Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

10 dôvodov, prečo by ste ju mali piť zelenú kávu

10 dôvodov, prečo by ste ju mali piť zelenú kávu

Piť zelenú kávu sa oplatí

Zelená káva sa v posledných rokoch stala akýmsi fenoménom. Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, si ju nevedia vynachváliť, no jej priaznivých účinkov na náš organizmus je podstatne viac.

Čo je to zelená káva?

Zelená káva vzniká zo zelených kávových zŕn. Sú to zrná, ktoré sa nepražia a obsahujú veľa rôznych minerálov, vitamínov a kyselín. Počas praženia káva prichádza o množstvo účinných látok.

Spracovanie zelenej kávy je výnimočné preto, lebo zelené plody sa po zbere a usušení už viac tepelne neupravujú. Je to jeden z dôvodov, prečo ju niektorí ľudia považujú za tú zdravšiu a lepšiu pre zdravie.

Chuťovo je celkom iná ako bežná pražená káva, skôr by sa dala prirovnať k chuti zeleného čaju. Niektorým chvíľku trvá, kým jej prídu na chuť, ale dá sa kúpiť aj s rôznymi príchuťami.

Čo obsahuje zelená káva?

Zelená káva blahodarne pôsobí na ľudský organizmus najmä preto, že obsahuje množstvo účinných látok. Sú to najmä minerály ako fosfor, železo, draslík, horčík a vápnik. Najdôležitejšími zložkami zelenej kávy sú však tieto:

  • Kofeín. Práve vďaka nemu zelená káva pôsobí povzbudzujúco. Navodzuje stavy bdelosti, odďaľuje pocity únavy a udržiava organizmus aktívny. Má tiež mierne analgetické účinky. Preto je kofeín prísadou liekov proti bolesti. Jedna šálka zelenej kávy obsahuje približne 85 mg kofeínu.
  • Kyselina chlorogénová. Je silný antioxidant. Chráni organizmus pred voľnými radikálmi a pomáha vyplavovať toxíny z tela. Práve takáto detoxikačná schopnosť kyseliny chlorogénovej má vplyv na to, že zelená káva pomáha pri redukcii hmotnosti. Avšak pozor! Nemyslite si, že zelená káva je liek na chudnutie. Jej úlohou je tento proces iba podporiť.

Ako si ju pripravíte?

Príprava zelenej kávy je veľmi jednoduchá. Ak je v prášku, iba ju zalejte asi 80 stupňovou vodou a teplú vypite. Zrná treba najprv pomlieť napríklad v mažiari, lebo sú dosť tvrdé. Dnes  si môžete kúpiť aj tablety so zelenou kávou, ktoré užijete podľa návodu.

1. Zelená káva na chudnutie

Mnohí ľudia sa snažia schudnúť  a cítiť sa lepšie. Pomôcť môže práve zelená káva. Obsahuje kofeín, ktorý je vhodná podporná látka na spaľovanie tukov. Spolu s kyselinou chlorogénovou sa dopĺňajú a  spoločne potláčajú chuť do jedla. Rýchlejší metabolizmus ale nie je zárukou zázraku, preto tiež cvičte.

2. Detoxikácia organizmu

Zelená káva sa s obľubou využíva nielen na chudnutie, ale aj na celkovú detoxikáciu organizmu. Aj keď naša pečeň dokáže detoxikovať bravúrne, občas potrebuje pomôcť. Prispieva k odstráneniu toxínov z tela a budete sa cítiť zdravšie.

Náš tip:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov určených na detoxikáciu organizmu. PREZRITE SI NAŠU PONUKU 〉

3. Spomaľuje proces starnutia

Zelená káva obsahuje cenné antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie. Naše telo dokáže zbaviť toxínov a pokožka bude pôsobiť mladším a sviežejším dojmom. Nebude suchá, ale pevná a zdravá.

4. Prevencia pred rakovinou

Rakovina je nebezpečná a zákerná choroba, s ktorou sa môže stretnúť každý z nás. Zelená káva vďaka obsahu antioxidantov a ďalších cenných látok prispieva k ochrane organizmu.

