Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Rady na chudnutie. Môže CHLIEB za Vašu nadváhu?

Rady na chudnutie. Môže CHLIEB za Vašu nadváhu?

Rozhodli ste sa zbaviť svojich prebytočných kíl a chcete to urobiť veľmi rýchlo? Pozor, chudnutie o 10 kilogramov za mesiac, môže ohroziť vaše zdravie. Takže, koľko kíl mesačne je ešte zdravé schudnúť? Čím viac za mesiac schudnete, tým skôr sa môže stať, že vás opäť znechutí jojo efekt. K tomu, aby ste natrvalo schudli a zhodené kilá opäť nenaberali naspäť a obvykle ešte vo väčšej miere, potrebujete si upraviť metabolizmus. Metabolizmus si rozhýbete pravidelnou stravou a nie hladovaním.

Chudnutiu neustále váženie nepomáha

Počas dňa Vaša váha stúpa a klesá s množstvom prijatého jedla a tekutín. Váha Vám môže náhle stúpnuť aj z dôvodu konzumácie slaného jedla, po ktorom Vám telo zadrží vodu, takže nepriberáte tukmi. Aj pred menštruáciou môže váha ukázať až o dve kilá viac Vážiť by sme sa mali raz za týždeň a nie každý deň. Hmotnosť si treba zapisovať a váženie by malo prebiehať podľa rovnakých zásad napr. v nedeľu ráno, po toalete a pred raňajkami. Každodenné váženie Vás bude zbytočne demotivovať a znervózňvať.

Ak sa vám mesačne podarí zbaviť sa troch až piatich kíl, ide o najzdravší spôsob chudnutia. Pri vyššej nadváhe (pri obezite) to môže byť v prvých mesiacoch viac, pretože organizmus sa zbavuje aj nadbytočnej, zadržiavanej vody. Dôležité sú zhodené kilá z dlhodobého hľadiska, teda, aby tam bol každý mesiac nejaký ten úbytok, a potom si váhu udržiavať.

Chlieb, pečivo a knedľa a placky patria k najčastejšie konzumovaným prílohám. 

A práve ich častá konzumácia ich robí pri chudnutí takými dôležitými. Aj malé množstvo ušetrených kalórií pri potravine, ktorá sa jedáva často, v konečnom výsledku v priebehu viacerých týždňov alebo mesiacov znamená pozitívnu bilanciu v prospech chudnutia. Pri chudnutí neodporúčame konzumovať pekárenské výrobky z bielej múky ale nahraďte ich celozrnnými. Aj keď tieto odporúčania sú Vám pravdepodobne známe, nie všetci ste si vedomí toho, aké dôsledky môže pre Vás ich nedodržanie znamenať.Nenechajte sa zmiasť tým, že energetická hodnota celozrnných výrobkov je takmer rovnaká aká je u podobných z bielej múky. Nech sa nenechá nikto popliesť tým, že celozrnné pečivo má vyšší obsah tuku ako biele a ovsené vločky ho majú z obilnín najväčší. Tu sa šetrenie nevypláca. Konzumáciou celozrnného pečiva nešetríte skonzumovanou energiou tak, že tieto výrobky jej obsahujú menej v porovnaní s výrobkami z bielej múky, ale tým že na uspokojenie hladu nám stačí menšie množstvo stravy, ktorú s celozrnným pečivom zjeme a aj efekt zasýtenia trvá dlhšie.

Pri chudnutí dostáva telo menšie množstvo stravy a preto je nesmierne dôležité, aby táto strava bola bohatá na všetky dôležité živiny, lebo na ich deficit môže telo zareagovať v lepšom prípade únavou, v horšom prípade oslabením imunitného systému a následnou chorobou. Biela múka v tomto smere nemôže konkurovať celozrnnej, ktorá okrem škrobu a bielkovín obsahuje aj tuk, minerálne látky, stopové prvky a vitamíny. Navyše v nej obsiahnutá vláknina sa postará o to, aby sa tieto látky uvoľňovali postupne a tým aj rovnomerne a dlhšiu dobu bolo nimi telo zásobované. Táto vláknina takisto viaže na seba aj škodlivé látky, ktoré v strave prijmeme, alebo sú produktom trávenia a mohli by ohroziť Vaše zdravie.