Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Chovateľské okienko: Chov pávov

Chovateľské okienko: Chov pávov

Krásne exotické vtáky vo vašej starostlivosti

Pávy patria medzi najohromujúcejšie vtáky na svete. Ich nádhera a krása sú často považované za symbol luxusu a elegancie.

Chov pávov môže byť vzrušujúcim a odmeňujúcim koníčkom pre drobnochovateľov s vášňou pre tieto nádherné vtáky. V tomto článku sa pozrieme na všetko, čo potrebujete vedieť o chove pávov, od ich druhov až po starostlivosť a obľúbené rady pre úspešný chov.

Rôzne druhy pávov

V prírode existuje niekoľko druhov pávov, ale dva z nich sú najčastejšie chované ako domáce zvieratá:

a) Modrí pávi (Pavo cristatus)

Modrí pávi sú pravdepodobne najznámejšími pávami. Ich samce sú nápadní svojím veľkým krásnym farebným perím a charakteristickým rozkladaním krídel počas tanečných prejavov. Ich krídla sú zložené z kráľovských modrých, zelených a zlatých odtieňov, ktoré ich robia vizuálnym špeciálom.

Modrých pávov je už vyšľachtených vo veľa farebných mutáciách, ako napr. biela, škoricova, fialová a do konca aj čisto čierna.

Modrých pávov je možné chovať v našich podmienkach celoročne bez vykurovania.

b) Zelení pávi (Pavo muticus)

Zelení pávi, známi aj ako Jávski pávi, majú jedinečné a elegantné kráľovské zelené perie. Ich krídla sú pokryté jemnými zelenými a modrými odtieňmi, ktoré sa lesknú na slnku. Samice zelených pávov majú tiež krásne operenie, hoci menej nápadné ako ich samci.

Zelení pávi sú naozaj impozantné zvieratá, ale narozdiel od svojich modrých bratrancov potrebujú na zimu zateplené ubikácie s dodatočným vykurovaním.

Páv chvost

Príprava pre chov

Pred začatím chovu pávov je dôležité pripraviť vhodné prostredie a vybavenie:

Obydlie

Pávy potrebujú dostatok miesta na behanie a rozprestieranie sa. Pre jedného páva, alebo pár je ideálna voliéra, alebo výbeh s minimálnou plochou 30 štvorcových metrov. Vytvorte im aj úkryt na noc a ochranu pred nepriateľmi.

Strava

Strava pávov zahŕňa hmyz, semená a rastliny. Pre zabezpečenie vyváženej stravy môžete podávať komerčné krmivo pre vtáky, ktoré obsahuje všetky potrebné živiny. Samozrejme, nie je nič lepšie ako čerstvo chytený hmyz, ktorý pávy milujú.

Voda

Zabezpečte im prístup k čerstvej vode, najlepšie v automatickom napájači, aby sa voda neznečisťovala.

Starostlivosť o Pávy

Chov pávov si vyžaduje trpezlivosť a starostlivosť. Tu sú dôležité aspekty starostlivosti o tieto vtáky:

Zdravotná tarostlivosť

Rovnako ako u všetkých domácich zvierat, aj pávy potrebujú veterinárnu starostlivosť. Pravidelné kontroly a očkovania sú dôležité na udržanie ich zdravia.

Sociálne potreby

Pávy sú spoločenské zvieratá a cítia sa lepšie v prítomnosti ďalších pávov. Mali by ste zvážiť chov viacerých jedincov, ale vždy je dôležité udržiavať pomer samcov a samic pre zabránenie agresii.

Prostredie

Vytvorte pávom stimulujúce prostredie s rôznymi povrchami, stromami a kríkmi, ktoré im poskytnú možnosť prebiehať a rozhliadať sa. Pávy sú zvedavé a radi preskúmavajú svoje okolie.

Rozmnožovanie

Ak sa rozhodnete mať pávy v chovateľskej stanici a zaujíma vás množenie, je dôležité vedieť, že pávy sú polygamní, čo znamená, že jeden samec môže mať viacero samíc. Chov pávov môže byť úspešný, ale je potrebné zabezpečiť, aby bol výbeh dostatočne veľký a aby samice mohli vytvoriť hniezda.

Samice vajíčka kladú do hniezd umiestnených na zemi. Inkubácia trvá zvyčajne približne 28 až 30 dní, a potom sa z vajec vyliahnu mláďatá.