5. Budete mať viac energie

Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorý si svoj deň nevedia predstaviť bez šálky dobrej kávy. Aj v zelenej káve nájdete kofeín, ktorý vás preberie z únavy a budete mať energiu na všetko, čo musíte urobiť. Ak potrebujete svoj ranný životabudič, skúste práve zdravú zelenú kávu.

6. Pomôže aj pri cukrovke

Pitie zelenej kávy poslúži aj na zlepšovanie hladiny krvného cukru. Viacerí predajcovia tvrdia, že  kyselina chlorogenová pomôže aj pri pokročilom štádiu cukrovky.

7. Budete mať zdravšie srdce

Pokojne by sa mohla označovať aj ako super potravina, pretože priaznivo vplýva aj na srdce a na úpravu krvného tlaku. Nie je teda vhodná iba na zlepšenie trávenia alebo očistu organizmu, ale postará sa aj o srdce.

8. Posilňuje imunitu

Antioxidanty v zelenej káve majú blahodarný vplyv aj na imunitný systém. Pri pravidelnom pití tohto zaujímavého nápoja budete odolnejší voči rôznym bežným ochoreniam a chrípkové obdobie pre vás strašiakom rozhodne nebude.

kava zelena

9. Budete mať krajšie nechty a vlasy

Zelená káva obsahuje mnohé cenné látky, ktoré sú dôležité pre naše zdravie a krásu. Je bohatým zdrojom vitamínov E a C, železa, vápnika a selénu. Vďaka tomu budete mať krajšie a pevnejšie nechty a vlasy a nebudete potrebovať žiadne vitamíny.

10. Ochráni aj pečeň

Ako sme už spomenuli, zelená káva prispieva k detoxikácii, teda k celkovej očiste nášho organizmu. Jej pitie tiež poslúži ako prevencia stukovatenia pečene a znižuje riziko cirhózy pečene, ktoré je veľmi nebezpečným ochorením.

Na čo si dať pozor pri pití zelenej kávy

Podobne ako klasická káva, ani tá zelená nie je vhodná pre deti. Takisto sa zelená káva neodporúča tehotným ženám, alergikom a seniorom. Ak si nie ste istí, či ju môžete piť, radšej sa poraďte s lekárom.

Pri pití zelenej kávy však platí, že je nutné dodržiavať pitný režim. Vypiť by ste mali minimálne dva litre tekutín, ideálne čistej vody, denne.

Samozrejme, so zelenou kávou to nesmiete preháňať. Či už sa rozhodnete pre tablety alebo nápoj, vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie.

Neznie to všetko výborne? Zelená káva má mnoho benefitov a je skvelá pre každého, kto chce žiť zdravo a vybrať si pre seba len to najlepšie. Neváhajte a vyberte si pre seba to najlepšie balenie. Veríme, že budete rovnako spokojní ako my.

Najčastejšie otázky:

1. Čo je zelená káva?

Je to káva zo zelených kávových zŕn, ktoré sa nepražia. Tak si zachovávajú svoje cenné a účinné látky.

2. Aké užitočné látky obsahuje zelená káva?

Sú to minerály ako draslík, vápnik, fosfor, železo a horčík. Obsahuje tiež kofeín a silný antioxidant – kyselinu chlorogénovú.

3. Pomáha zelená káva chudnúť?

Áno. Pomáha totiž zrýchliť metabolizmus a potlačiť chuť do jedla. Určite to však nie je zázračný nápoj, po ktorého vypití okamžite schudnete. Je to len podpora pri chudnutí.

4. Má zelená káva účinky ako klasická káva?

Áno, takisto je to tzv. životabudič, ktorý obsahuje kofeín. Môžete ňou teda pokojne nahradiť svoju klasickú rannú kávu. Avšak pozor, ak pijete zelenú kávu, mali by ste denne prijať aspoň 2 litre tekutín.

5. Aké sú pozitívne účinky zelenej kávy?

Je ich veľa. Podporuje metabolizmus, posilňuje imunitu, udržiava zdravé nechty a vlasy, detoxikuje organizmus a vďaka antioxidantom ho aj chráni.