Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Kyselina listová nielen v tehotenstve. Aké sú jej účinky?

Kyselina listová nielen v tehotenstve. Aké sú jej účinky?

Dámy, ktoré si už prešli tehotenstvom iste vedia, že kyselina listová je pre zdravie dieťaťa mimoriadne dôležitá. Viete však, že kyselina listová má na organizmus aj iné účinky? Čo je vlastne kyselina listová a čo môže spôsobiť jej nedostatok?

V článku sa dozviete:

  1. Čo je kyselina listová
  2. Účinky kyseliny listovej na organizmus
  3. Kyselina listová v tehotenstve
  4. Kyselina listová v potravinách
  5. Výživové doplnky s kyselinou listovou
  6. FAQ

Čo je kyselina listová?

Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov B. Konkrétne ide o vitamín B9, ktorý je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je to vo vode rozpustný vitamín, ktorý je citlivý na svetlo a na teplo. Jeho väčšina sa z tela vylúči do 24 hodín.

Kyselina listová je často označovaná aj ako fotát. Avšak nejedná sa o ten istý vitamín. Fotát sa totiž prirodzene vyskytuje v živočíšnych a rastlinných produktoch, zatiaľ čo kyselina listová je jeho syntetickou verziou. To znamená, že keď užijete kyselinu listovú, tá sa v tele metabolizuje na fotát.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov s kyselinou listovou

Pozrieť ponuku

Účinky kyseliny listovej

Kyselina listová je nevyhnutná nielen pre tvorbu krvi a DNA, ale aj pri deľbe buniek. Zohráva veľmi dôležitú úlohu v mnohých fyziologických funkciách a v ľudskom tele má nesmierny význam. Aké má kyselina listová účinky?

  • Je nevyhnutná pre správny vývoj plodu
  • Podporuje rast zárodočných tkanív
  • Podieľa sa na vývoji nervovej sústavy
  • Znižuje riziko vývojových chýb plodu
  • Zlepšuje imunitný systém
  • Je prevenciou predčasného pôrodu a potratu
  • Podieľa sa na tvorbe červených krviniek
  • Je nenahraditeľná pre normálny rast
  • Je súčasťou génov a chromozómov každej bunky
  • Je prevenciou anémie
  • Môže potlačiť niektoré druhy rakoviny (1)
  • Podporuje syntézu bielkovín a nukleových kyselín ako DNA a RNA
  • Je prevenciou civilizačných chorôb ako cievna mozgová príhoda, infarkt myokardu alebo osteoporóza (kyselina listová, B6, B12)

Nedostatok kyseliny listovej

Čo môže spôsobiť nedostatok kyseliny listovej? Spočiatku sa prejavuje únavou a nedostatkom energie, bolesťami hlavy, či slabosťou. Neskôr vedie k anémii a môže viesť dokonca aj k depresiám.

A čo kyselina listová pre mužov? Je potrebná? Určite. Jej nedostatok totiž môže negatívne ovplyvniť počet a kvalitu spermií. Má dokonca vplyv aj na vypadávanie a predčasné šedivenie vlasov.

Existuje riziko, ak je naopak zvýšená kyselina listová? Ak je prijímaná potravou, žiadne negatívne účinky nadmernej konzumácie neboli zaznamenané. V prípade jej užívania vo forme výživových doplnkov môže dôjsť pri jej nadbytku k poruchám trávenia, nespavosti alebo psychickým výkyvom. Vždy je teda nutné dodržiavať odporúčané dávkovanie. Inak kyselina listová nežiaduce účinky nemá.

Kyselina listová a tehotenstvo

Kyselina listová a tehotenstvo

Ako ovplyvňuje kyselina listová tehotenstvo? Mimoriadne. Kyselina listová pre tehotné je azda ten najdôležitejší vitamín. Nevyhnutná je dokonca už pre počatím a preto odborníci ženám radia, že sa má užívať kyselina listová pred tehotenstvom. Aj keď samotné počatie kyselina listová neovplyvní, veľmi dôležitá je už v prvých chvíľach po počatí. Je totiž prevenciou vývojových chýb dieťaťa. Je teda nutná pre správny vývoj plodu, najmä nervovej sústavy a jeho rast (2).

Aké sú riziká, ak máte v tehotenstve nedostatok kyseliny listovej? Okrem rizika spontánneho potratu sú to najmä rôzne vývojové poruchy u dieťaťa. Hrozí ancefália, pri ktorej sa dieťa narodí s chýbajúcimi časťami mozgu alebo tiež rázštep chrbtice, kedy sa nesprávne vyvinie miecha. Hrozia tiež defekty neurálnej trubice (3), nízka pôrodná váha dieťaťa a rôzne rastové a neskôr reprodukčné problémy.

VEDELI STE ŽE:

„Kyselinu listovú si telo nevie samo vyrobiť? Je teda nutné prijímať ju z potravy alebo vo forme výživových doplnkov.“

Kyselina listová v potravinách

Ktoré potraviny obsahujú najviac kyseliny listovej? Dá sa prijímať kyselina listová v potravinách? A čo obsahuje kyselinu listovú? Najviac kyseliny listovej má baranie mäso. Ďalej sú to hovädzie vnútornosti, kvasnice a jahňacina. Nasleduje hydina, vajcia, mlieko, listová zelenina, strukoviny, špargľa, paradajky, špenát, šalát a karfiol.

