Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Aká je história tabaku a fajčenia?

Aká je história tabaku a fajčenia?

Európa sa s tabakom začala zoznamovať až po objavení Ameriky, samozrejme vďaka Krištofovi Kolumbovi. Pôvodne bol tabak súčasťou náboženských obradov a rituálov, pričom jeho história siaha až do doby 6000 rokov pred n.l.

Krištof Kolumbus pozoroval pôvodných obyvateľov, ako tabak fajčia zabalený do tabakového listu alebo pomocou trubičiek nazývaných “Tobago”. Počas nasledujúcich rokov námorníci a diplomati rozšírili fajky a cigary po celej Európe.

Tabak a liečenie

Paradoxom je, že fajčenie sa spočiatku využívalo na liečebné účely – napríklad pri bolení zubov či migréne. Preto využíval rastlinu aj  francúzsky vyslanec v Portugalsku, ktorý sa stal tak nadšeným propagátorom tabaku, že dal meno návykovej látke v ňom obsiahnuté.

Postupne prešlo fajčenie tabaku najrôznejšími zákazmi. Napríklad v Rusku boli za fajčenie také tresty ako odseknutie nosa alebo rozseknutie hornej pery tak, aby už postihnutý nemohol nikdy fajčiť.

Náš tip:

V našej ponuke nájdete široké portfólio prípravkov proti fajčeniu.

 Prezrite si našu ponuku.

Za zmienku stojí aj to, že formu modernej cigarety začali ako prví používať žobráci v Seville. Proste balili nazbierané kúsky tabaku do papierika.

Zlom v rozvoji epidémie fajčenia potom nastal na konci 19. storočia, kedy boli do ulíc zavedené automaty na cigarety. Tabak sa tak stal prístupnejším. K rozšíreniu tabaku viedol aj voľný prídel cigariet vojakom v oboch svetových vojnách.

Spolu s masovým rozšírením fajčiarskych návykov sa začali objavovať aj negatívne dôsledky. Tým sa fajčenie dostalo do popredia záujmu lekárov a v roku 1950 je publikovaný prvý odborný článok dávajúci tento zlozvyk do súvislosti s rakovinou pľúc.

Účinky nikotínu

Nikotín sa ako súčasť tabaku pri fajčení uvoľňuje a vstrebáva sa sliznicami dýchacieho a tráviaceho ústrojenstva. Ak sa tabakový dym zadrží v ústach na dve sekundy, absorbuje sa až 70 % v ňom obsiahnutého nikotínu.

Účinky nikotínu:

  • Vyvoláva podráždenie centrálnej nervovej sústavy
  • V menších dávkach zvyšuje vylučovanie žalúdočnej šťavy
  • Zrýchľuje črevnú peristaltiku (čo býva sprevádzané prípadným vyprázdnením)
  • Zrýchľuje srdcovú činnosť
  • Vedie k zvýšeniu krvného tlaku

Po požití nikotínu dochádza k aktivácii metabolizmu a zníženiu pocitu hladu, k zvýšeniu dychovej frekvencie, aktivizáciu duševnej činnosti a niekedy aj k vzniku triašky alebo kŕčov. V začiatkoch fajčenia býva dráždenie i dôvodom pre zvracanie

 

na odvykanie od fajčenia