Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Piata detská choroba: Symptómy, príčiny a liečba

Piata detská choroba: Symptómy, príčiny a liečba

Piata choroba, tiež známa ako erythema infectiosum, je ľahké detské ochorenie spôsobené parvovírusom B19. Aj keď je toto ochorenie vo všeobecnosti neškodné, vyznačuje sa výraznou červenou vyrážkou, ktorá sa objavuje na tvári a dodáva postihnutému dieťaťu vzhľad „ako po facke“. V tomto článku preskúmame príznaky, príčiny a možnosti liečby spojené s piatou chorobou.

Symptómy piatej choroby

1. Vyrážky (rash) na lícach ako po facke

Jedným z charakteristických príznakov piatej choroby je červená vyrážka, ktorá sa objavuje na oboch lícach, pripomínajúca fackovaný vzhľad. Táto počiatočná vyrážka na tvári je často prvým viditeľným príznakom infekcie. Výsev na tvári sa vyskytuje najmä u detí do 10 rokov, pričom okolie úst ostáva bez vyrážok. Exantém na tvári ustúpi samovoľne po 2 – 4 dňoch a nie je potrebné ho liečiť iným spôsobom.

piata choroba rush

2. Vyrážky na tele

Po vyrážkach na tvári sa môžu aj na rukách, nohách a trupe vyvinúť čipkovaná červená vyrážka. Táto vyrážka má tendenciu prichádzať a odchádzať v priebehu niekoľkých týždňov a zvyčajne nie je svrbivá.

3. Mierna horúčka

Mnohí jedinci s piatou chorobou môžu pociťovať horúčku nízkeho stupňa, bolesť hlavy alebo mierne príznaky podobné prechladnutiu ešte predtým, ako sa objaví výsev.

4. Bolesť kĺbov

V niektorých prípadoch, najmä u dospelých, môže piata choroba spôsobiť bolesti kĺbov a opuchy, ktoré môžu pretrvávať niekoľko týždňov. Tento príznak je bežnejší u žien ako u mužov. U detí sa s bolesťou kĺbou stretáme približne pri 10% prípadov.

Príčiny vzniku piatej choroby

Piatu chorobu spôsobuje parvovírus B19, vysoko nákazlivý vírus, ktorý sa šíri respiračnými sekrétmi – kvapôčkovou nákazou ako sú sliny, kašeľ, kýchanie či sopeľ. Najčastejšie sa vyskytuje u detí vo veku 5 až 15 rokov.
Dieťa, ktoré trápi piata choroba je infekčné ešte skôr ako lekár zistí, že ide o toto ochorenie. Vyrážky, ktoré so sebou nesie piata choroba sú už len imunitnou reakciou na doznievajúcu infekciu a nie sú nákazlivé. Dieťa je infekčné ešte predtým, než sa vysype a práve to uľahčuje šírenie virózy v detskom kolektíve a je náročné zabrániť jeho prenosu.

Po prekonaní choroby získava organizmus doživotnú imunitu.

Inkubačná doba je zvyčajne 4 – 21 dní a jedinci sú počas tejto doby nákazliví. V tomto období, ale aj týždeň po skončení choroby sa neodporúča zaradiť deti do kolektívu, vzhľadom k ich oslabenej imunite.

VEDELI STE ŽE:

„Vyrážky netreba ničím potierať, vymiznú samé.“

Liečba piatej choroby

Neexistuje žiadny špecifický antivírusový liek na piatu chorobu, pretože zvyčajne prechádza sama, bez vážnejších komplikácií. Liečba sa zameriava hlavne na zvládnutie symptómov:

  • Horúčka a úľava od bolesti
    Voľne predajné lieky ako NurofenPanadol či Paralen môžu pomôcť zmierniť horúčku a prípadnú bolesť kĺbov.

  • Hydratácia
    Je dôležité zostať dobre hydratovaný, najmä ak máte horúčku.

  • Svrbenie vyrážok
    Svrbenie v mieste výsypu je skôr nezvyčajné, no nevylučuje sa. Je častejšie pri starších deťoch či dospelých. Na utlmenie svrbivého stavu možno použiť lieky z radu antihistaminík ako je napríklad Zodac (od 6 rokov) či Desloratadin Xantis (od 12 rokov), prípadne iné, aj na predpis lekára.

  • Odpočinok a kľudový režim
    Dostatočný odpočinok môže prispieť k rýchlejšiemu zotaveniu.

Pre väčšinu jedincov je piata choroba samoobmedzujúca a mierna choroba. V určitých prípadoch však môže predstavovať riziká, a to najmä pre tehotné ženy a jedincov s oslabeným imunitným systémom. Ak patríte do jednej z týchto skupín, bezodkladne pri príznakoch piatej choroby kontaktujte lekára.

Aj keď je piata choroba vo všeobecnosti miernym chorobným stavom, je dôležité si uvedomiť jej symptómy, najmä u zraniteľných skupín obyvateľstva, ako sú tehotné ženy a osoby s oslabeným imunitným systémom. Ako pri každej infekčnej chorobe, prevencia prostredníctvom správnych hygienických návykov zostáva kľúčovým faktorom pri obmedzovaní jej šírenia v kolektívoch.