Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Horúčavy sú tu! Ako si chrániť zdravie?

Horúčavy sú tu! Ako si chrániť zdravie?

Obdobie vysokých letných teplôt ťažko zvládajú najmä seniori, najmenšie deti a ľudia so zdravotnými ťažkosťami. Aj zdravému človeku však horúčavy dajú zabrať. Ako sa správať počas horúčav, aby ste sa udržali v dobrej fyzickej kondícii a prežili ich v zdraví?

Základné zásady správania sa počas horúčav

Veľmi dôležité je dodržiavať najmä jednu zásadu. Deti do 6 mesiacov, seniori, ľudia s nadváhou, tehotné ženy a chronicky chorí ľudia, by sa na priamom slnku nemali zdržiavať vôbec. Pobyt vonku by mali obmedziť na ranné alebo podvečerné hodiny, kedy teploty klesajú a slnko už tak nepáli. Aké sú ďalšie zásady počas letných horúčav?

VEDELI STE ŽE:

„Extrémne teploty vedú k zhoršeniu kardiovaskulárnych a respiračných chorôb? (1)“

1. Pitný režim

Piť by ste mali priebežne a nie až vtedy, keď ste smädný. Základom pitného režimu je čistá voda. Vynechajte sladené nápoje, nápoje s obsahom kofeínu, chinínu a samozrejme alkoholu.

Počas horúčav sa odporúča vypiť 2 až 4 dcl vody na 10 kg hmotnosti človeka. Čistú vodu doplňte minerálkami s obsahom sodíka. Množstvo sodíka totiž telo v lete vylúči potením. Nezabudnite pravidelne ponúkať vodu deťom a seniorom.

2. Stravovanie

Voľte ľahšie stráviteľné jedlá s nižšou energetickou hodnotou. Ideálne je ovocie a zelenina, nízkotučné mliečne výrobky, ryby, hydina, zemiaky a celozrnné pečivo.

V lete si dávajte pozor na výrobky z mäsa a vajec. Správne ich skladujte a konzumujte len dostatočne tepelne upravené.

3. Obliekanie

Voľte oblečenie, ktoré je vzdušné, ľahké a z prírodných materiálov. Syntetické materiály sú v lete veľmi nepríjemné, pretože bránia odparovaniu potu.

4. Ochrana hlavy

V exteriéri a na priamom slnku sa vždy chráňte pokrývkou hlavy. Ideálny je ľahký slamený klobúk. Nezabudnite chrániť aj deti! Zrak si chráňte kvalitnými slnečnými okuliarmi.

5. Ochrana pokožky

Pred každým pobytom na slnku sa natrite kvalitným opaľovacím krémom s SPF 15 a viac. Deti do 6 mesiacov nenatierajte, pretože tie by sa nemali slnku vystavovať vôbec. Ak je to nutné, chráňte ich slnečníkom. Staršie deti chráňte krémami na opaľovanie, určenými na detskú pleť.

NÁŠ TIP:

Prečítajte si nášho sprievodcu opaľovaním

Pozrieť sprievodcu

6. Ochladzovanie organizmu

Aby ste predišli prehriatiu organizmu, aspoň raz denne si doprajte vlažnú sprchu. Ochladiť sa môžete aj pomocou vlhkého uteráka, ktorý si priložíte na pokožku.

7. Udržujte svoj domov chladný

V extrémnych horúčavách by v interiéri nemala presiahnuť teplota 32°C cez deň a 24°C v noci. Počas dňa sa odporúča zavrieť okná a zatiahnuť závesy na oknách, ktoré sú otočené k slnku.

V noci sa zas odporúča vetrať naplno. Ak nemáte k dispozícii klimatizáciu, vzduch v miestnosti ochladia vlhké uteráky alebo ventilátory. Pozor však, aby ste ventilátor nenastavili priamo na seba. Hrozí riziko prechladnutia.

Horúčavy sú tu! Ako si chrániť zdravie?

8. Zaujímajte sa o ostatných

Ak máte v blízkosti niekoho, kto žije sám alebo má zdravotné problémy, nezabudnite ho pravidelne počas letných horúčav kontrolovať.

9. Ak sa necítite dobre

Ak máte závrat, pociťujete slabosť alebo silné bolesti hlavy, okamžite sa presuňte na chladné miesto a vypite dostatok vody. V prípade, že máte aj svalové kŕče, vhodné sú rehydratačné nápoje s elektrolytmi. Ak príznaky pretrvávajú, koža je horúca a suchá alebo dokonca upadáte do bezvedomia, okamžite si privolajte lekársku pomoc.

10. Nikdy nenechávajte deti v aute!

Podobných prípadov vo svete bohužiaľ pribúda. Nikdy nenechávajte deti (seniorov, zvieratá) v horúčavách v zatvorenom aute! Teplota v aute extrémne stúpa už behom pár minút!

Vystavenie extrémnemu teplu môže spôsobiť vyčerpanie a úpal, čo je vážny stav, ktorý nastáva, keď telesná teplota stúpne na 40 °C alebo viac. Ak sa nelieči, môže rýchlo poškodiť mozog, srdce, obličky a svaly, čo je smrteľné v 10 – 50 % prípadov. Vysoké teploty preto určite nepodceňujte!

Zdroj:

1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-heat-and-health

Kompletná ponuka produktov na opaľovanie