Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Super potravina, s ktorou schudnete. Chia semienka!

Super potravina, s ktorou schudnete. Chia semienka!

Na zoznam super potravín jednoznačne patria aj chia semienka. Pýtate sa prečo? Obsahujú množstvo výživných látok, majú pozitívne účinky na ľudský organizmus a dajú sa konzumovať rôznymi spôsobmi.

Čo sú chia semienka

Sú drobné, ploské a vajcovité. Ich povrch je hladký a lesklý. Môžu byť čierne, biele alebo v odtieňoch hnedej. Po kontakte s vodou získajú želatínovú konzistenciu.

A odkiaľ vlastne pochádzajú? Ide o semená rastliny Šalvia hispánska. Konzumovali ich už aztécki bojovníci, aby získali dostatok energie a sily. V jazyku starých Mayov názov chia znamená silu. A to ich presne vystihuje. Sú malé, ale účinkami veľmi silné!

Náš tip:

Prečítajte si: Pri bolestiach, aj nachladnutí. Ako vám pomôže šalvia?

Zloženie a účinky chia semiačok

Pozitívne účinky majú vďaka obsahu rôznych prospešných látok. Akých?

  1. Minerály. Chia semienka sú bohaté na mangán, vápnik, fosfor, meď, železo, zinok, selén a horčík.
  2. Bielkoviny. Sú doslova zásobárňou bielkovín a ich perfektným rastlinným zdrojom.
  3. Vláknina. Až cca 35g vlákniny na 100 g semienok. Čo je omnoho viac, ako má napríklad kukurica.
  4. Omega 3 mastné kyseliny. Najmä kyselina alfalinolénová, či eikozapentaénová, ktoré majú pozitívny vplyv na srdce.
  5. Antioxidanty. Napríklad quercetin alebo kemferol. Znižujú riziko onkologických ochorení a rôznych chronických chorôb.

Vďaka takto bohatému zloženiu sú vynikajúcou prevenciou srdcových chorôb, niektorých onkologických ochorení, ale aj cukrovky, keďže dokážu znížiť hladinu cukru v krvi. Sú tiež prevenciou chronických zápalov a vďaka obsahu vápnika sú veľmi prospešné pre zdravie kostí.

Chia a chudnutie

Viete, prečo sa chia semienka odporúča konzumovať pri redukcii hmotnosti? Je to kvôli vysokému obsahu vlákniny a bielkovín. Bielkoviny spomaľujú trávenie a tak eliminujú tzv. návalový hlad. Vďaka nim sa budete menej prejedať.

Vláknina zas pomáha udržiavať zdravú funkciu čriev. Na chudnutie sú vhodné aj preto, že v spojení s vodou chia semienka niekoľkonásobne zväčšia objem. V žalúdku tak zaberú viac miesta a prinášajú pocit sýtosti. A napokon, majú nízke množstvo kalórií.

Ako užívať chia semienka?

Na to, aby ste chia semienka užívali, nepotrebujete žiadne zložité recepty. Stačí ich nasypať do jogurtu, pridať do smoothie alebo pri pečení pridať do cesta. Nemajú výraznú chuť a preto neovplyvnia chuť iných potravín, ak ich skombinujete.

Ich výhodou je, že sú vhodné aj pre celiatikov. Sú totiž bezlepkové. Často sa používajú ako náhrada vajec alebo ako zahusťovadlo.

Ak chcete skúsiť čosi zaujímavé, odporúčame chia puding. Ten si pripravíte tak, že ¼ šálky chia semienok zalejete 1 až 1 a ½ šálkou rastlinného mlieka. Necháte postáť v chladničke min. 2 hod. a puding je hotový. Pridať môžete ovocie podľa chuti.