Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Ako na včelárenie?

Ako na včelárenie?

Chcem začať včeláriť. Ako na to?“

  • Ako pri všetkom, začiatok býva ťažký... A špeciálne to platí aj pri včelách, keďže tu je nutné si získať aj tie najzákladnejšie poznatky. Tie získate z rôznych smerov, ako z literatúry, videí, článkov alebo aj samotnou účasťou na včelárskych výstavách či konferenciách. 

  • Určite ale odporúčame spýtať sa aj priamo včelárov priamo na jarmokoch a trhoviskách.  

  • Presný návod na chov včiel ale nenájdete. Jeho súčasné podoby sú naozaj rozmanité, a preto je dôležité si získavať informácie z rôznych smerov.  

včelár

Prvý kontakt

  • Nikto učený z neba nespadol. Preto sa nebojte obrátiť ako začínajúci včelár na skúseného včelára z Vášho okolia. Slovenský zväz včelárov disponuje 143 základnými organizáciami, kde sa môžete registrovať a stať sa jeho členom. Ochotne Vám poradia a ukážu Vám presný postup, kde Vás informujú, aké kroky treba podniknúť kým začnete včeláriť. Rovnako Vám poradia s možnosťami podpory pre začínajúcich včelárov.

Prvý kontakt so včelami

  • Samozrejme, čo by bolo včelárstvo bez včiel 😊 Preto je naozaj veľmi dôležitý aj prvý kontakt s nimi. Odporúčame sa s nimi zoznamovať ešte predtým, než sami začnete včeláriť. Ako aj predtým, aj teraz sa môžete obrátiť na nejakého skúseného včelára z okolia, ktorý Vám ukáže ako vyzerá práca so včelami naživo a naberiete takto prvé skúsenosti. Tieto skúsenosti sú dôležitým faktorom, keďže také včelárstvo, to nie je ,,med lízať”.  

  • Ak ste si už aj po tejto skúsenosti položili otázky „Kde môžem kúpiť úle?“, „Kde môžem kúpiť včely?“, „Kde sa môžem vzdelávať?“,  ste na dobrej ceste stať sa včelárom. 

  • Ak ste si položili otázky „Koľko medu vytočím z jedného včelstva?“, „Za akú cenu predám med?“, „Koľko na tom zarobím?“, žiaľ včelár z Vás nebude. 

Nákup úľových zostáv a včelárskych pomôcok 

Najpoužívanejším typom úľa na svete je úľ Langstroth, ale v rámci kontinentov a často aj krajín nájdeme regionálne rozdiely. Na Slovensku je napríklad typické včelárenie na tzv. „B10“ úľoch. Poznáme aj úľové zostavy uteplené alebo neuteplené. Tento výber úľových zostáv je dôležitý, pretože sa treba rozhodnúť ešte predtým, ako začnete včeláriť. Najlepšie je včeláriť v tých istých úľoch ako Váš „učiteľ“. 

Vybrať si môžete z najviac používaných úľových zostáv, ktoré sa následne ešte môžu deliť podľa rozmeru rámika napr. B10, Čechoslovák, Optimal, Langstroth, Dadant a iné. 

Pri výbere včelárskych pomôcok hlavne medometu, odviečkovacieho stolu, tavičky vosku, pastovacích zariadení, ometačov včiel a iných, je dobré sa poradiť so skúseným včelárom (predajcom), pretože tieto pomôcky budete používať dlhodobo (často sa napr. medomet kupuje raz za život). 

včelie úli

Nákup včelstiev 

Včelstvá odporúčame zakúpiť si od registrovaných chovateľov včiel, ktorí spĺňajú požiadavky v zmysle Národný program eradikácie moru včelieho plodu.  Včelstvá je možné si zakúpiť aj od iných včelárov, avšak musia byť splnené podmienky zmysle Národný program eradikácie moru včelieho plodu. Dôležité pri kúpe včelstiev je aby predávané včelstvá mali vyšetrené melivo na mor včelieho plodu a boli prehliadnuté veterinárnym lekárom na mor včelieho plodu. Presun včelstiev potvrdzuje RVPS, bez tohto potvrdenia nie je možné včelstvá presúvať medzi katastrami.  

včely

Čo budete potrebovať na začiatok a koľko Vás to bude stáť?

Finančná stránka je samozrejme tiež veľmi dôležitým aspektom. Ak chcete začať včeláriť napr. s 5 včelstvami budete potrebovať : 

  • 5x úľová zostava s krmítkom → cca od 80 – 120€/ks 5x včelia rodina → cca 80 – 150€/ks  
  • 1x medomet → cca 300-600€  
  • 1x ometač včiel → cca 120-300€  
  • 1x odviečkovacia vaňa → cca 50 – 120€   
  • 1x cedidlo so sitkom → cca 40 – 80€ 
  • 3x nádoba na med 40l → cca 7 – 14€/ks  

 

U nás v Najlekárni nájdete pestrú ponuku produktov pre včely, ktorá sa bude časom ešte rozrastať. Pozrieť si ju môžete na https://www.najlekaren.eu/vcely/  

 

Držíme Vám palce!