Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Cesta k bielym zubom a žiarivému úsmevu. Aké sú možnosti?

Cesta k bielym zubom a žiarivému úsmevu. Aké sú možnosti?

Túžite po krásnych bielych zuboch a žiarivom úsmeve? Ak nemáte prirodzene biele zuby, dá sa im pomôcť. Aké sú vaše možnosti? A prečo sú vlastne zuby žlté? Dozviete sa v článku.

Príčiny zafarbenia zubov

Existuje množstvo príčin, ktoré spôsobujú zažltnutie a zafarbenie zubov. K najčastejším patria:

 

  • Potraviny a nápoje – kolové nápoje, kávačaj, červené víno, ale napr. aj čučoriedky a strava s vysokým obsahom jednoduchých sacharidov
  • Fajčenie a žuvanie tabaku
  • Vedľajší účinok niektorých liekov – napr. tetracyklínové antibiotiká, chemoterapia a rádioterapia
  • Vek – u starších ľudí dochádza k prirodzenému zafarbeniu zubnej skloviny v dôsledku zmeny pigmentácie
  • Nedostatočná hygiena

Ideálne je predchádzať zafarbeniu zubov a správne sa starať o chrup. Ak už však máte zuby zafarbené, môžete to riešiť viacerými spôsobmi.

VEDELI STE ŽE:

„Bielenie zubov je možné len u prirodzeného chrupu? Nie je možné vybieliť zubné náhrady.“ (1)

Možnosti bielenia zubov

Vyskúšať môžete bielenie zubov doma alebo profesionálne bielenie zubov. Ak máte záujem o bielenie zubov pod dohľadom lekára, navštívte svojho zubára, ktorý vám odporučí vhodný postup. Najčastejšie ide o bielenie zubov peroxidom, kedy sa na zuby aplikuje bieliaca látka. Zubný lekár môže použiť aj prístroj na bielenie zubov – LED lampu, v kombinácii s bieliacim gélom. Bielenie zubov u lekára sa dá považovať za najúčinnejšie bielenie zubov, keďže podlieha prísnym kritériám a je absolútne bezpečné.

Cesta k bielym zubom a žiarivému úsmevu. Aké sú možnosti

Ak však vaše zuby nie sú nadmerne zafarbené, sú zdravé a bielenie zubov nechcete absolvovať u zubára, vyskúšajte domáce bielenie zubov.

Domáce bielenie zubov

Sady na bielenie zubov si môžete zaobstarať v lekárni, bez lekárskeho predpisu. Aké prípravky na bielenie zubov sa používajú najčastejšie a sú veľmi účinné?

1. Bieliace zubné pasty

Zubná pasta na bielenie zubov obsahuje rôzne účinné zložky, napríklad enzým glukózo-oxidáza, papaín a bromelaín, aktivovaný uhlík, kuchynská sóda (2), či bioaktívne kalcium. Vynikajúce sú pasty značky Biela perla, ktoré odstraňujú silné zafarbenie a povlak. Odporúčame tiež soľnú zubnú pastu Weleda s vysokým čistiacim účinkom. Pozrite si našu ponuku bieliacich zubných pást.

2. Prášok na bielenie zubov

Prírodný prášok na bielenie zubov obsahuje aktívne uhlie, bentonítový íl, kaolínový íl alebo ďalšie prírodné látky s bieliacim účinkom.

Cesta k bielym zubom a žiarivému úsmevu. Aké sú možnosti

3. Gél na bielenie zubov

Gél na bielenie zubov sa aplikuje pomocou bieliaceho pera. Je to expresný a pohodlný systém bielenia zubov. Pozrite si našu ponuku zubných gélov na bielenie zubov.

4. Bieliace sety

Vybrať si môžete z rôznych typov setov na bielenie zubov, dokonca aj takých, ktoré obsahujú prístroj na bielenie – LED akcelerátor, napr. Smilepen Whitening Kit. Pozrite si našu ponuku bieliacich systémov na zuby.

5. Bieliace pásiky

Zbavujú nevzhľadných škvŕn na zubnej sklovine. Ich použitie je efektívne, pričom nespôsobujú bolesť a citlivosť zubov. Vyskúšajte napr. Smilepen WHITENING STRIPS.

Na dočistenie a rozpustenie zafarbenia zubov sú vhodné aj bieliace ústne vody.

Babské rady na bielenie zubov. Áno, či nie?

Zubní lekári a odborníci na bielenie zubov neodporúčajú žiadne babské rady na bielenie zubov. Mohli by nenávratne poškodiť váš chrup. Najčastejšie sa môžete stretnúť s radami na bielenie zubov pomocou citróna, jedlej sódy, či jabĺk. Takéto recepty však nie sú účinné a naopak, na zuby pôsobia agresívne.

Odporúčame preto bielenie zubov u zubného lekára, prípadne prírodné bielenie zubov doma, ale s použitím profesionálnych overených produktov. Nesprávna aplikácia môže spôsobiť napríklad podráždenie ďasien (3). Pri bielení zubov preto vždy dodržiavajte odporúčané postupy výrobcov.

Kompletná ponuka produktov na bielenie zubov

Zdroje:

  1. https://www.ada.org/resources/research/science-and-research-institute/oral-health-topics/whitening
  2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fdmed.2021.687507/full
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058574/