Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Kŕčové žily – dá sa ich zbaviť?

Kŕčové žily – dá sa ich zbaviť?

Nielenže zle vyzerajú, sú aj nepríjemné a bolestivé. Kŕčové žily patria k najčastejším chronickým ochoreniam vo vyspelých krajinách. Ako vznikajú kŕčové žily na nohách, čo je dobré na kŕčové žily a na začínajúce kŕčové žily? Poďme si o tom povedať viac.

Ako sa tvoria kŕčové žily

Žily tvoria cievny systém človeka a ich úlohou je doviesť odkysličenú krv do srdca. V ľudskom tele sa nachádzajú povrchové žily, uložené pod kožou a hlboké žily, ktoré sú „schované“ medzi svalmi. Práve z povrchových žíl sa potom tvoria kŕčové žily, a to najčastejšie na nohách.

Aká je príčina? Krv z dolných končatín totiž doslova tečie proti gravitácii, do srdca. Keď je pružnosť žily oslabená a stena žily nie je dostatočne pevná, krv neprúdi rovnomerne, ale zadržiava sa v žile. Vplyvom tlaku krvi sa steny žily rozširujú a prepúšťajú krv späť do končatín. Tá sa potom v končatinách hromadí, čím vzniká ešte väčší tlak na žily a môžu sa tvoriť až krvné zrazeniny.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov na kŕčové žily

Pozrieť ponuku

Ako vyzerajú kŕčové žily?

Neviete aké majú kŕčové žily príznaky a ako bolia kŕčové žily? K hlavným príznakom, podľa ktorých kŕčové žily spoznáte, patria tieto:

  • Viditeľné tmavofialové alebo tmavomodré žily
  • Skrútené a vyduté žily
  • Pocit ťažkých nôh
  • Opuchy nôh
  • Bolestivosť dolných končatín, najmä pri dlhom sedení a státí
  • Svrbiaca pokožka okolo kŕčových žíl

Kŕčové žily, dá sa ich zbaviť?

Príčiny kŕčových žíl

Môžu sa objaviť kŕčové žily v mladom veku alebo sú skôr chorobou seniorov? Aj keď je rizikový hlavne vyšší vek, kedy sa opotrebúvajú žilové chlopne, ktoré regulujú prietok krvi, existuje pre kŕčové žily príčina, ktoré ich môže spôsobovať aj v skoršom veku. Je to najmä pravidelné dlhé státie a sedenie, napríklad v dôsledku typu zamestnania. Ak je človek dlhodobo v rovnakej polohe, krv nepreteká dobre a vznikajú kŕčové žily.

VEDELI STE ŽE:

„Viac ako 30% populácie západných krajín trpí na kŕčové žily?“ (1)

Riziková je tiež obezita alebo tehotenstvo, kedy vzniká väčší tlak na žily. Taktiež platí, že ak sa kŕčové žily objavili v rodine, môžete ich mať tiež. Pokiaľ ide o pohlavie, rizikovejšie sú ženy (2).

Liečba kŕčových žíl

Existuje na kŕčové žily liečba? Áno, dostupné sú viaceré spôsoby liečby:

  1. Kompresné pančuchy. Lekári ich pri kŕčových žilách často odporúčajú ako prvé. Kompresné pančuchy stláčajú nohy a tak pomáhajú žilám účinne vytláčať krv.
  2. Laserové ošetrenie žíl. Je vhodné na uzavretie menších kŕčových a tzv. pavučinových žíl.
  3. Skleroterapia. Je to lekársky zákrok, pri ktorom sa do žily vstrekne roztok, ktorý uzavrie a po čase takto liečená kŕčová žila vybledne. V niektorých prípadoch je nutné zákrok viackrát opakovať.
  4. Lieky na kŕčové žily. Z liekov sú účinné tzv. venofarmaká, ktoré pozitívne vplývajú na pružnosť cievnej steny. Vynikajúce sú tiež krémy na kŕčové žilychladivý gél na kŕčové žily alebo masť na kŕčové žily. Všetky tieto prípravky uľavujú od pocitu ťažkých nôh, bránia hromadeniu krvi v žilách a uľavujú aj pri únave z dlhého státia, či sedenia. Lekári odporúčajú aj obklady na zápal žíl. Postihnuté miesto sa natrie krémom na kŕčové žily v hrubej vrstve a previaže vlhkým obväzom. Pacient má mať cca pol hodinu vyložené nohy.
  5. Kŕčové žily domáca liečba. A čo môžete urobiť doma, ak máte kŕčové žily? Pri nadváhe sa odporúča úprava hmotnosti. Vhodné je prestať fajčiť, pravidelne sa hýbať a nezotrvávať dlho v jednej polohe.

Existuje prevencia kŕčových žíl?

Ak máte kŕčové žily v rodine, dôležitá je prevencia. Snažte sa nezaťažovať dolné končatiny dlhodobým státím. Udržiavajte si optimálnu hmotnosť a pravidelne sa hýbte. Pomôcť môže tiež dostatok vitamínu C. Samozrejmosťou by mala byť kvalitná vhodná obuv a tiež oblečenie, ktoré nie je priveľmi tesné.

Kŕčové žily - kompletná ponuka produktov

Zdroje:

1. https://www.topdoktor.sk/blog/krcove-zily-priciny-priznaky-a-liecba

2. https://www.wrh.ox.ac.uk/news/oxfords-largest-ever-study-into-varicose-veins-shows-need-for-surgery-is-linked-to-genetics

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/