Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Prvá pomoc pri úpale a úžehu detí

Prvá pomoc pri úpale a úžehu detí

Poznáte rozdiel medzi úžehom a úpalom? Ich príznaky sú podobné, dokonca sa môžu aj prelínať, no každý stav má aj svoje špecifiká. Každopádne, je ideálne a najmä potrebné, predchádzať im a robiť prevenšné kroky. Pri deťoch treba byť obzvlášť opatrní, keďže k úpalu či úžehu prídu oveľa rýchlejšie než dospelí.

Aký je rozdiel medzi úpalom a úžehom?

Úžeh je patologický stav, ktorý vzniká na základe priameho pôsobenia slnečného žiarenia na hlavu dieťa, ktorá nie je dostatočne chránená napr. klobúkom/ pobytom v tieni. Dochádza pri ňom k masívnemu prekrveniu mozgových obalov a pri jeho neriešení a neposkytnutí pomoci môže dôjsť až k opuchu mozgu a závažnej poruche vedomia. Dbajte preto pri deťoch neoblomne na nosení prikrývky hlavy, ktorá dokáže vo veľkej miere eliminovať vznik úžehu.

Úpal (prehriatie) nepotrebuje k vzniku priame slnko, stačia k tomu “len” vysoké teploty. Teplo je hromadené v organizme a teplota môže prekračovať až 40 °C. K hromadeniu tepla v organizme dochádza pri pobyte na priamom slnku alebo v prostredí nad 35 °C, no tiež vo veľkých davoch ľudí, vo veľmi vlhkom prostredí alebo pri fyzických aktivitách v prostredí, ktoré je teplé a vlhké, pričom nie sú dodržiavané základné opatrenia (tekutiny a dostatočné ochladzovanie organizmu). Rizikou skupiny sú tentokrát aj seniori či ľudia so srdcovými ochoreniami.

Prejavy úpalu a úžehu

Prejavy sú veľmi podobné, s tým rozdielom, že pri úžehu sa príznaky môžu objaviť s oneskorením aj niekoľko hodín, dokonca až v noci a jeho sprievodným javom býva tiež spálená koža od slnka.

Kedy sa môže jednať o úpal alebo úžeh?

  • - bolesť alebo točenie hlavy
  • - vracanie
  • - zrýchlený tep
  • - zvýšená teplota
  • - celková malátnosť a únava
  • - začervenanie tváre
  • - strata vedomia (v extrémnych prípadoch)

 

úpal bolesť

Prvá pomoc pri úpale a úžehu

  1. Odstrániť zdroj tepla - dieťa odneste do vychladenej miestnosti, prípadne aspoň do tieňa. V miestnosti môžte zapnúť ventilátor alebo miernu klimatizáciu, pozor však na priveľký teplotný rozdiel, ktorý by mohol postihnutému sposôbiť šokové stavy.
    Postihnutého zbavte prebytočných odevov, ktoré by mohli brániť v ochladzovaní organizmu.
     
  2. Ochladzovať dieťa - namočenú bavlnenú plienku prikladajte na telo a čelo. Pri väčších deťoch je možná aj (nie príliš) studená sprcha či kúpeľ.
     
  3. Podávať tekutiny - ideálne po malých množstvách, nie nárazovo, aby ste predišli vracaniu. Čistú vodu skúste nahradiť minerálkou, sladeným čajom alebo rehydratačnými roztokmi.
     
  4. Ošetrenie spálenej kože - ak došlo k spáleniu kože z dôvodu pôsoobenia slnečného žiarenia, ošetrite kožu nanesením Panthenolu.
     
  5. Volanie lekára - v prípade, že je dieťa silne dehydrované, vracia, stráca vedomie, má kŕče alebo ho trápia veľké bolesti hlavy, treba volať záchrannú službu. To isté platí aj ak sa ťažkosti nezmiernia do pol hodiny od zahájenia poskytovania pomoci (bod 1-3).

Prevencia ako absolútny základ

Deti ešte nemajú taký silný úsudok a neuvedomujú si, aký dopad vie mať ich konanie. Od toho sme tu my, rodičia, starí rodičia, opatrovatelia. Na čo treba počas teplých letných dní dohliadať?

Novorodenci a dojčatá nemajú vyvinuté termoregulačné mechanizmy, úpal im hrozí už po niekoľkých minútach!
V prvom rade, pokiaľ to nie je nevyhnutné, chráňte deti pred pobytom na priamom slnku medzi 11 - 15 hodinou. Obliekajte deti do ľahkých, vzdušných a svetlých odevov, súčasťou každého letného outfitu musí byť aj pokrývka hlavy, ideálne tiež slnečné okuliare. Zabúdať nemožno na natretie opaľovacím krémom s vysokým UV faktorom, aj v dni, keď je slnko pod mrakom. Majte stále poruke dostatok tekutín (ideálne vodu, nie sladené nápoje) a ponúkajte ich dieťaťu dostatočne často. Pri fyzickej aktivite detí, dbajte na pravidelné častejšie prestávky na oddych a pobyt v tieni.

Pozor na prehriatie v kočíku

Mnohé mamičky, v dobrom úmysle ochrany pred slnkom, prekrývajú kočík bavlnenou plienkou, ktorú majú zvyčajne vždy poruke. Tá však vie vnútro kočíka zohriať o 5 - 7 stupňov behom pár desiatok minút, čo môže byť pre dieťa až životohrozujúce.

Príznaky priehriatia dieťaťa sú totožné s príznakmi pri úpale a úžehu. Spozornieť treba, ak je dieťa spotené, je prítomné začervenanie tváre a neadekvátna reakcia po zobudení. Ak dieťa nereaguje, neplače a je apatické, je nutné ihneď vyhľadať prvú pomoc.

Prehriatiu v kočíku však viete predchádzať. V horúcich dňoch sa zdržujte doma alebo v tieni medzi 11 - 15 hodinou, mimo tento čas majte dieťa v kočíku v ľahkých vzdušných materiáloch. Na ochranu pred slnkom používajte UV clony alebo dáždniky na to určené. Nezabúdajte počas celého dňa dieťa dostatočne hydratovať.