Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Aspirín, Acylpyrín a Anopyrin. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Aspirín, Acylpyrín a Anopyrin. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Azda neexistuje človek, ktorý by nepoznal alebo aspoň raz v živote neužil Acylpyrín, Anopyrin alebo Aspirín. Sú to voľne dostupné lieky, po ktorých siahame pri bolestiach alebo horúčkach. Avšak o aké liečivo sa vlastne jedná? A aký je medzi týmito liekmi rozdiel?

Základom je rovnaká účinná látka

V prípade všetkých troch liečiv sa jedná o prípravky, ktoré obsahujú tú istú účinnú látku, a to kyselinu acetylsalicovú. Aké sú jej účinky?

  1. Analgetické – tlmí bolesť
  2. Antiflogistické – potláča zápal
  3. Antipyretické – znižuje horúčku

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo voľno predajných liečiv proti horúčke

Pozrieť ponuku

To znamená, že tak Aspirín, ako aj Acylpyrín alebo Anopyrín, obsahujú účinnú látku kyselinu acetylsalicylovú, ktorá má vyššie spomínané účinky. Avšak kyselina acetylsalicová vykazuje aj ďalšie pozitívne účinky na organizmus. Tieto liečivá sa využívajú na riedenie krvi a sú prevenciou krvných zrazenín – trombov. Užívanie Aspirínu tak môže zabrániť vzniku srdcových a mozgových príhod. Účinný je dokonca už jeden Aspirín denne.

Na Slovensku je z liečiv s účinnou látkou kyselinou acetylsalicovou azda najužívanejší a najobľúbenejší Aspirín – na čo sa používa?

  • Tlmenie bolesti hlavy, končatín, chrípkových bolestí svalstva, bolesť zubov, nervov a pod.
  • Znižovanie horúčky
  • Miernenie zápalov
  • Pri Alzheimerovej chorobe
  • Pri cukrovke
  • V špeciálnych prípadoch aj v tehotenstve

Pri bolestiach a zvýšenej teplote sa užíva 500 mg lieku a na riedenie krvi 100 mg lieku, s účinnou látkou kyselinou acetylsalicylovou.

Aspirín, Acylpyrín a Anopyrin. Aké sú rozdiely a čo by ste o nich mali vedieť?

 

Každý z týchto liekov by teda mal fungovať rovnako. Je to naozaj tak? Ale aké sú medzi nimi rozdiely?

Acylpyrín vs. Aspirín vs. Anopyrin

Už vieme, čo majú tieto lieky spoločné. Obsahujú rovnakú účinnú látku a majú teda aj rovnaké účinky. A aké sú teda rozdiely? Aby sme ich odhalili, musíme sa vrátiť do histórie. Ako prvý bol zaregistrovaný liek Aspirín, a to nemeckou firmou Bayer v roku 1897. Aspirín je teda najstaršie liečivo s účinnou látkou kyselinou acetylsalicylovou.

Ďalšími v poradí boli tzv. generiká, čiže kópie pôvodného Aspirínu, a to Acylpyrín, Anopyrín a mnoho ďalších liečiv s touto účinnou látkou. Tie sú vyrábané inými firmami (napr. Acylpyrín vyrába firma Herbacos) a môžu obsahovať odlišné pomocné látky, ktoré sa používajú pri výrobe. Hlavná účinná látka však zostáva nezmenená.

VEDELI STE ŽE:

„Aspirín je považovaný za jeden z najúspešnejších liekov v histórii farmácie?“

Je Aspirín vhodný pre deti?

Sú lieky s touto účinnou látkou vhodné aj pre deti? Nie, pretože môžu spôsobiť vzácny, ale smrteľný Reyov syndróm. Pri dlhodobom užívaní môžu deťom spôsobiť zlyhanie obličiek. Nič také ako detský Aspirín teda neexistuje a deti by Aspirín, resp. liečivá s kyselinou acetylsalicylovou užívať nemali.

Kompletná ponuka liekov proti bolesti