Mláďatá vyžadujú osobitnú starostlivosť.

Chovateľské aspekty

Chov pávov nie je len koníček, ale aj potenciálna investícia. Niektorí chovatelia sa špecializujú na chov pávov s cieľom budovať kvalitné chovné línie a predávať mláďatá, hoci to vyžaduje odborné znalosti. Ak máte záujem o chovateľské aspekty, naučte sa o genetike farieb pávov, ich štruktúre a správaní.

Aj keď na pohľad sa môže zdať, že rôzne farebné mutácie páva modrého znamenajú iný druh zvieraťa, stále ide o jeden druh vtáka len s odlišným vyfarbením.

Špeciálna starostlivost o mláďatá

Mláďatá pávov sú krehké a vyžadujú osobitnú starostlivosť. Môže byť užitočné oddeliť samice s mláďatami od dospelých pávov, aby sa predišlo prípadným konfliktom. Mláďatá budú potrebovať vyváženú stravu a teplé prostredie, pretože sú citlivejšie na teplotné zmeny.

Mláďatá sú taktiež veľmi citlivé na vlhkosť, po i najmenšom namočení sa veľmi rýchlo hynú.

Krídla a pohyblivosť

Pávy majú krásne perie, ktoré im umožňuje ohromovať svojich divákov svojimi nádhernými tanečnými a zvukovými prejavmi. Ich perie má aj praktické využitie - pávy ho môžu rozprestrieť a použiť ako ochranu pred predátormi, alebo na reguláciu telesnej teploty. Je dôležité vedieť, že pávy sú schopné lietať a sú schopní sa dostať aj na veľmi vysoké miesta na stromoch.

Zdravie a dlhovekosť

Pávy môžu mať pomerne dlhú životnosť, ak sa o ne dobre staráte. V zajatí môžu žiť 20 až 25 rokov, ale s dostatočnou starostlivosťou aj dlhšie. Je dôležité pravidelne kontrolovať ich zdravie, dohliadať na prípadné zranenia a zabezpečiť, aby mali vyváženú stravu.

Zaujímavosti o pávoch

Pávy nie sú len o krásnom perí - Pávy majú aj bohatú kultúrnu históriu. Sú symblom krásy, múdrosti a elegance v mnohých kultúrach a náboženstvách po celom svete.

Otvorené a uzavreté oči - Všeobecne sa verí, že pávy majú na chvoste oči. Tieto "oči" sú v skutočnosti označením peria, ktoré pávy používajú pri komunikácii a prejavoch.

Zvukový repertoár - Okrem vizuálnych prejavov pávy aj hlasne volajú a vydávajú rôzne zvuky, najmä počas obdobia párenia.

Migrácia - Niektoré druhy pávov sú migratórne a môžu putovať na veľké vzdialenosti v snahe nájsť potravu a vhodné miesto na hniezdenie.

Právne a etické záležitosti

Pred začatím chovu pávov je dôležité overiť miestne a štátne zákony a predpisy týkajúce sa držby exotických vtákov. Niektoré druhy pávov môžu byť chránené, alebo vyžadovať špeciálne povolenia. Zároveň by ste mali byť etickými chovateľmi a zabezpečiť, aby vaši pávi mali dostatočné podmienky a starostlivosť.

Výhody chovu pávov

Chov pávov môže byť odmeňujúci vo viacerých ohľadoch. Okrem estetického pôvabu môžete získať aj ďalšie výhody, ako je kontrola hmyzu vo vašej oblasti a príležitosť učiť sa o správaní vtákov a prírode.

Tak isto môže byť fascinujúcim koníčkom pre tých, ktorí si vážia ich nádherné perie a exotické korene. S dostatočnou starostlivosťou, láskou a znalosťami môžete vytvoriť harmonické prostredie pre týchto krásnych vtákov a rozšíriť svoje poznatky o svete vtáctva.

Nezabudnite, že chov pávov vyžaduje trpezlivosť a starostlivosť, ale odmeňuje vás jedinečným pohľadom na tieto nádherné tvory.

NÁŠ POSTREH

Pri chove a odchove pávov môžete použiť podobné chovateľské pomôcky a doplnky výživy ako pri hydine, alebo bažantoch!

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete doplnky výživy a chovateľské pomôcky pre úspešný chov pávov

Pozrieť ponuku