Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Kožné mykózy

Kožné mykózy

Kožné mykózy sú infekčné ochorenia postihujúce povrchovú vrstvu kože, sliznice, nechty a vlasy. Ich vyvolávateľmi sú mikroskopické huby, najčastejšie dermatofyty alebo kvasinky.

V posledných rokoch výskyt mykotických ochorení rýchlo vzrastá a skoro každý človek sa aspoň raz v živote s týmto nepríjemným problémom stretne.

Pozor na nohy!

Medzi najčastejšie prejavy patrí mykóza nôh. Začína sa nenápadne drobnou trhlinkou v medziprstových priestoroch, hlavne medzi štvrtým a piatym prstom. Postupne sa ochorenie môže rozšíriť na celé chodidlo, kde je pokožka začervenaná, šupinatá, mierne opuchnutá, miestami zhrubnutá a praskajúca, niekedy až s mokvaním. Ochorenie sprevádza svrbenie, pálenie aj bolestivosť. Neliečená infekcia sa postupne môže rozšíriť na nechty, ktoré sa začnú farebne meniť – od sivobielej, cez žltkastú až po hnedastú farbu. Šírenie je postupné, začína od okraja nechtu, ktorý hrubne, praská, drobí sa a nakoniec je postihnutá celá nechtová platnička.

Samozrejme, mykóza môže postihnúť ktorúkoľvek časť tela: trup, končatiny (hlavne oblasti kožných záhybov), slabiny, podpazušie, u žien oblasť pod prsníkmi, kde je infekcia charakterizovaná začervenaním hlavne na okraji lézie, šupinatením až tvorbou pľuzgierikov. Mykóza nevynecháva ani vlasovú časť hlavy. Vlasy sa lámu, strácajú lesk a vypadávajú. V týchto miestach je pokožka začervenaná, pokrytá šupinkami a svrbí.

Niekedy sa hlavne u mladých ľudí vyskytuje na trupe povrchová kvasinková infekcia Pityriasis versicolor, vyvolávateľom ktorej je Malassezia furfur. Tu sa tvoria drobné žltkasté až hnedé škvrny, na povrchu s jemnými šupinkami, ktoré splývajú do mapovitých ložísk. V lete, pri opaľovaní, sú ložiská svetlejšie, v zime tmavšie ako okolitá zdravá koža. Ochorenie má tendenciu recidivovať (opakovať sa).

Preto je veľmi dôležitá prevencia:

Používať vlastný uterák. Denne si nohy umývať a dôkladne, vysušiť uterákom, hlavne oblasť medzi prstami.Nosiť vlastné papuče, topánky (vhodnejšie sú sandále),používať bavlnené ponožky. Vyhýbať sa syntetickým nevzdušným materiálom. Používať gumové šľapky v spoločných priestoroch: sprchy, kúpaliská, sauny. Mať vlastnú manikúrovú sadu (nožničky, pilník). Upraviť si stravovanie, znížiť príjem glycidov,k prevencii reinfekcie používať fungicídny zásyp a preventívne dezinfikovať obuv antimykotickými sprejmi. Používať dezinfekčné mydlá a ochranné krémy pri práci s vodou, hlavne pri niektorých profesiách (konzervárenský priemysel).