Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Nadmerné vypadávanie vlasov

Nadmerné vypadávanie vlasov

Vlasy, ktoré pokrývajú hlavu najvyspelejšieho tvora - človeka narastú za mesiac približne 1 cm. Sú jemné, hrubšie, riedke i husté, kučeravé i rovné, zdravé i poškodené. Denne nám ich pri česaní vypadne 20 -100. Vyše sto ich rastie na každom štvorcovom centimetri našej hlavy. Koľko ich vypadne, ich zväčša aj dorastie.

Vlasy sú pre človeka dôležité predovšetkým z hľadiska sociálnej komunikácie: až vyše 80% mužov pociťuje stratu vlasov ako stratu vlastnej identity, zraniteľnosti a zníženie atraktivity. Tento nedostatok sa snažia kompenzovať inými prednosťami - fúzami, bradou, cvičením svalov a podobne.

Rozbor vlasov

Stopy po toxických látkach prezrádzal v minulosti len rozbor krvi v moči. Ale po uplynutí 48-72 hodín bola však už ich prítomnosť nedokázateľná. Vlasy však dokážu napríklad prezradiť, či človek pravidelne užíva predpísané lieky, či berie anaboliká, prípadne - či je drogovo závislý. Dokonca prostredníctvom vlasov sá dá aj určiť, aký druh drogy berie. Vlasy všeobecne pomáhajú polícií hľadať páchateľa, ale aj identifikovať obeť. Rozbor vlasov usvedčí i mužov popierajúcich otcovstvo. Z jediného vlasu dokážu vedci určiť našu DNA - genetický kód. Možnosť, že by sa u dvoch ľudí DNA zhodovala je 1: biliónu.

Vlasy a chlpy

Koreň vlasu či chlpu je uložený vo vlasovom folikule v koži. Vlastný vlas tvorí špongiovitá dreň uprostred, vrstva dlhých, tenkých vlákienok okolo nej a nakoniec niekoľko vrstiev navzájom sa prekrývajúcich buniek. Behom rastovej fáze vlasu je jeho korienok pevne obalený živým tkanivom, ktoré zásobuje vlas keratínom: tento bulbus svetlejšej farby je patrný najmä vtedy, keď sa vlas či chlp vytrhne. Vlastný vlas či chlp vzniká z keratínu a odumretých buniek z vlasového koreňa.

Vlas je vláknitá štruktúra tvorená odumretými bunkami obsahujúcimi keratín. Praktický význam vlasov a chlpov je u človeka minimálny. Rozlišujú sa tri typy ľudského ochlpenia. Od 4. mesiaca vnútromaternicového vývoja je telo plodu (fétu) pokryté jemným páperím, nazývaným lanugo, ktoré opäť mizne v priebehu deviateho mesiaca. Po narodení až do puberty pokrývajú povrch tela jemné, krátke a bezfarebné chĺpky. Tretím typom sú chlpy dospelé, ktoré sú dlhšie, tvrdšie a často tiež pigmentované: vyrastajú na vlasatej časti hlavy, na obočí a očných viečkach. V puberte tiež nahradzuje dospelý typ pôvodné ochlpenie v podpazuší a v oblasti genitálií. Často sa objavuje ochlpenie na končatinách, trupe a tvári. Farba ochlpenia je určovaná množstvom farbiva nazývaného melanín v strednej časti vlasu. Melanín produkujú bunky tzv. melanocyty lokalizované na báze vlasového folikulu. Červený melanín zodpovedá za ryšavé a svetle hnedé vlasy, čierny za ostatné odtiene. Ak je úplná absencia melanínu, vonkajšia vrstva sa stáva priesvitnou a vlas sa v dôsledku toho javí ako biely.Vlas vyrastá z vlasového korienka v aktívnej fáze, ktorá trvá 4 - 7 rokov, pričom v rastovej fáze je súčasne asi 85 % vlasov. Po aktívnej fáze dochádza k oddychu a nakoniec k vypadnutiu. Tieto fázy sa opakujú. Denná strata 50 - 100 vlasov nemusí ešte znamenať abnormalitu. Priemerná rýchlosť rastu je asi 1,2 cm mesačne. Vlasy rastú najrýchlejšie v lete a najpomalšie na jeseň a v zime. Výraznejšie spomalenie rastu vlasov nastáva až po 70 rokoch života.

