Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Agama bradatá: Fascinujúci spoločník v teráriu

Agama bradatá: Fascinujúci spoločník v teráriu

Agama bradatá: Fascinujúci spoločník v teráriu

Agama bradatá (Pogona vitticeps) je exotickým a atraktívnym druhom jašterice, ktorý si získal srdcia mnohých chovateľov teráriov. Táto austrálska jašterica je známa svojou jedinečnou vizážou a relatívne jednoduchou starostlivosťou, čo ju robí obľúbeným domácim miláčikom. V tomto článku sa pozrieme na základné informácie o agame bradej, vrátane jejho pôvodu, vzhľadu, chovu, výžive a starostlivosti.

Pôvod a Vzhľad

Agama bradatá pochádza z Austrálie a obýva suché oblasti tohto kontinentu. Jej názov "bradatá" získala kvôli výraznému vakovitému výrastku pod bradou, ktorý ju odlišuje od iných druhov agam. Tento výrastok môže byť rozvinutý, alebo zložený podľa nálady a situácie agamy, čo ju robí ešte zaujímavejšou. Samotná agama bradatá dosahuje dĺžku približne 45 až 60 centimetrov, pričom samice sú obvykle menšie než samci.

Vzhľad agamy bradatej je jedinečný. Jej tela sú pokryté hrubými hranatými šupinami v rôznych odtieňoch hnedých a sivých farieb. Má širokú hlavu s výraznými očami a charakteristickým hrdelným vakom. Tento vak môže byť sfúknutý do veľkých rozmerov, a to najmä u samečkov, keď sa snažia zaujať samice, alebo vystrašiť potenciálnych súperov. Agamy majú aj výrazné drápy na končatinách, ktoré im pomáhajú pri pohybe.

Agama bradata

Chov a Terárium

Agama bradatá sa stala obľúbeným chovateľským objektom v teráriách kvôli jej nenáročnej starostlivosti a fascinujúcemu správaniu. Ak sa rozhodnete stať sa chovateľom tohto druhu, mali by ste mať na pamäti niekoľko dôležitých faktov o chove a teráriu.

Terárium

Terárium pre agamu bradatú by malo byť dostatočne veľké a vybavené vhodnými prvkami.

Dôležité požiadavky na terárium zahŕňajú:

  • Veľkosť: Pre jednu agamu by malo byť terárium aspoň 120x60x60 centimetrov veľké, ale väčšie je vždy lepšie.

  • Teplota: Agamy bradaté potrebujú tepelné gradienty v teráriu. Teplota pod dennou lampou by mala dosahovať 35-40 °C, zatiaľ čo nočná teplota by mala byť okolo 21-24 °C.

  • Osvetlenie: Je dôležité poskytnúť dostatočné osvetlenie, aby agama mohla syntetizovať vitamín D3. Denná lampa s UVB žiarením je nevyhnutná.

  • Substrát: Použite vhodný substrát, ako je piesok, štrk, alebo kombinácia oboch. Agamy si často kopú diery, preto by mala byť povrchová vrstva substrátu vhodná na kopanie.

  • Úkryty: Poskytnite miesta, kde sa agama môže schovať a cítiť sa bezpečne.

  • Vetranie: Zabezpečte dobré vetranie terária.

Výživa

Agamy bradaté sú všežravce, čo znamená, že ich strava by mala obsahovať kombináciu hmyzu, zeleniny a ovocia. Najčastejšie sa používajú na konzum cvrčky, kobylky, zelené listy, mrkva, ale aj ovocie, ako napríklad jablká a hrušky. Je dôležité variabilizovať ich stravu a dbať na to, aby mali vždy prístup k čerstvej vode.

Agamy sú dosť zvedavé a môžu byť trochu náročné pri kŕmení. Je dôležité venovať pozornosť ich stravovaciemu správaniu a uistiť sa, že dostávajú dostatočnú výživu.

Starostlivosť a Dohľad

Agamy bradaté nie sú náročné na starostlivosť, s dostatočnou starostlivosťou a pozornosťou môžete mať dlhoročného spoločníka.

Niektoré dôležité body týkajúce sa starostlivosti zahŕňajú:

  • Denná pozornosť: Agama bradatá je aktívna počas dňa, a preto je dôležité venovať jej dostatok pozornosti a interakcie.

  • Kontrola teplôt: Pravidelná kontrola teplôt v teráriu je nevyhnutná pre zachovanie optimálneho prostredia.

  • Správna výživa: Dbajte na vyváženú stravu a varujte sa pred obezitou, alebo nedostatkom živín.

  • Kvapkovanie: Agamy môžu trpieť nedostatkom vody, preto by ste mali zabezpečiť kvapkovanie na kožu a hrdelný vak, aby sa zabezpečila hydratácia.

  • Veterinárna starostlivosť: Pravidelné návštevy veterinára špecializovaného na exotické zvieratá môžu byť kľúčom k udržaniu zdravia vášho miláčika.

Agama bradatá je fascinujúcim a zábavným spoločníkom v teráriu.

Je dôležité venovať dostatok času a úsilia pre správnu starostlivosť, ale odmenou budú jej jedinečný vzhľad a správanie.

Chov agamy bradatej môže byť skvelým hobby pre nadšencov exotických zvierat, ktorí sa chcú ponoriť do sveta terarijného chovu.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete doplnky výživy a chovateľské pomôcky pre úspešný chov agamy bradatej

Pozrieť ponuku