Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Ako správne používať opaľovací krém?

Ako správne používať opaľovací krém?

Obľubujete opaľovanie? Veríme, že nerobíte chybu a opaľujete sa bezpečne, s použitím kvalitného opaľovacieho prípravku. Aplikujete ho však správne a používate vhodný ochranný faktor?

Čo je ochranný faktor

To, čo si pri výbere opaľovacieho krému treba všímať, je ochranný faktor. Ochranný faktor chráni našu pleť pred ultrafialovým (UV) svetlom. Ultrafialové svetlo sa skladá z rôznych spektier, no na našu pleť vplýva najmä UVA a UVB žiarenie. UVA žiarenie preniká hlbšie do kože a spôsobuje jej rýchlejšie starnutie. UVB žiarenie zas môže spôsobiť rakovinu kože.

Ochranný faktor opaľovacieho krému je teda zodpovedný za ochranu našej pleti pred UV. Údaj o výške ochranného faktoru sa uvádza na obaloch opaľovacích prípravkov ako číslo SPF faktor, z anglického sun protect factor (ochranný slnečný faktor). Čím vyššie číslo, tým vyššia ochrana. Napríklad SPF 50, zjednodušene povedané, znamená, že na slnku môžete byť 50 krát dlhšie a pokožka sa nespáli.

Aký opaľovací krém si vybrať?

Aký ste fonotyp?

Aký ochranný faktor by mal mať opaľovací krém, ktorý používate? Závisí to od fototypu vašej pokožky. To, aký fototyp ste, ovplyvňuje množstvo kožného farbivá – melanínu. Existujú 4 fototypy:

  • Fototyp 1 – svetlá pleť, hrdzavé vlasy, modré oči. Ľudia s týmto fototypom sa rýchlo spália, už za max. 10 minút. Používať by mali krém s SPF 50
  • Fototyp 2 –svetlá pleť, hnedé vlasy, modrozelené oči. Bez spálenia vydržia na slnku 10 až 20 minút. Je pre nich vhodný krém s SPF 30-50
  • Fototyp 3 – u nás najčastejší. Svetlohnedá pleť s hnedými očami a tmavými vlasmi. Na slnku vydržia 20 až 30 minút a používať by mali krém s SPF 30
  • Fototyp 4 – ľudia s tmavou pleťou, u ktorých je pokožka odolná proti spáleniu až do 45 minút. Vhodný je krém s SPF do 30

Výber opaľovacieho krému však závisí aj od toho, kde a v ktorom ročnom období sa nachádzate. Pri mori je vhodný vždy vyšší ochranný faktor, u fototypu 1 a 2 určite 50.

VEDELI STE ŽE:

„Melanómová forma rakoviny kože je takmer vždy liečiteľná, ak je zachytená v počiatočnom štádiu? (1)“

Opaľovací krém a kúpanie

Chybou je, ak sa po vyjdení z vody opätovne nenatriete opaľovacím krémom. Ako je to teda s opaľovaním a kúpaním? Krémom s ochranným faktorom sa natierajte aj pred vstupom do vody.

Vyberte si vodeodolný krém, pretože aj vo vode vás slnko môže spáliť. Ak sa natriete krémom, ktorý nie je vodeodolný a vo vode ste len pár minút, kým si zaplávate, je to v poriadku. Po vyjdení z vody sa ihneď opäť natrite. No ak chcete byť vo vode dlhšie, určite použite vodeodolný krém.

Koľko opaľovacieho krému použiť?

Ďalšou častou chybou je použitie malého množstva opaľovacieho krému. Ak je ho málo, aj krém s SPF 50 môže chrániť len ako keby mal SPF 25. Takže koľko krému? Vrstva na pokožke musí byť hrubšia. Ak máte priemernú postavu, cca 70 kg, mali by ste použiť jednorazovo asi 50 mililitrov krému. Po dvoch až troch hodinách by ste sa mali opäť natrieť. Samozrejme, nevynechajte ani kúsok pokožky!

NÁŠ TIP:

Pozrite si nášho sprievodcu opaľovaním

Pozrieť sprievodcu

Deti a opaľovanie

Na ochranu jemnej detskej pokožky používajte opaľovacie prípravky s minerálnymi UV filtrami. Dôvod je ten, že sú netoxické a na detskú pleť vhodnejšie. Taktiež by nemali spôsobovať alergie. Do troch rokov vždy voľte prípravky, určené pre deti.

Taktiež platí, že deti do pol roka by sa „opaľovať“, teda vystavovať na priamom slnku, nemali vôbec. Podľa štúdií je nadmerné slnenie v detskom veku určujúcim rizikovým faktorom vzniku melanómu.

Opaľovanie a deti

Najčastejšie chyby pri opaľovaní

Schopnosť opaľovacieho krému chrániť našu pleť často ovplyvňujú aj chyby, ktoré robíme pri opaľovaní/natieraní:

  • Malé množstvo opaľovacieho krému
  • Krém s nízkym faktorom
  • Jednorazové natretie sa, aj pri dlhodobom pobyte na slnku
  • Žiadna ochrana/prikrývka hlavy
  • Nárazové opaľovanie – dlhodobý pobyt na slnku už pri prvom opaľovaní
  • Neskoré natieranie – už priamo na slnku. Treba sa natrieť aspoň 30 minút pred pobytom na slnku
  • Nezabúdajte na citlivé miesta, ako sú uši a oblasti pod príveskom na krku.

Užívajte si slnko. No treba myslieť aj na dostatočnú ochranu. Rizikom je nielen spálená pleť alebo predčasné starnutie kože, ale v najhoršom prípade aj rakovina kože.

Zdroj:

1. https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/tanning/risks-tanning

Kompletná ponuka produktov na opaľovanie

Kristína Maricáková

Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