Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Prvé darovanie krvi. Čo vás čaká?

Prvé darovanie krvi. Čo vás čaká?

Darovanie krvi zachraňuje životy. Neprospieva však len príjemcovi, ale aj tomu, kto krv daruje. Odhodlávate sa na darovanie krvi? Tento článok vám môže pomôcť sa rozhodnúť.

Prečo darovať krv?

Dôvod je jasný. Kto daruje krv, daruje život! Darovanie krvi pomáha chorým a ľuďom po úrazoch. Jeden odber krvi môže zachrániť dokonca až tri ľudské životy.

Krv možno získať len darovaním a nedá sa nahradiť ničím iným. Je nutná pri mnohých medicínskych postupoch – pri operáciách, komplikovaných pôrodoch, úrazoch a je potrebná napríklad aj pre onkologických pacientov (1). Aké má podmienky darovanie krvi?

VEDELI STE ŽE:

„Že 14. jún je Medzinárodným dňom darcov krvi?“

Kto môže darovať krv

Ak chcete darovať krv, musíte spĺňať isté podmienky. Napríklad vplýva na darovanie krvi vek, váha, či zdravotný stav. Aké sú podmienky na darovanie krvi?

  • Vek od 18 do 60 rokov
  • Váha aspoň 50 kg
  • Žiadne prebiehajúce infekčné a chronické ochorenie
  • Tetovanie a darovanie krvi – 12 mesiacov pred darovaním nesmie darca podstúpiť tetovanie a piercing
  • Užívanie drog – darca nesmie byť minulý alebo súčasný užívateľ

Čo je ešte pri darovaní krvi potrebné vedieť? Darovanie krvi po covide je možné 14 dní po kompletnom vyliečení (2). Pre ženy nie je vhodné darovanie krvi počas menštruácie a 7 dní po nej.

Prvé darovanie krvi, čo vás čaká

A čo darovanie krvi a lieky? Darovanie krvi lieky určite ovplyvňujú. Darca nesmie užívať antibiotiká a tiež dlhodobo iné lieky (okrem hormonálnej antikoncepcie u žien). Darovanie krvi po operácii je možné až po šiestich mesiacoch a darovanie krvi po antibiotikách až po dvoch týždňoch (3).

Ako prebieha darovanie krvi

Ešte predtým, ako pôjdete darovať krv, by ste sa mali pripraviť. Je potrebné byť dostatočne hydratovaný a nepiť žiadny alkohol. Najedzte sa, no vyhnite sa mastným a ťažkým jedlám. Na darovanie krvi sa snažte prísť dobre vyspatý a oddýchnutý. Ak máte obavy, oznámte personálu, že krv darujete prvý krát. Ako to celé prebieha?

  1. Objednanie na darovanie krvi. Môžete ho jednoducho urobiť aj online (4) a prísť na určený termín.
  2. Registrácia. Po príchode na miesto odberu sa zaregistrujete. Predložíte občiansky preukaz a absolvujete na darovanie krvi dotazník, v ktorom odpoviete na otázky ohľadom zdravotného stavu.
  3. Lekárska kontrola. Lekár vám odmeria krvný tlak, teplotu a hladinu hemoglobínu.
  4. Samotný odber. Miesto odberu sa dezinfikuje, vpichne sa ihla a odoberie cca 450-500 ml krvi, čo je 10% objemu krvi vo vašom tele. Odber trvá do 10tich minút. Ak budete uvoľnený, uvoľní sa aj prietok krvi, čo uľahčí odber.
  5. Oddych. Po odbere si na mieste môžete dopriať oddych a občerstvenie. Všetkými krokmi vás prevedie milá zdravotná sestra.

Po príchode domov a po zvyšok dňa by ste mali oddychovať, nepiť alkohol, nefajčiť a vyhnúť sa športu a námahe. V prípade, ak by sa u vás po darovaní prejavili akékoľvek zdravotné problémy (horúčka, infekcia, zimnica), ihneď vyhľadajte lekára. Takéto ťažkosti sú však zriedkavé. Naopak, darovanie krvi môže mať pre vás aj výhody.

Prvé darovanie krvi, čo vás čaká

Aké má darovanie krvi výhody?

Darovanie krvi môže mať pozitívny vplyv na vaše mentálne a fyzické zdravie. V prvom rade si vďaka darovaniu krvi overíte, že ste naozaj fit a na darovanie krvi ste tak vhodný adept. Pravidelné darovanie krvi tiež pozitívne vplýva na zníženie krvného tlaku a tak znižuje riziko infarktu a mŕtvice (5). Darovanie krvi prispieva k pocitu spolupatričnosti a zlepšuje emocionálnu pohodu (6). V neposlednom rade na vás pri pravidelnom darovaní čaká tiež ocenenie - plaketa za darovanie krvi (7).

Železo, komletná ponuka

Zdroj:

  1. https://www.ntssr.sk/web/o_darovani_krvi/preco_darovat_krv
  2. https://www.ntssr.sk/web/usmernenie_detail?id=3
  3. https://redcross.sk/daruj-krv/obmedzenia-pri-darovani-krvi/
  4. https://www.ntssr.sk/web/novinky
  5. https://www.cuimc.columbia.edu/news/surprising-benefits-donating-blood
  6. https://www.healthline.com/health/benefits-of-donating-blood#benefits
  7. https://redcross.sk/daruj-krv/ocenovanie-darcov-krvi/