Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Jodid draselný - čo sú jódové tablety a ako fungujú?

Jodid draselný - čo sú jódové tablety a ako fungujú?

Aj vy ste sa, rozhodli, že sa zásobíte jodidom draselným? Veď vzhľadom k aktuálnemu dianiu na Ukrajine a po informácii, že ruské jadrové sily sú v stave špeciálnej pohotovosti, sa to môže zdať ako správny krok. Mali by ste však vedieť, aké má jodid draselný použitie a prečo sa nesmie užívať preventívne.

Jodid draselný a jeho účinky

Jodid draselný zn. KI je anorganická zlúčenina jódu a draslíka (1). Mnohí ľudia ho poznajú najmä ako tabletu, ktorá je prvou pomocou pri jadrovej havárii. Aj preto dnes viaceré slovenské lekárne hlásia, že jodid draselný tablety sú nedostupné.

Slováci ich, v strachu pred jadrovými zbraňami, vykúpili. Určite však nie je vhodné užívať ich len tak, preventívne. Ako vlastne jódová profylaxia, teda jodid draselný funguje?

Pri výbuchu jadrovej bomby alebo reaktora unikajú do ovzdušia rádioaktívne prvky ako cézium, stroncium a jód. Práve jód sa ukladá v štítnej žľaze.

Ak nastane takáto radiačná udalosť, jodid draselný sa naviaže na štítnu žľazu, ktorú nasýti nerádioaktívnym jódom. V prípade, že nastane vnútorná kontaminácia rádioaktívnym jódom a osoba už užila jódové tablety, rádioaktívny jód sa vylúči telesnými tekutinami a nenastáva tak poškodenie štítnej žľazy (2).

To znamená, že jodid draselný výrazne znižuje riziko rakoviny štítnej žľazy. Je však dôležité vedieť, kedy a ako jódové tablety užívať.

Neužívajte jodid draselný preventívne!

Štátny ústav pre kontrolu liečiv varuje na svojej stránke na sociálnej sieti pred neuváženým užívaním jodidu draselného: „Pri dlhodobom, prípadne nadmernom, užívaní jódu hrozia zdravotné riziká – napríklad vznik ochorení štítnej žľazy (struma, hypo- alebo hypertyreóza), či ohrozenie srdcovo-cievneho systému. Jódové tablety slúžia ako prevencia vstrebávania rádioaktívneho jódu do organizmu a sú určené na použitie v prípade radiačnej havárie alebo počas vyšetrenia v nukleárnej medicíne, ich užívanie v iných prípadoch nepredstavuje pre človeka žiadny benefit. Ich užívanie môže v dlhodobom horizonte viesť k depresii, nervozite, impotencii či nespavosti.“

O tom, kedy je nutné jódové tablety užiť, občanov v prípade potreby informujú autority ako Ministerstvo zdravotníctva, ktoré liečivo aj zabezpečí.

A aj keď je za jodid draselný cena skutočne nízka, určite sa vám neoplatí robiť si obrovské zásoby. Dospelí totiž, v prípade jadrovej havárie, majú užiť iba 2 tablety, každá o hmotnosti 65 mg, čiže spolu 130 mg. Jodid draselný teda skutočne je liekom, ktorý chráni pred rakovinou štítnej žľazy, ak dôjde k jadrovej havárii. Nie je však potrebné (dokonca ani vhodné) užívať ho preventívne.

Jodid draselný

Zdroj:

1. https://sk.wikipedia.org/wiki/Jodid_draseln%C3%BD

2. https://www1.pluska.sk/video/ako-pomahaju-jodove-tabletky-pri-radiacnej-udalosti