Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Bronchitída - všetko, čo potrebujete vedieť o zápale priedušiek

Bronchitída - všetko, čo potrebujete vedieť o zápale priedušiek

Bronchitída, ktorú poznáme ako zápal priedušiek, je ochorenie dolných dýchacích ciest. Prejavuje sa bolesťou na hrudníku, kašľom a v niektorých prípadoch aj zvýšenou teplotou. Čo je bronchitída, aký má priebeh a ako s ňou bojovať?

Bronchitída a jej príznaky

Medzi hlavné príznaky, ktoré sprevádzajú bronchitídu, patrí jednoznačne kašeľ. Ide o podráždenie vnútra priedušiek, a to buď vírusmi, baktériami, prachovými časticami alebo fajčením.

Priedušky sa poškodia a tvorí sa v nich hlien. Nahromadený hlien potom spôsobuje silný kašeľ. Často ide o komplikáciu po nádche, prípadne chrípke. Ako sme spomenuli, v niektorých prípadoch sa môže objaviť aj zvýšená teplota. Záleží na tom, akú formu bronchitídy pacient prekonáva.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov na kašeľ

Pozrieť ponuku

Akútna bronchitída

Akútna bronchitída je najčastejšou formou zápalu priedušiek a je spôsobovaná vírusmi, menej často baktériami. Spravidla je to teda vírusová bronchitída. Jej príznaky sú:

  • Zvýšená teplota, až horúčka
  • Bolesť priedušiek
  • Silný kašeľ – najprv suchý a dráždivý, neskôr s vykašliavaním hlienu
  • Nádcha
  • Bolesti hrdla a hlavy
  • Únava, slabosť
  • Rýchle zadýchanie sa

Akútna bronchitída u detí

Akútny zápal priedušiek u detí môže sprevádzať aj piskot v hrudníku pri dýchaní a dokonca aj zvracanie pri vykašliavaní hlienu. Taktiež sa u detí častejšie objavuje obštrukčná bronchitída. Ide o čiastočné upchatie alebo nepriechodnosť dýchacích ciest, čo spôsobuje už spomenuté pískanie pri dýchaní.

Je dôležité podotknúť, že zápal priedušiek nie je zápal priedušnice! Pri zápale priedušnice ide o bakteriálnu infekciu dýchacej trubice a sprevádzajú ju príznaky laryngitídy. Zápal priedušnice sa najčastejšie objavuje u malých detí a je to akútny stav, ktorý treba okamžite riešiť s lekárom.

VEDELI STE ŽE:

„Bronchitída ohrozuje najmä predčasne narodené a nikdy nedojčené deti?“

Chronická bronchitída

Chronická bronchitída môže byť diagnostikovaná vtedy, ak kašeľ trvá minimálne tri mesiace v dvoch po sebe idúcich rokoch. Spôsobuje ju opakovaný zápal priedušiek, ktorý prejde až do chronického štádia. Príčinou môže byť tiež príliš prašné alebo zafajčené prostredie, v ktorom sa pacient neustále zdržiava. Často ide o zápal priedušiek bez teploty. Aké sú príznaky?

  • Dlhodobý a často sa opakujúci kašeľ – najhorší môže byť ráno
  • Vykašliavanie žltého a zeleného hlienu
  • Bolesť priedušiek v oblasti hrudníka
  • Dýchavičnosť
  • Malátnosť a únava
  • Nechutenstvo

Pri chronickej bronchitíde je v prvom rade potrebné odstrániť faktory, ktoré ju spôsobujú. Dôležité je prestať fajčiť, prípadne nezdržiavať sa v zafajčenom, prašnom alebo znečistenom prostredí.

Ako liečiť bronchitídu?

Pri liečbe (akútnej) bronchitídy hovoríme o troch krokoch, ktoré vedú k uzdraveniu:

  1. Pokoj na lôžku. Ako pri iných ochoreniach, aj bronchitídu je nutné vyležať. Odporúča sa počas dňa zostať doma a odpočívať. Počas noci si doprajte minimálne 7 hodín spánku a oddychujte s hlavou vyvýšenou (podloženou vankúšmi), aby sa vám lepšie dýchalo.
  2. Správny pitný režim. K svojmu bežnému pitnému režimu pridajte aspoň pol litra tekutín navyše. Môže ísť o bylinkové čaječaje na priedušky, čistú vodu, kvalitné ovocné šťavy.
  3. Lieky na priedušky. Čo na priedušky by ste si mali zabezpečiť už pri prvých príznakoch ochorenia? Ide o voľnopredajné lieky na zápal priedušiek, ktoré zmierňujú jednotlivé symptómy. K prvým symptómom patrí suchý kašeľ, ktorý je potrebné liečiť liekmi na suchý kašeľ vo forme rôznych sirupov alebo kvapiek. Ďalej nastupuje vlhký a produktívny kašeľ. V tejto fáze je vhodné podporiť vykašliavanie hlienu. Pomôžu liečivá na vlhký kašeľ, ktoré rozpustia hlien a uvoľnia zahlienené priedušky. Poruke majte aj bežné lieky na zníženie horúčky, ak presahuje 38°C.

Zápal priedušiek a pitný režim

 

Vhodná je aj doplnková liečba a podpora imunity. Pri zápale priedušiek by ste mali podporiť imunitu, čo môže byť koniec koncov aj dobrá prevencia samotného ochorenia. Najmä v jesennom a zimnom období doplňte vitamíny a minerály.

