Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Výplach nosa

Výplach nosa

Nos je fyziologickou vstupnou bránou do dýchacích ciest. O jeho význame sa zmieňovali i medicínski velikáni – Hippokrates, Galén, Theophillus. Nos má niekoľko základných funkcií: funkciu respiračnú s ohrievaním, zvlhčovaním a čistením vzduchu – ide vlastne o klimatizáciu vdychovaného vzduchu.

Funcia čuchová je síce u človeka horšie vyvinutá, ale jej stratu, i dočasnú, vnímame veľmi citlivo. Rezonančnou funkciou sa zúčastňujú nosové a prinosové dutiny na tvorbe nosových hlások „m“ a „n“.

Výplach nosa - prevencia a miernenie príznakov nádchy

Prostredie, v ktorom žijeme, kladie na nosovú sliznicu vysoké nároky – obklopuje nás znečistené ovzdušie či agresívne alergény hlavne v priemyselných oblastiach. Odolnosť nosovej sliznice voči nešpecifickým faktorom ako zmenám teplôt, infekciam, alergénom, stresu, hormonálnym a iným vplyvom je možné zvyšovať otužovaním.

Okrem celkového otužovania ku ktorému patrí napr. pobyt v saune a klimatické zmeny, sa môžeme a mali by sme sa starať o nosovú sliznicu i lokálne. Nosová hygiena sa stáva v posledných rokoch v rozvinutých krajinách bežným doporučením.

Medzi jednoduché metódy tejto hygieny patria výplachy nosa soľnými roztokmi. Výplachy nosa slanou vodou po stáročia používali rybári, z vlastnej skúsenosti vieme, že v priebehu pobytu pri mori pôsobí na naše dýchacie cesty priaznivo výplach nosa a nosohltana morskou vodou.

Náš tip:

V našej ponuke nájdete široké portfólio voľno predajných liečiv na nos. 

Prezrite si našu ponuku.

Výplachy soľným roztokom je možné odporúčať ako pravidelný hygienický návyk hlavne ľuďom žijúcim v priemyselných oblastiach či pracujúcim v prašnom prostredí. Ďalej liečebne pri akútnych či chronických zápaloch nosových a prinosových dutín, kde soľný roztok odplaví zápalový sekrét, zvlhčí sliznicu a urýchli jej regeneráciu.

Tiež po operáciach v nosových dutinách je možné urýchliť hojenie výplachmi soľným roztokom. Ďalšou oblasťou so širokým uplatnením tejto metódy je alergická nádcha sezónna i celoročná.

Výplachom nosa dôjde k odstráneniu alergénov a tým k zmierneniu obtiaží chorého. Koncentráciou najvhodnejší je izotonický soľný roztok (s obsahom 0,9% NaCl), obdoba fyziologického roztoku. Fyziologický roztok je telu vlastný a v medicíne široko používaný, napríklad na infúzie či výplachy.

Na záver je možné povedať, že výplachy nosa soľnými roztokmi patria k osvedčeným liečebným metódam už po stáročia. Je možné ich doporučiť jednak ako súčasť každodennej hygieny, jednak liečebne pri akútnych či chronických zápaloch nosových dutín vrátane alergickej nádchy sezónnej i celoročnej.

Starostlivosť o sliznicu nosa pomáha udržiavať jej homeostázu a schopnosť vykonávať náročné funkcie. Je vhodná pre deti od 5 rokov (prípadne i o niečo mladšie, ak sú šikovné) a dospelých.

V prípade hygieny stačí jeden výplach denne, pri akútnych problémoch je možné vyplachovať  2 - 4 x denne. Ani pri dlhodobom používaní neboli pozorované nežiadúce vedľajšie účinky.

O autorke

Doc. Vyhnánková sa počas celej svojej lekárskej kariéry venuje odboru otorinolaryngológia so zameraním na detské ORL. Od 70. rokov pracovala na ORL klinike pražskej Fakultnej nemocnice Motol, od r. 1981 ako odborná asistentka a od r. 1989 ako docentka na ORL klinike 2. Lekárskej fakulty Karlovej univerzity. Bola odbornou asistentkou Inštitútu postgraduálneho vzdelávania v zdravotníctve a spolupracovala s Farmakologickým ústavom Karlovej univerzity v Prahe a Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. V súčasnej dobe sa venuje prednáškovej činnosti pre pediatrov a stredný zdravotnícky personál, pravidelne publikuje a je členkou redakčnej rady časopisu Pediatria pre prax.

autor:

Doc. MUDr. Ludmila Vyhnánková, Csc.