Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Život s ADHD. Aké sú prejavy tohto syndrómu?

Život s ADHD. Aké sú prejavy tohto syndrómu?

Možno aj vy máte doma dieťa s ADHD a pravidelne sa stretávate s odsudzujúcimi pohľadmi okolia, ktoré si myslí, že svoje dieťa neviete vychovať. Alebo ste sa, na druhej strane, stali svedkom situácie, v ktorej ste si povedali, že cudzie dieťa je nevychované a matka si s ním nevie poradiť. Možno bol za tým práve ADHD syndróm. Čo je to a aké sú jeho prejavy?

Čo je ADHD?

Pojem ADHD pochádza z anglického výrazu Attention Deficit Hyperactive Disorder a označuje klinický syndróm, pre ktorý sú charakteristické vážne poruchy správania, narušenie koncentrácie a pozornosti, porucha kontroly impulzov, kolísanie nálad, extrémny nepokoj, či hyperaktivita.

Je ADHD choroba? Vedci zistili, že ide o neurovývojovú poruchu. Dochádza k nej z dôvodu nerovnováhy určitých chemických látok v mozgu, ktoré prenášajú vzruchy medzi nervovými bunkami. Syndróm ADHD má teda biologický základ v odlišnom vývoji a funkcii mozgu. Na rozvoj ADHD u detí má najväčší vplyv genetika, ale pridružujú sa aj vplyvy prostredia, napríklad alkoholizmus alebo fajčenie matky v tehotenstve.

Treba podotknúť, že určite nejde o syndróm, ktorý by spôsobila nesprávna výchova, nadmerné sledovanie televízie, nesprávna strava, či nedisciplinovanosť.