Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Chovateľské okienko: Domáci chov oviec

Chovateľské okienko: Domáci chov oviec

Domáci chov oviec je fascinujúci a zároveň náročný proces, ktorý si vyžaduje od chovateľa starostlivosť, odborné vedomosti a trpezlivosť.

Ovce sú hospodárske zvieratá, ktoré majú množstvo výhod a môžu slúžiť rôznym účelom, od produkcie mäsa a mlieka až po výrobu vlny a kože.

Prvým krokom pri domácom chove oviec je výber správnej plemennej línie oviec, ktorá bude zodpovedať požiadavkám chovateľa. Existuje množstvo plemien oviec, z ktorých každé má svoje špecifiká. Niektoré plemená sú známe svojou výbornou produkciou mäsa, zatiaľ čo iné majú vynikajúcu produkciu mlieka. Záleží na cieľoch chovateľa a miestnych podmienkach, aké plemeno sa rozhodne chovať.

Dôležité aspekty chovu

Dôležitým aspektom chovu oviec je zabezpečenie primeraného priestoru pre pastvu. Ovce majú tendenciu živiť sa trávou a inými rastlinami na otvorenom priestranstve, a preto je potrebné mať dostatočne veľké a dobre oplotené pasienky. Je tiež dôležité zabezpečiť dostatočný prístup k pitnej vode a ochranu pred extrémnymi poveternostnými podmienkami.

Starostlivosť o ovce vyžaduje pravidelnú kontrolu ich výživy. Správna strava je dôležitá pre zdravie oviec a kvalitu produkcie. Ovce by mali mať prístup k čerstvej vode a dostatok kvalitného krmiva, ako sú seno, tráva, obilniny a minerálne doplnky. Niektoré plemená oviec vyžadujú špecifické diéty, preto je dôležité poradiť sa s veterinárom, alebo skúseným chovateľom ohľadom správnej výživy.
Zdravie oviec je tiež kľúčovým aspektom chovu. Chovatelia by mali byť schopní rozpoznať príznaky chorôb a podchytiť ich čo najskôr. Preventívna starostlivosť, ako je očkovanie a odčervenie, je nevyhnutná pre udržanie zdravia stáda.

Pravidelné veterinárne prehliadky by mali byť súčasťou chovateľskej rutiny.
Okrem produkcie mäsa a mlieka sú ovce tiež známe svojou vlnou. Vlna oviec sa využíva na výrobu odevov, výrobkov z vlny a iných textilných výrobkov. Niektoré plemená sú známe svojou kvalitnou a hodnotnou vlnou, ktorá je vyhľadávaná na trhu. Chovatelia, ktorí sa zaujímajú o produkciu vlny, by mali mať znalosti o správnom ošetrovaní a ostrihovaní vlny.

Ovce na pasienku_najlekaren

Reprodukcia oviec

Rozmnožovanie oviec je proces, ktorý zabezpečuje, že ovce sa množia a vytvárajú nové jedince. Tento proces môže byť kontrolovaný, aby sa dosiahol lepší výnos a zdravie stáda.

Kľúčové fázy rozmnožovania oviec sú

Párenie

Ovce dosahujú sexuálnu zrelosť vo veku okolo 6 až 12 mesiacov, v závislosti od plemena. Po dosiahnutí sexuálnej zrelosti sa môžu ovce páriť a rozmnožovať sa. Vhodným spôsobom je umožniť ovciam a baranom voľný prístup k sebe, aby sa mohli páriť prirodzene.

Breh

Obdobie bremenitosti oviec trvá približne 147 až 150 dní (približne 5 mesiacov). Po úspešnom párení a oplodnení sa ovca bude bremeniť a niesť plod v maternici.

Narodenie

Po ukončení bremenia prichádza na rad pôrod. Ovce väčšinou rodia jedno jahňa, ale môžu sa narodiť aj dvojčatá alebo trojčatá. Pôrod môže prebiehať prirodzene, alebo je niekedy potrebné poskytnúť asistenciu, ak by ovca mala problémy s pôrodom.

Počúvanie a starostlivosť o mláďatá

Po narodení jahniat sa musí venovať starostlivá pozornosť, pretože sú veľmi krehké. Ovca by mala byť schopná ošetrovať svoje mláďatá, no niekedy môže byť potrebné poskytnúť pomoc pri kŕmení, alebo iných aspektoch starostlivosti.

Opakovanie cyklu

Ak je chovateľ spokojný s genetickými vlastnosťami oviec, môže nechať stádo znova prejsť cyklom párenia a rozmnožovania. Správna starostlivosť o stádo a zdravá výživa sú dôležité pre úspešné rozmnožovanie oviec.

Je dôležité mať na pamäti, že proces rozmnožovania oviec môže byť komplexný a náročný, a preto si chovatelia často vyžadujú odborné znalosti a skúsenosti, aby zabezpečili zdravie a dobrý stav stáda.

Ovce majú obmedzenú reprodukčnú sezónu a chovatelia musia byť oboznámení s pohlavným cyklom a správnym spárovaním oviec. Mnohí chovatelia používajú umelé oplodnenie na dosiahnutie lepších genetických vlastností svojho stáda.

Chov oviec môže byť tiež finančne prospešným podnikom. Produkcia mäsa a mlieka môže poskytnúť príjem chovateľovi, ak je správne riadená a má dostatočný trhový dopyt. Okrem toho je vlna cenovo stabilným produktom, ktorý môže byť ziskovým prínosom pre chovateľa.

Minerálny liz s himalájskou soľou pre hospodárske zvieratá 2,5kgNutriMix pre ovce a raticovú zver 1kg

V neposlednom rade je dôležité spomenúť, že domáci chov oviec prináša aj estetické a ekologické výhody. Ovce môžu prispieť k udržiavaniu vidieckych krajín a udržiavaniu ekologického rovnováhy tým, že pomáhajú udržiavať trávniky v dobrej kondícii a redukujú rast buriny.

Domáci chov oviec je teda pútavým a pestrofarebným procesom, ktorý vyžaduje starostlivosť, znalosti a oddanosť. Pre tých, ktorí sú ochotní investovať čas a úsilie do chovu, môže byť príležitosťou na získanie potravy, príjmu a spokojnosti.

 

NÁŠ TIP:

Doplnky výživy a chovateľské potreby pre chov oviec vám ponúka aj naša online lekáreň.

Pozrieť ponuku