faktory:

  • IGF - vyrovnávajú hladinu cukru v krvi
  • EGF - obnovujú regeneráciu epitelového tkaniva (koža, výstielky vnútorností, čriev...)
  • TGF - syntéza DNA, RNA napomáhajú k rastu kostí, svalov...

Aminokyseliny ako základná stavebná látka sú tiež súčasťou kolostra. Kolostrum obsahuje vitamíny (A, D, E, C, B-komplex – B1, B2, B5, B12, B6, kyselina listová, biotín,...) a minerálne látky (Na, K, Ca, P, Mg, Fe, Cr, ...).

Autor:

Ing. Alena Mydlová, odborný poradca pre výživu ľudí

Nech sa páči pár tipov z našej ponuky proti chrípke a prechladnutiu