Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Chovateľské okienko: Ako udržať správnu teplotu teráriovým zvieratám

Chovateľské okienko: Ako udržať správnu teplotu teráriovým zvieratám

Teraristika, alebo chov exotických zvierat v zajatí, si vyžaduje starostlivosť a pozornosť k mnohým aspektom.

Jeden z najdôležitejších je udržiavanie správnej teploty pre zvieratá.

V tomto kontexte zohrávajú výhrevné podložky kľúčovú úlohu, poskytujúc ideálnu tepelnú podporu pre rôzne druhy terarijnych obyvateľov.

Prečo sú výhrevné podložky dôležité?

V prírode majú exotické zvieratá možnosť regulovať svoju telesnú teplotu vďaka okolitým podmienkam. V teráriu, ktoré slúži ako ich domov v zajatí, je nevyhnutné vytvoriť podobné podmienky na udržanie zdravia a pohody.

Výhrevné podložky sú nástrojom, ktorým terárioví nadšenci dosahujú optimálne teplotné prostredie.

Ako fungujú výhrevné podložky?

Výhrevné podložky sú elektrické zariadenia, ktoré generujú teplo a prenášajú ho do terária. Tieto podložky môžu byť umiestnené pod teráriom, aby vyžarovali teplo zdola, alebo môžu byť inštalované na boku terária, aby zabezpečili tepelný gradient.

*Tepelný gradient umožňuje zvieratám vybrať si teplotnú zónu podľa ich potrieb.

Ktoré druhy zvierat profitujú z výhrevných podložiek?

Výhrevné podložky sú neoceniteľným nástrojom pre chovateľov hadovgekónovagámleguánov a iných teplomilných, alebo tropických zvierat.

Tieto podložky umožňujú simulovať rôzne klimatické podmienky, ktoré sú nevyhnutné pre správny vývoj a metabolizmus týchto zvierat.

Výhody výhrevných podložiek

1. Regulovateľná teplota: Výhrevné podložky môžu byť vybavené termostatom, ktorý umožňuje presné nastavenie teploty podľa potrieb konkrétneho druhu.

2. Podpora správneho trávenia: Teplotné gradienty v teráriu pomáhajú zvieratám vybrať si teplotnú zónu potrebnú pre trávenie potravy a metabolické procesy.

3. Prevencia chorôb: Udržiavanie správnej teploty je kľúčové pre prevenciu ochorení spojených s nesprávnymi podmienkami prostredia, ako je napríklad podchladenie, alebo prehriatie.

4. Stimulácia reprodukcie: Výhrevné podložky môžu byť kritickým faktorom pri stimulácii reprodukcie u niektorých druhov exotických zvierat.

REPTILE NOVA Výhrevná podložka 28x28cm 28W MEDIUM

Ako správne používať výhrevné podložky?

Pri používaní výhrevných dosiek je dôležité dodržiavať odporúčania pre konkrétny druh zvierat. Každý druh má svoje vlastné teplotné potreby, a preto je dôležité neustále monitorovať teplotu v teráriu a prípadne ju upravovať.

Pri inštalácii výhrevných dosiek je tiež dôležité zabezpečiť, aby zvieratá nemohli prísť do priameho kontaktu s doskou a aby nedochádzalo k prehriatiu.

Výhrevné podložky by mali byť používané v kombinácii s vhodným osvetlením a vlhkosťou, aby sa vytvorili optimálne podmienky pre konkrétny druh.

 

Rôznorodosť výhrevných podložiek

V dnešnej dobe sú dostupné rôzne typy výhrevných podložiek, aby vyhovovali špecifickým potrebám rôznych druhov zvierat. Existujú podložky s rôznymi veľkosťamitvarmi a výkonmi, ktoré môžu byť prispôsobené konkrétnym terariálnym podmienkam.

Navyše niektoré modely ponúkajú možnosť nastavenia rôznych teplotných úrovní, čo je užitočné pre tvorbu tepelných gradientov v teráriu.

Bezpečnostné aspekty

Pri používaní výhrevných podložiek je nevyhnutné venovať pozornosť bezpečnosti zvierat. Podložky by mali byť umiestnené tak, aby zabezpečili, že zvieratá nemajú priamy fyzický kontakt s ohrievacím prvkom, aby sa predišlo popáleninám, alebo iným zraneniam.

Rovnako je dôležité vyhnúť sa nadmernému prehriatiu terária, čo by mohlo mať negatívny vplyv na zdravie zvierat.

Kombinácia s inými technológiami

Moderná teraristika využíva nielen výhrevné podložky, ale aj ďalšie technológie na dosiahnutie optimálnych podmienok pre zvieratá.

Napríklad automatické regulátory vlhkostiinteligentné termostaty a programovateľné svetelné systémy sa často kombinujú s výhrevnými podložkami na vytvorenie komplexného a dobre kontrolovaného terariálneho prostredia.

Sezónne prispôsobenia

Mnohé druhy exotických zvierat podliehajú sezónnym zmenám, ktoré ovplyvňujú ich potreby týkajúce sa teploty. V týchto prípadoch môžu byť výhrevné podložky prispôsobené tak, aby zohľadňovali sezónne variácie a napodobovali prírodné klimatické podmienky prostredníctvom menenia teploty v teráriu.

Vplyv na psychickú pohodu

Okrem zabezpečenia fyzickej pohody zvierat majú výhrevné podložky aj pozitívny vplyv na ich psychickú pohodu. Poskytujú im možnosť správne si regulovať teplotu, čo môže mať pozitívny vplyv na ich správanie, stravovacie návyky a reprodukčné procesy.

Výhrevné podložky sú nenahraditeľným nástrojom pre teraristov, ktorí sa starajú o exotické zvieratá. Poskytujú bezpečný a efektívny spôsob, ako udržiavať správne teplotné podmienky v teráriu, čo je kľúčové pre zdravý rast, vývoj a pohodu zvierat. Pri správnom používaní a monitorovaní môžu výhrevné podložky prispieť k dlhému a šťastnému životu vašich terariálnych spoločníkov.

Teraristika, ako špecializovaná oblasť chovu exotických zvierat v zajatí, sa vyvíja s cieľom zabezpečiť optimálne podmienky pre pohodu a zdravie zvierat.

Medzi kľúčové nástroje, ktoré napomáhajú vytvárať kontrolované a prirodzené prostredie, patria aj výhrevné podložky.

*Tepelný gradient:

Tepelný gradient je termín z oblasti termodynamiky a fyziky, ktorý označuje zmenu teploty v priestore v závislosti na vzdialenosti, alebo čase.

Konkrétne ide o rozdiel teploty medzi dvoma bodmi, alebo dvoma oblasťami, ktoré sú oddelené určitou vzdialenosťou. Tepelný gradient je spôsobený prenosom tepla z teplejšieho miesta do chladnejšieho miesta a to buď konvekciou, vedením, alebo žiarením.

Poznanie tepelných gradientov je kľúčové pre pochopenie a optimalizáciu mnohých prírodných a technických procesov a rovnako potrebný je aj pri chove teráriových zvierat, keď je potrebné zabezpečiť rôzne teplotné podmienky v jednom teráriu.

NÁŠ TIP:

U nás nájdete výhrevné podložky aké potrebujete.

Pozrieť ponuku