Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Deň matiek - deň, tých najdôležitejších osôb v živote

Deň matiek - deň, tých najdôležitejších osôb v živote

Matky predstavujú základný kameň našej spoločnosti a rozvoja detí. Ich nezištná láska, starostlivosť a vedenie majú trvalý a nezameniteľný vplyv na životy svojich detí a formovanie spoločnosti ako celku. Je dôležité oceniť a podporovať matky vo všetkých ich úlohách a snahách, aby mohli pokračovať vo svojej častokrát neľahkej úlohe.

Dar života a starostlivosť

Matky dávajú život. Tehotenstvo, pôrod, dojčenie, prebdené noci, prechorené dni predstavujú pre matky nielen fyzickú, ale aj psychickú záťaž. Ich bezpodmienečná láska a blízkosť je bezpečným prístavom pre svoje dieťa od prvých chvíľ života a častokrát až na celý život. A tak to má byť. Nie nedarmo sa hovorí, že matky sú anjelmi bez krídel.

Výchova a vzdelávanie

Matky sú prvými učiteľkami, ktoré deti učia základným zručnostiam, hodnotám a sociálnym normám. Ich vedenie, starostlivosť a príklad formujú charakter a osobnosť detí a pripravujú ich na úspešné zvládanie života.

Podpora emocionálneho vývoja

Matky poskytujú svojim deťom prvotnú a neoceniteľnú podporu v emocionálnom vývoji. Ich láska, starostlivosť a bezpečná prítomnosť vytvárajú základ pre zdravé puto medzi matkou a dieťaťom. Táto väzba je kľúčom k vytváraniu zdravého sebavedomia, emocionálnej inteligencie (EQ) a schopnosti budovať zdravé vzťahy v budúcnosti.

Ekonomický prínos

Mnohé matky zároveň zvládajú aj úlohu zabezpečenia rodinného príjmu a finančnej stability. Ich prácovný prínos je neoceniteľný nielen z ekonomického hľadiska, ale aj z hľadiska zabezpečenia lepšej kvality života pre ich rodiny.

VEDELI STE,ŽE

Deň matiek sa slávi v rôznych krajinách v odlišných dňoch podľa ich vlastnej tradície.

Ako vznikol deň matiek?

Materstvu sa v rôznych podobách vzdáva hold už po celé stáročia. Silu ženského tela a jeho jedinečnú schopnosť priviesť na tento svet nový život si pripomínajú ľudia naprieč kultúram, náboženstvám či ideológiám. V Starovekom Ríme, prvý marcový deň, oslavovali materstvo na Matronalie, čo sa považuje za predchodcu Dňa matiek. Bol zasvätený bohyni Juno – ochrankyni vydatých žien a budúcich rodičiek. V Starovekom Grécku zas slávili sviatok plodnosti a matiek.

Od 16. storočia pripadala štvrtá nedeľa od začiatku pôstu na kresťanský sviatok tzv. Mothering Sunday. Bol to deň vyhradený deťom (aj tým dospelým samozrejme) na návštevu svojho domovského kostola, kde žili ich rodiny a matky. V tom čase totiž mnoho chudobných ľudí slúžilo ďaleko od svojho domova a na túto cestu dostávali voľno. V Británii a Írsku sa táto tradícia zachovala dodnes a táto nedeľa je vyhradenú Dňu matiek.

Za zakladateľku Dňa matiek je považovaná Anne Marie Jarvisovej, ktorá prišla s myšlienkou pravidelných medzinarodných osláv. Bojovala za to, aby tento deň bol oficiálne uznávaný a oslavovaný. Prvý krát jeho oslavy viedla len v kruhu svojich najbližších omšou za svoju matku, rok na to - v 1908, sa už oficiálne oslavoval v kostole v Graftonu na počesť všetkým matiek. V roku 1914 ho oficiálne vyhlásil americký prezident ako národný sviatok. Na územie Československa sa tento sviatok dostal v roku 1923 vďaka dcére T.G.Masaryka – Alici Masarykovej. 

Deň matiek je deň, spravidla druhá májová nedeľa, kedy im za všetko, čo pre nás robia, môžme poďakovať. Slovne, objatím alebo aj malým darčekom. Prezrite si náše tipy na darčeky ku dňu matiek a inšpirujte sa, čím potešiť svoju mamičku.

den matiek darceky

  1. KOZMETIKA – ženy milujú objavovať kozmetiku. Tá predsa nikdy nebude nudná a používa sa každý deň. Na mladú a krásnu pleť sú tu prípravky od VichyEucerinBioderma alebo Medik8, za zmienku však stojí aj kvalitná vlasová kozmetika, ktorá posilní a rozžiari všetky typy vlasov.
    Maminky sa častokrát cítia strhane, zanedbane a čas, ktorý kedysi investovali do seba, investujú do detí, za čo im patrí veľká vďaka. Ich túžba cítiť sa krásne však v nich určite ostala, preto darček v podobe kozmetiky nebude určite krokom vedľa.
     
  2. VÝŽIVOVÉ DOPLNKY – investovať do zdravia maminiek je tou najlepšou investíciou. Podporiť ich imunitu, doplniť potrebné vitamíny, dopriať bezbolestný pohyb či prebudiť krásu zvnútra pomocou kolagénu či vďaka ampulkám Monoderma, to určite poteší aj tú maminu, ktorá si ku Dňu matiek “nič neprosí”.
     
  3. ELEKTRONIKA – elektro výrobky sú už bežnou súčasťou našich životov. Sú pomocníkmi v oblasti krásy, zdravia, výživy, ale aj ako každodenná súčasť života v našich domácnostiach. Potešiť mamu takýmto praktickým darčekom bude určite ocenené. Ak plánujete obdarovať nastávajúcu mamičku, ktoré nosí svoje dieťa pod srdcom, určite neprehliadnite sekciu elektra pre bábätka, kde nájdete nezameniteľných pomocníkov ako je monitor dychu, detská videopestúnka či pomôcky na kŕmenie dieťaťa.
     
  4. ŽIARIVÝ ÚSMEV – úsmev našich mám je ten najláskavejší úsmev, ktorý v živote zažijeme. Dvíhal nás zo zeme pri každom páde, povzbudzoval nás v čase neistoty, dával nám nádej a pocit bezpečia. Postarajte sa, aby mamin úsmev nikdy neprestal žiariť. Sónické kefky, ústne sprchy či bieliace pasty predstavujú praktický darček, ktorý poteší každú ženu.
     
  5. DARČEKOVÁ POUKÁŽKA – stane, že jednoducho fakt neviete čo. Alebo máte pocit (a je vám zo strany maminky tvrdené), že fakt majú všetko. V tom prípade je ideálnym riešením zakúpenie darčekovej poukážky. Maminka si sama vyberie, čo potrebuje. Či už sú to lieky, vitamíny, kozmetika alebo čokoľvek z našej širokej ponuky.

Hoci tieto sviatky nie sú o darčekoch, preukázať vďaku svojej mame aj takýmto spôsobom, je veľmi pekným gestom. Nie pre každého je však tento sviatok radostným dňom. Prosím, buďme k sebe vľúdni, empatickí a citliví. Nie každý totiž má tú možnosť mať mamu alebo sa ňou stať.

den matiek prianie 

Pozrieť ponuku