Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Rozmnožovanie vtákov v drobnochovoch

Rozmnožovanie vtákov v drobnochovoch

V jarných mesiacoch je možné pozorovať zvýšenú aktivitu operencov hľadajúcich si vhodný priestor pre hniezdenie. Treba im pomôcť?

Dôvody, prečo našu pomoc budú potrebovať

V prírode by si s touto úlohou dokázali poradiť samy, v domácich podmienkach im s tým ale musíme pomôcť a klietky, alebo voliéry správne upraviť. Dôležitým faktorom je výber vhodného typu hniezda, zodpovedajúcemu veľkosti a hniezdnym zvykom jednotlivých druhov.

Rozdiely sú veľmi dôležité:

Zatiaľ čo papagáje preferujú hniezdenie v búdkach, pre drobné zebričky, či kanáriky sú vhodné otvorené či polootvorené hniezdne košíky, prípadne malé búdky. Nemôžeme zabudnúť ani na vhodnú výstelku hniezda, papagáje preferujú piliny, hobliny či jemnú bukovú štiepku, kanáriky, zebričky, či iné drobné exotické vtáctvo si hniezdo vystelú pierkami, vláknami, alebo zvieracou srsťou.

Ak je v jednej ubikácii viacero hniezdiacich párov, je potrebné do nej umiestniť potrebné množstvo hniezd a búdok, aby sa predišlo zbytočným konfliktom medzi jednotlivými vtákmi túžiacimi vyviesť si vlastné potomstvo. V období, keď samičky sedia na svojich vajíčkach by sme pár nemali zbytočne rušiť. Na úspešné hniezdenie je vopred potrebné pripraviť aj samotných rodičov budúcich mláďat, keďže hlavne pre matku je to vyčerpávajúca záležitosť, podávame už vopred pestrú stravu bohatú na vitamíny a minerály, pre obohatenie stravy je vhodné podávať vaječnú zmes.

Nemali by sme zabúdať ani na zdroj minerálnych látok, podieľajúcich sa aj na stavbe škrupiny vajíčok a správnom vývoji kostry mláďat, preto by v klietke nemal nikdy chýbať grit pre vtáky, sépiová kosť či minerálny blok.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov potrebných pre úspešný chov a odchov vašich operených kamarátov

Pozrieť ponuku