Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Zloženie kozmetiky – ako sa v ňom vyznať?

Zloženie kozmetiky – ako sa v ňom vyznať?

Podľa čoho si vyberáte kozmetiku? Dávate prednosť len jednej značke? Nechávate sa nalákať podľa vône, farby, konzistencie? Alebo patríte ku skupinke ľudí, ktorí stoja pri regáli, berú jednu fľaštičku po druhej, aby ju zase dali späť a snažia sa vyznať v zozname ingrediencií uvedených na obaloch?

Nech už sa pri nákupe riadite čímkoľvek, možno sa vám niektorý z nižšie uvedených poznatkov bude hodiť.

Na úvod – výrobca má zo zákona povinnosť uviesť na obale všetky ingrediencie, ktoré pri výrobe kozmetiky použil. Je to okrem iného z toho dôvodu, aby sa znížilo riziko alergickej reakcie, ak ste na niektorú zo zložiek kozmetického výrobku alergickí.

Pre názvoslovie kozmetických ingrediencií existuje niekoľko databáz, podľa ktorých sa potom meno zložky uvedie. Prednostne sa používa názvoslovie INCI (čo je Medzinárodná nomenklatúra kozmetických zložiek). Ak ingredienciu nie je možné pomenovať podľa INCI, prichádzajú na rad postupne ďalšie databázy (Európsky liekopis, Európsky zoznam existujúcich komerčných chemických látok, Medzinárodná únia pre čistú a aplikovanú chémiu, atď).

Až budete teda nabudúce v obchode premýšľať, čo za nového kozmetického pomocníka si pustíte k telu – skúste si aspoň zbežne všimnúť niektoré z nasledujúcich vecí:

1. Ingrediencie v zložení sú radené podľa použitého množstva

Čím je niektorá zložka vyššie, tým jej výrobok obsahuje viac. Preto na prvých miestach nájdete najčastejšie ingrediencie ako aqua, glycerín, Butyrospermum parkii (bambucké maslo), alcohol, “paraffinum liquidum” (tekutý parafín), alebo napríklad “petrolát” (vazelína).

Náš tip:

V našej ponuke nájdete široké portfólio kozmetiky. 

Prezrite si našu ponuku.

2. Čím viac latinských názvov, tým lepšie

Veľmi zjednodušene povedané. Rastlinné zložky sa totiž označujú latinsky. Sú to napríklad: Lavandula Angustifolia Oil (levanduľový olej), Olea Europaea Fruit Oil (extra panenský olivový olej), Helianthus annuus Seed Oil (slnečnicový olej) a veľa ďalších.

Väčšinou býva za podobným názvom ešte hviezdička s anotáciou, že sa jedná buď o prírodnú zložku, alebo o ingredienciu pochádzajúce z ekologického poľnohospodárstva.

3. Koncovka-icone, alebo-icon: deriváty silikónu

Syntetické silikónové oleje alebo silikónové emulgátory.

Príklad: Dimethicone, Dimethicone Copolyol. Používajú sa často vo vlasovej kozmetike, alebo v telových krémoch.

4. Ak vás zaujíma, či je kozmetika prírodná, pátrajte po certifikátoch

Ideálne na každom výrobku zvlášť, pretože často sa stáva, že nie všetky kozmetika od jedného výrobcu má rovnaký certifikát. Výborný príklad je potrebné Alverde, alebo L’Occitane.

Nie všetky výrobky Alverde sú vegánske (značka Vegan). Na druhej strane majú ale označenie Natrum. U značky L’Occitane zase môžete nájsť certifikát “Cosmetique BIO”, alebo ECOCERT. Chce to len poriadne sa pozerať. Určite nešliapnete vedľa napr. u Saloos alebo u Melvity.

5. Vlastníte iPhone? Bola by škoda ho nevyužiť aj pri nákupoch kozmetiky!

Odporúčame aplikáciu Ingredient Watch. Jednoducho zadáte názov ingrediencie do políčka vyhľadávania a aplikácie vám vypíše info, či sa jedná o bezpečnú, alebo škodlivú prísadu.

Veľkou výhodou je, že nemusíte písať celý názov, ale stačí zadať len pár začiatočných písmen, čím dostanete na výber všetky zložky, ktoré začínajú rovnakou sadou znakov. Aplikáciu zoženiete priamo na App Store a je k dostaniu zadarmo.

kozmetika ako sa v nej vyznať

 

6. Nájdite si názov ingrediencie, ktorú nepoznáte, na internete

Na stránkach www.cosmeticsinfo.org si môžete vyhľadať podrobné informácie o každej zložke zvlášť. A napr. na http://www.ewg.org/skindeep/ vám aj ohodnotia na číselnej stupnici, aká je podľa nich bezpečnosť jednotlivých ingrediencií.

7. Vyhýbajte sa zložkám, ktoré ohrozujú zdravie

Ak je to možné, vyberajte si kozmetiku, ktoré neobsahuje nasledovné zložky. Tie totiž môžu negatívne vyplývať na zdravie alebo pôsobiť dráždivo na pokožku.

  • Ftaláty. Patria k najnebezpečnejším, pretože môžu spôsobovať zníženie plodnosti a dokonca poruchy plodu.
  • Rozpúšťadlá. Môžu pôsobiť toxicky na nervový systém.
  • Paraffinum Liquidum alebo vazelína. Vytvára na pokožke nepriepustný film a tak spôsobuje zadržiavanie toxínov v tele.
  • Parabény. Môžu spôsobiť narušenie hormonálnej rovnováhy u žien. Ich stopy sa našli aj v nádoroch prsníka.
  • DEA a TEA. Kozmetike s týmito zložkami sa určite vyhnite. Sú to totiž silne karcinogénne látky.
  • Glykoly. Môžu spôsobiť narušenie kožných buniek a rôzne dermatitídy.