Vypadávanie vlasov

Okrem genetických faktorov hrá pri raste a rozmiestnenia vlasov dôležitú úlohu aj pohlavie, stres, či dietetické vplyvy. Pre vlasy je dôležitá úloha mužského hormónu testosterónu, ktorý ovplyvňuje i správanie muža, sexuálny pud, túžbu po moci a agresivitu. Tento hormón sa vplyvom enzýmu (5-alfa-reduktázy) premieňa na vysoko aktívnu formu dihydrotestosterón, ktorý poškodzuje vlasové korienky a skracuje aktívnu rastovú fázu vlasov na vrchole a temene hlavy. Mužské hormóny priaznivo ovplyvňujú rast chlpov na tele, no na druhej strane nepriaznivo vplývajú na pokrývku hlavy. Čím neskôr sa začne vypadávanie vlasov, tým je pomalšie. Ženské hormóny - estrogény chránia pred vypadávaním vlasov, ale ich vplyv je menej výrazný.

Okrem týchto zdanlivo neovplyvniteľných príčin straty vlasov sú aj príčiny zjavné a odstrániteľné. Patria medzi ne napríklad fyzikálne (nosenie nesprávnej pokrývky hlavy), chemické (použitie agresívnych šampónov (kondicionérov), vplyvy žiarenia, ďalej infekčné, kožné a endokrinné ochorenia (porucha funkcie štítnej žľazy pri nedostatku jódu), či užívanie antikoncepcie. Jednostranná, na vitamíny a minerálie chudobná strava alebo strava bohatá na živočíšne tuky môžu byť príčinou zhoršenia kvality vlasov. Nadmerná funkcia potných a mazových žliaz zvyšuje vypadávanie vlasov a môže byť spôsobená i emocionálnym stresom. Stres vyvoláva napnutie svalov a stiahnutie ciev v oblasti vlasatej časti hlavy, čím sa zhoršuje výživa vlasového korienka.

Kruhové vypadávanie vlasov začína najčastejšie v 20. – 30. rokoch života. Veľmi často ide o ľudí trpiacich na alegiu, cukrovkárov a ľudí s poruchami štítnej žľazy. Pokožka hlavy je nezmenená, po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch zvyčajne vlasy dorastú. Len zriedkakedy dochádza k úplnej strate vlasov, prípadne aj chlpov na celom tele. Potom je táto strata už nezvratná.

Starostlivosť o vlasy

Našu nespokojnosť vo väčšine prípadov zapríčiňujú vlasy, ktoré sú mastné alebo príliš suché, rozdvojené, bez lesku, lámavé, vypadávajúce, či majú lupiny. Dôležité je správne umývanie vlasov vtedy, ak ich kvalita je zhoršená, minimálne jedenkrát do týždňa, podľa potreby i častejšie. Šampón musí byť kvalitný a vlasy sa musia dať dobre rozčesať. Dobrý šampón je potrebné vybrať metódou pokusov a omylov. Ak je potrebný kondicionér, mal by obsahovať vlasom prospešné. Do veľmi suchých vlasov je vhodné vtierať olivový olej. Po umytí je vhodné vlasy vysušiť prirodzene, bez prúdu horúceho vzduchu. Odporúča sa jemná masáž vlasov prstami na zlepšenie cirkulácie krvi a kefovanie (kefou alebo hrebeňom) v smere rastu vlasov. Pri mastných a poškodených vlasoch však takéto rozširovanie mazu nie je vhodné. Vlasom škodí slnko, vietor, znečistené ovzdušie a kúpanie v chlórovanej vode.

O tom, že vlasy sú zrkadlom nášho zdravotného stavu, snáď niet žiadných pochýb. Dokážu prezradiť dokonca aj to, čo by sme neraz nechceli. Vlasy sú svedkom všetkých nerestí, ktorých sa dopúšťame.

Zdroj:primar.sk