Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Vitamíny

Vitamíny sú organické látky, ktoré sú mimoriadne dôležité pre vitalitu a rast. V tele sa zúčastňujú mnohých metabolických procesov a chemických reakcií. Čítať ďalej.

Zobraziť viac
Filter
Kolekcie
Filtrovať podľa ceny
-

Najpredávanejšie produkty

Zobrazených 24 z 569 produktov

Filter
SiderAL Folic 30 mg, 20 ks
Akcia + -37 %
17,90 €
11,30 €

11,30 €
17,90 €

OnePharma COVIRIN 90ks
Akcia + -24 %
35,64 €
27,20 €

27,20 €
35,64 €

Generica Pyridoxin 60 tbl
-24 %
4,71 €
3,60 €

3,60 €
4,71 €

Ako delíme vitamíny

Vitamíny sa delia podľa rozpustnosti do dvoch základných kategórií:

  • Vitamíny rozpustné v tukoch – viažu sa na tuk zo stravy, ktorý potrebujú pre vstrebávanie. V tele sa ukladajú do zásoby. Sem patrí vitamín A, vitamín D, vitamín E a vitamín K.
  • Vitamíny rozpustné vo vode – ich vstrebávanie je jednoduchšie ako pri vitamínoch rozpustných v tukoch. Ich nadbytok telo vylúči, teda neukladá si ich do zásoby. Avšak ich nedostatok sa prejavuje skôr ako pri vitamínoch rozpustných v tukoch. Sú to vitamíny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) a vitamín C.

Prečo sú vitamíny potrebné

Vitamíny si telo nedokáže samo vyrobiť. Preto je veľmi dôležité prijímať ich vo forme zdravej stravy, prípadne z výživových doplnkov. Prečo sú vitamíny pre organizmus dôležité? Okrem toho, že sú nevyhnutné pre rast a regeneráciu organizmu, podieľajú sa na správnom fungovaní imunity, tráviaceho a nervového systému, či na získavaní energií z prijatých živín. Každý z vitamínov má v tele svoju vlastnú nezastupiteľnú funkciu.

Vitamíny

Aké vitamíny telo potrebuje?

Vitamín A - retinol

Retinol je antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom. Je dôležitý pre imunitný systém, ale aj zdravý zrak. Aké vitamíny na oči si môžete vybrať? Napríklad Webber Naturals vitamín A alebo Ocuvite Complete.

Vitamín B1 – tiamín

Dôležitý je pre správne fungovanie psychiky a nervového systému. Prispieva aj k správnej funkcii srdca. Zvoľte si napríklad Vulm Thiamin.

Vitamín B2 – riboflavín

Prispieva v tele k látkovej premene, dôležitej pre tvorbu energie. Podporuje zdravé sliznice a pokožku, ale aj dobrý zrak. Skúste Generica riboflavín.

Vitamín B3 – niacín

Vplýva na správnu látkovú premenu a na správne fungovanie nervového systému. Zmierňuje únavu a vyčerpanie. Vďaka nemu je pleť zdravá. Mrknite na Webber Naturals Niacin.

Vitamín B5 – kyselina pantoténová

Jeho nedostatok spôsobuje kožné poruchy. Taktiež je nevyhnutný pre zdravú duševnú výkonnosť. Vyskúšajte Kyselinu pantoténovú od GymBeam.

Vitamín B6 – pyridoxín

Reguluje hormonálnu činnosť, prispieva k správnemu fungovaniu imunity, je nevyhnutný pre psychické zdravie (kombinácia B6 a magnézium). Pozrite na VITAR Magnézium a vitamín B6.

Vitamín B 7 – biotín alebo vitamín H

Radí sa medzi vitamíny na vlasy a vitamíny na pleť. Jeho nedostatok môže spôsobiť nadmerné vyčerpanie a poruchy metabolizmu tukov. V ponuke máme napr. Vitabalans BIOTIN STRONG.

Vitamín B9 – kyselina listová

Je nesmierne dôležitý pre správny vývoj a rast plodu v maternici. Jeho nedostatok môže spôsobiť u dieťaťa defekty neurálnej trubice. Multivitamíny a vitamíny pre tehotné obsahujú najmä kyselinu listovú. Tu si prečítajte o kyseline listovej viac.

Vitamín B12 – kobalamín

Vážny nedostatok spôsobuje poruchy krvotvorby a poškodenie mozgu. Potrebujeme ho pre správnu funkciu imunity a psychiky. Pozrite na Jamieson vitamín B12.

Vitamín C – kyselina askorbová

Ak hľadáte vitamíny na imunitu, určite si zvoľte vitamín C. Chráni bunky pred oxidačným stresom, je nevyhnutný pre vstrebávanie železa, pre zdravie pokožky, chrupaviek, aj krvných ciev. Obľúbený je najmä Celaskon.

Vitamín D – kalciferol

Patrí medzi dôležité vitamíny pre deti, pretože jeho nedostatok počas vývinu spôsobuje ťažké zmeny na kostiach. Vplýva tiež na zdravie zubov, ale aj na fungovanie imunity. Pozrite si DeVit soft vitamín D.

Vitamín E – tokoferoly a tokotrienoly

Ide o silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením. Pri ťažkom nedostatku dochádza k poruchám rozmnožovania. V ponuke máme napr. Jamieson vitamín E.

Vitamín K – fylochinón, menachinón

Jeho úlohou je podieľať sa na normálnej zrážanlivosti krvi. Udržiava tiež zdravé kosti. Pozrite na Biomin vitamín K2.

Všetky tieto vitamíny nájdete v našej ponuke. Vybrať si môžete vitamíny pre deti, vitamíny pre tehotné, vitamíny na nechty, vitamíny na rast vlasov, komplexné multivitamíny, vitamíny pre športovcov, či rôzne iné, podľa vašich potrieb. V ponuke máme tiež lipozomálne vitamíny, ktoré sa vynikajúco vstrebávajú. Môžete si vybrať aj príchuť a formu vitamínu, napr. tablety, rozpustná forma, či želé pre deti.

ℹ️ Sprievodca nákupom vitamínov