Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Kedy je užívanie antibiotík zbytočné? Odhalí to test CRP!

Kedy je užívanie antibiotík zbytočné? Odhalí to test CRP!

Viete, že užívanie antibiotík je potrebné len v prípade, ak sa jedná o ochorenie bakteriálneho pôvodu? Na vírusové ochorenia totiž nezaberajú. V mnohých prípadoch si tak telo zahlcujeme antibiotikami zbytočne. To, či sú potrebné a o aký typ ochorenia sa jedná, odhalia CRP hodnoty v krvi. Čo je CRP vyšetrenie, aké by mali byť CRP hodnoty a čo vlastne znamenajú?

Čo je CRP

CRP je C-reaktívny proteín. Vzniká v tele pri zápalovej reakcii. Tento proteín sa nachádza v krvi. Čím sú hodnoty C-reaktívneho proteínu vyššie, tým je bakteriálne ochorenie v tele silnejšie.

Treba podotknúť, že C-reaktívny proteín sa v tele nachádza aj v čase, keď je človek zdravý. Jeho koncentrácia je však v tom čase veľmi nízka. CRP hodnoty u dospelých sa vtedy pohybujú okolo 1 mg/l. Avšak ak organizmus zasiahne bakteriálna infekcia, CRP stúpa.

Kedy je užívanie antibiotík zbytočné? Odhalí to test CRP!

Kedy je vhodné vyšetrenie CRP a ako prebieha

Čo je CRP hodnoty a test? CRP vyšetrenie môže urobiť lekár vtedy, ak má podozrenie na bakteriálnu alebo vírusovú infekciu a je potrebné zistiť, či na liečbu ochorenia zaúčinkujú antibiotiká. Ako sme už spomenuli, antibiotiká sú vhodné len pri bakteriálnych ochoreniach. Aké sú zvyčajné príznaky, kedy lekári vykonávajú CRP vyšetrenie?

CRP vyšetrenie môže odhaliť aj autoimunitné poruchy, či pľúcne ochorenia. A aký je priebeh CRP vyšetrenia? Veľmi rýchly a bezbolestný. Hladina C-reaktívneho proteínu sa určuje z krvi, pričom stačí odber krvi z prsta. CRP vyšetrenie tak bez problémov zvládajú aj deti. Odobratá krv sa umiestni na laboratórnu doštičku a vloží do CRP prístroja. Výsledok je k dispozícii o chvíľku. Skvelé je, že CRP testy sa dajú zakúpiť v lekárni a urobiť si ich môžete aj doma.

VEDELI STE ŽE:

„CRP test ukáže, či máte v tele zápal a v akej miere? Nedokáže však určiť, čo je príčinou zápalu, prípadne kde v tele sa zápal nachádza. (1)“

Čo znamenajú CRP hodnoty?

Zvýšené CRP hodnoty nemusia hneď znamenať vážny zdravotný problém. Niekedy ide o dočasné zvýšenie spôsobené stresom, úrazom, pooperačným stavom, zranením a pod. Ak sú však veľmi vysoké, existuje predpoklad silného zápalu v tele. Príčiny však môžu byť aj tieto:

  • infekcie
  • autoimunitné choroby
  • infarkt alebo srdcové zlyhanie (2)
  • mŕtvica
  • ťažké popáleniny

Taktiež môže vykazovať vysoké CRP hodnoty rakovina. Avšak výsledky vyšetrenia môže skresliť podvýživa, hormonálna antikoncepcia, vnútromaternicové teliesko, či užívanie nesteroidných antireumatík. Je preto dôležité nechať posúdenie výsledkov CRP vyšetrenia na lekárov.

Platí, že hodnoty CRP od 1 do 6 mg/l sa považujú za normálne. Aké sú zvýšené, prípadne veľmi zvýšené hodnoty, si pozrite v tabuľke.

CRP hodnoty tabuľka

HODNOTA CRP INTERVAL ČO ZNAMENÁ
Normálna Do 10  
Mierne zvýšená Mierne zvýšená Bežná chrípka alebo nádcha
Mierne zvýšená 10 – 40 Ľahšie zápaly a vírusové infekcie
Zvýšená 25 – 100 Mononukleóza, mykoplazmová infekcia, CHV, adenovírusová infekcia, HS infekcia
Zvýšená 40 – 200 Akútny zápal bakteriálnej infekcie
Vysoká 100 – 200 Pyelonefritída
Vysoká Viac ako 200 Ťažká infekcia alebo popáleniny
Vysoká 400 – 800 Ťažká pneumónia alebo akútna cholecystitída

CRP hodnoty u detí

CRP hodnoty u detí môžu byť zvýšené z rôznych dôvodov. Napríklad u novorodencov je možnosť dočasného zvýšenia CRP z dôvodu infekcie matky v tehotenstve. U detí nad jeden rok môže ísť o infekčné choroby ako meningitída, či infekcie ucha.

Robili ste svojmu dieťaťu domáci CRP test? Pri vysokých hodnotách CRP u detí je nutné okamžite vyhľadať lekára. CRP test je veľmi dôležitý. Predchádza často zbytočnému užívaniu antibiotík, ktoré v prípade vírusových infekcií nie sú potrebné a ani nepomáhajú.

Kompletná ponuka testov na diagnostiku chorôb

Zdroj:

  1. https://medlineplus.gov/lab-tests/c-reactive-protein-crp-test/
  2. https://www.webmd.com/heart-disease/heart-disease-c-reactive-protein-crp-testing
  3. https://bmcprimcare.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12875-021-01614-6