Ako doplnková liečba bronchitídy sú vhodné bylinné čaje na priedušky, ale aj masti a prsné balzamy, ktoré uľavia pri bolesti priedušiek. Prečítajte si, ktoré bylinky vám pri zápale priedušiek pomôžu.

Je potrebná návšteva lekára?

Stačí pri zápale priedušiek domáca liečba alebo je nutné ísť k lekárovi? V prípade ľahšieho alebo mierneho priebehu návšteva lekára nie je nutná.

Nebezpečná je však bronchitída v tehotenstve, pretože tehotná žena nemôže užívať väčšinu voľnopredajných liekov na zmiernenie príznakov. Silný kašeľ v neskorších fázach tehotenstva skutočne nie je vhodný a mohol by spôsobiť predčasný pôrod.

Riziková je bronchitída aj u ľudí s oslabenou imunitou, či inými vážnymi chorobami ako je astma, choroby srdca alebo pľúc. V takýchto prípadoch je návšteva lekára nutná.

Nečakajte ani vtedy, ak sa objavia príznaky ako vysoké horúčky, neprimeraná a nadmerná malátnosť, nočné potenie, veľmi hustý hlien, dýchavičnosť a ak choroba neustupuje, prípadne sa opakuje. V takých prípadoch lekár posúdi, či sú potrebné ďalšie lieky na zápal priedušiek.

Zanedbanie bronchitídy by totiž mohlo viesť k vážnym trvalým následkom a zmenám na pľúcach z dôvodu rozvinutia sa chronickej obštrukčnej choroby pľúc.

Najčastejšie otázky:

1. Sú pri zápale priedušiek nevyhnutné antibiotiká?

Ak užívate voľnopredajné lieky na bronchitídu, resp. na zmiernenie príznakov a liečba zaberá, antibiotiká nemusia byť nutné. Keďže na vírusové ochorenia sa antibiotiká nepredpisujú, lekár môže kultiváciou zistiť pôvodcu infekcie a rozhodnúť o ďalšej liečbe. V prípade, že sa jedná o bakteriálnu infekciu, predpíše antibiotiká.

2. Je zápal priedušiek u detí nebezpečný?

Áno, ak sa objavuje často alebo je spojený s pískaním pri dýchaní a stiahnutím priedušiek. Existuje tu totiž riziko rozvoja astmy.

3. Aké sú rizikové skupiny pri bronchitíde?

Rizikové sú predčasne narodené deti, fajčiari a ľudia, ktorí žijú dlhodobo v znečistenom, prašnom alebo zafajčenom prostredí (najmä starší ľudia). Bronchitída si však nevyberá, dostať ju môže prakticky ktokoľvek.

4. Kedy ustúpi bežná (akútna) bronchitída?

Pri klasickom priebehu bez komplikácií trvá bronchitída maximálne tri týždne.

5. Je zápal priedušiek nákazlivý?

Áno, akútna bronchitída sa môže prenášať kvapôčkami slín alebo hlienu pri kýchaní a kašli.

Kompletná ponuka produktov na bronchitídu

Z našej poradne:

📅 Dátum: 06. 12. 2021

👩‍🦰 Otázka: Dobrý deň neviete mi poradiť aký sirup najlepšie pomáha na kašeľ? Ďakujem

👩‍⚕ Odpovedá Mgr. Katarína Mečiarová: Dobrý deň, na vykašliavanie vám odporúčam napr. Mucosolvan sirupFlavamedAmbrobene ( je aj pre deti, aj pre dospelých). A na suchý kašeľ SinecodRobitussin antitusicumStoptussin sirup.

📅 Dátum: 18. 03. 2021

👩‍🦰 Otázka: Prosím mam veľkú prosbičku, otec bol v pondelok u lekárky, dostal antibiotiká, zobrala mu krv, bol na vyšetrenie srdca. Otec nemá teploty, nemá covid bol 2x na testoch. Len ho strašne dusí, keď rozpráva a vykašliava krvavý tmavý hlien. Prosím, čo by mohol ešte užívať ako doplnok, nech sa dá čim skôr do poriadku. Nejaké čaje, naparovat sa. Ďakujem ❤️

👩‍⚕ Odpovedá Mgr. Katarína Mečiarová: Dobrý deň, na podporu vykašľania hlienu pri infekcií a prípadnom zápale  horných dýchacích ciest doporučujem liek Erdomed 225mg, ktorý zriedi hustý hlien a pacientovi uľahčí vykašliavanie.

Podporná liečba v podobe pitia čajov Plus Lekáreň Priedušková bylinná zmes, pitie Vincentky a pri procese doliečovania jej inhalácia.

MÁTE OTÁZKU?

Ak sa nás chcete niečo spýtať alebo si chcete pozrieť odpovede na ďalšie otázky, pozrite si našu online poradňu.

Online poradňa

📅 Dátum: 07. 03. 2020

👩‍🦰 Otázka: Dobrý deň, chcem sa spýtať, prosím vás viete mi odporučiť dcérke 2 ročnej na odhlienenie kvapky a zároveň vlhký kašeľ nejaký dobrý produkt ďakujem a prajem pekný deň.

👩‍⚕ Odpovedá Mgr. Katarína Mečiarová: Dobý deň, odporúčame Vám Sinupret kvapky, užívanie pre deti je 3x10 kvapiek.

Kristína Maricáková

Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