Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

SAMOJED: Krása, Temperament, Starostlivosť

SAMOJED: Krása, Temperament, Starostlivosť

Samojed je plemeno psov, ktoré okúzľuje svojou nádhernou bielou srsťou a priateľským temperamentom.

Tento pôvabný spoločník patrí medzi stredne veľké psy so silným a kompaktným telom, pôvodom z oblasti Sibíri, konkrétne zo samojedskej hory, kde slúžil ľuďom v arktických oblastiach ako nosič a spoločník.

Ak hľadáte verného a nádherného psa so silným rodinným duchom, Samojed môže byť skvelou voľbou.

Pôvod a História

Samojed má bohatú históriu, ktorá siaha až do oblasti Sibíri, kde plemeno vzniklo. Títo psi boli šľachtení domorodými ľuďmi, ktorí ich využívali nielen na ťahanie saní, ale aj ako strážcov a spoločníkov.

Samojed sa vyznačuje krásnou hustou srsťou, ktorá ho chráni pred drsným arktickým prostredím.

Jeho veselá povaha a oddanosť robili z tohoto psa obľúbeného nielen medzi chovateľmi, ale aj medzi ľuďmi, ktorí hľadajú láskavého spoločníka.

Vzhľad

Samojed je pekne stavaný pes so silným telom, hrdým postojom a veselým výrazom. Jeho krk je krátky, svalnatý a dobre postavený, čo mu dodáva eleganciu a gráciu.

Jedným z najcharakteristickejších rysov tohto plemena je jeho dvojvrstvá srsť - hrubá, hrubá vonkajšia vrstva a jemná, hustá vnútorná vrstva.

Temperament

Samojed je známy svojou priateľskou a láskavou povahou. Sú veľmi oddaní svojej rodine a radi trávia čas so „svojimi“ ľuďmi.

Sú známi aj svojou schopnosťou prispôsobiť sa deťom, čo ich robí vynikajúcimi rodinnými psami. Majú výrazné sociálne sklony a radi sa zúčastňujú rodinných aktivít.

Sú tiež veľmi inteligentní a ochotní spolupracovať, čo z nich robí relatívne ľahko trénovateľných psov.

Starostlivosť a Údržba

Samojedi vyžadujú starostlivosť o svoju krásnu srsť, ktorá potrebuje pravidelné česanie a odstraňovanie spladliny, najmä počas obdobia pĺznutia.

Navyše k tomu by sa mali Samojedi kúpať iba vtedy, keď je to nevyhnutné, aby sa zachovala prirodzená olejová rovnováha v ich srsti.

Fyzická aktivita je pre toto plemeno nevyhnutná, takže pravidelné prechádzky a hry sú dôležité na udržanie ich dobrého zdravia a šťastia.

Zdravotné aspekty

Hoci Samojedi patria k pomerne zdravým plemenám, môžu byť náchylní na niektoré genetické ochorenia.

Medzi najčastejšie problémy patrí displázia bedrových kĺbov a problémy s očami, ako sú katarakty.

Pravidelné návštevy veterinárneho lekára a preventívne opatrenia, ako je správna strava a cvičenie, môžu prispieť k zachovaniu ich dobrého zdravia.

Tréning a Výcvik

Samojedi sú inteligentní a energickí psi, čo ich robí schopnými rôznych tréningových aktivít. Musí sa však začať v mladom veku, aby sa zabezpečilo, že budú dobre vychovaní.

Posilnenie pozitívneho správania je kľúčové, pretože sú veľmi citliví na tón hlasu a postoj trénera.

Základné povely a sociálna interakcia by mali byť súčasťou ich výchovy.

Samojed v rodine

Samojedi sú vynikajúcimi rodinnými spoločníkmi. Sú známi svojou nežnou povahou a schopnosťou tvoriť silné puto s ľuďmi okolo nich.

Vzhľadom na ich pôvod ako psy pracujúce s ľuďmi v náročných podmienkach, majú veľkú túžbu spolupracovať a byť užitoční.

Sú veľmi tolerantní k deťom a radi s nimi trávia čas, čo ich robí skvelými spoločníkmi pre rodiny.

Samojed šteniatko

Aktivity a Výcvik

Samojedy majú v sebe stále zachovanú potrebu po fyzickej aktivite. Ich silné nohy a výborná vytrvalosť znamenajú, že sú skvelými spoločníkmi na dlhé prechádzky, behanie, alebo dokonca pre ťahanie saní.

Dôležité je zabezpečiť, aby mali dostatok príležitostí na fyzickú aktivitu, inak by sa mohli stať nešťastnými a dokonca aj deštruktívnymi.

Využitie Samojeda v histórii

Samojedi neboli iba miláčikmi medzi domorodými ľuďmi na Sibíri, ale zohrávali aj dôležitú úlohu v arktických expedíciách.

Svojou schopnosťou ťahať ťažké bremeno na dlhé vzdialenosti a ich odolnosťou voči drsným podmienkam ich robili ideálnymi spoločníkmi pre polárnych objaviteľov.

Títo psi prispeli k tomu, aby ľudia mohli prekonať extrémne klimatické podmienky a dosiahnuť neprístupné oblasti.

Význam v kultúre

Samojedi sa stali súčasťou kultúr a tradícií Sibíri. Boli považovaní za posvätných. Ich srsť bola využívaná na výrobu teplých odevov a z utkaných vlasov sa vyrábali rôzne dekorácie a umenie.

Samojedi boli aj súčasťou miestnych legiend a folklórnych príbehov, kde sa hovorí o ich oddanosti a schopnostiach v náročných situáciách.

Sociálna náklonnosť

Samojedi sú považovaní za jedno z najviac sociálnych plemien psov.

Sú nesmierne náklonní, milujú spoločnosť ľudí a často si vytvárajú blízke vzťahy so svojimi majiteľmi.

Ich radostná povaha a schopnosť vyjadrovať emócie činí Samojedov výbornými spoločníkmi pre ľudí, ktorí hľadajú nielen psa, ale skutočného priateľa.

Samojed v dnešnej dobe

V súčasnej dobe sú Samojedi populárnymi domácimi zvieratami po celom svete.

Ich krása a povaha ich robia vhodnými pre rôzne druhy majiteľov, od rodín po jednotlivcov so všetkými typmi životných štýlov.

Samojedi sú stále využívaní v rôznych psích športoch, ako sú závody na saniach, agility a pod.

Sú tiež výbornej povahy pre terapeutickú prácu, pretože ich láskavá povaha môže prispieť k duševnému blahobytu ľudí.

Samojed nie je len krásnym psom so zaujímavou históriou, ale je to aj skvelý spoločník s výraznou osobnosťou.

Ich láska k ľuďom a odhodlanie spolupracovať robí z nich vhodných spoločníkov pre aktívne rodiny, ktoré si cenia vernosť a lásku psa.

Ak ste pripravení venovať čas a starostlivosť tomuto krásnemu plemenu, Samojed môže byť ideálnym prírastkom do vašej rodiny.

NÁŠ TIP:

Všetko pre starostlivosť a chov psov nájdete v našej rozsiahlej ponuke

Pozrieť ponuku