Prekvapivo veľa kyseliny listovej obsahujú detské guľaté piškóty. A tak je kyselina listová pre deti dostupná aj v strave. Ak ju chcete prijímať z potravín, jesť by ste mali tiež pšeničné klíčky, kuraciu pečeň a droby, teľaciu pečeň, ľanové semienka, prípadne morčaciu a kačaciu pečeň.

Kyselina listová v potravinách

Výživové doplnky s kyselinou listovou

Treba podotknúť, že pre tehotné ženy je príjem kyseliny listovej z potravy často nedostatočný. Preto sa v tehotenstve odporúčajú výživové doplnky s kyselinou listovou a tehotným ženám ich určite odporučí aj gynekológ. V období tehotenstva je totiž potrebné užívať o 100% viac kyseliny listovej ako bežne!

Kyselina listová je často dostupná ako samostatný výživový doplnok. Pre tehotné ženy však existujú aj rôzne kombinované výživové doplnky s jej obsahom. Pokiaľ ide o dávkovanie, horná hranica príjmu je gram na deň.

Kto by mal užívať kyselinu listovú? Okrem tehotných žien sú jej nedostatkom ohrozené aj tieto skupiny:

  • Dospievajúci
  • Dojčiace ženy
  • Nedojčené deti
  • Ľudia vo vyššom veku
  • Osoby s problémom alkoholizmu
  • Ľudia s podvýživou
  • Pacienti s cukrovkou
  • Pacienti, ktorí podstupujú chemoterapiu alebo liečbu cytostatikami

Ak si nie ste istý, či a ako máte kyselinu listovú užívať, neváhajte sa poradiť so svojim lekárom alebo lekárnikom.

FAQ - najčastejšie otázky

1. Čo je kyselina listová?

Je to syntetický vitamín, ktorý patrí do skupiny vitamínov B, konkrétne je to vitamín B9.

2. Kto by mal užívať kyselinu listovú?

Určite tehotné ženy a ženy, ktoré plánujú otehotnieť.

3. Prečo je kyselina listová dôležitá v tehotenstve?

Bráni predčasnému pôrodu a potratu. Jej nedostatok spôsobuje vývojové chyby plodu.

4. Nachádza sa kyselina listová v potravinách?

Áno, najmä v baraňom mäse, hovädzích vnútornostiach, kačacej, kuracej, či teľacej pečeni. Obsahujú ju však aj detské piškóty, ľanové semienka alebo listová zelenina.

5. Sú výživové doplnky s kyselinou listovou bezpečné?

Určite áno. Pri dodržaní dávkovania nemôžu spôsobiť žiadne ťažkosti. Tehotné ženy ich dokonca musia užívať.

Tento článok nenahrádza návštevu všeobecného lekára, či lekárnika, alebo lekára špecialistu. V prípade nákupu a aplikácie liekov, alebo aplikácie liečebného postupu sa poraďte s daným odborníkom.

Kompletná ponuka produktov s kyselinou listovou

Z našej poradne:

📅 Dátum: 27. 03. 2020

👩‍🦰 Otázka: Dobrý deň, chcem sa poradiť ohľadom množstva kys. listovej, ktoré je vhodné brať počas tehotenstva (od druhého trimestra). Postačuje brať kys. listovú, ktorá je zahrnutá vo femibion 2 alebo doplňovať ešte acidum folicum (10mg), ako mi odporučil doktor? Tehotenstvo mám bezproblémové a toľko kyseliny listovej sa mi zdá priveľa. Ďakujem. Pekný deň ❤️

👩‍⚕ Odpovedá Mgr. Katarína Mečiarová: Dobrý deň, na začiatku tehotenstva sa odporúča prijímať vyššiu dávku kys. listovej (800μg). V druhom trimestri postačuje (400μg), ktoré je zahrnuté v prípravku Femibion 2.

Nie je potrebné užívať aj Acidum folicum, ale pokiaľ pán doktor bude trvať na užívaní ďalej, je treba ho poslúchnuť. Možná varianta je aj v prestriedaní tabletiek (jedeň deň Femibion, druhý deň Acidum folicum).

MÁTE OTÁZKU?

Ak sa nás chcete niečo spýtať alebo si chcete pozrieť odpovede na ďalšie otázky, pozrite si našu online poradňu.

Online poradňa

📅 Dátum: 19. 06. 2020

👩‍🦰 Otázka: Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Ktorá kyselina listová je najlepšia alebo najvhodnejšia, ak sa snažím otehotnieť? Ďakujem ❤️

👩‍⚕ Odpovedá Mgr. Katarína Mečiarová: Dobrý deň, pri plánovanom tehotenstve je odporúčaná dávka pre kyselinu listovú 0,4-0,8 mg /deň.

K dispozícii máte Femibion 1 Plánovanie a prvé týždne tehotenstvaPlus Lekáreň Kyselina listová 800 μg tblElasti -Q Kyselina Listová 800 μg tbl, alebo Generica Active Folic tbl. Je na Vás, ktorý doplnok si vyberiete, len treba dať pozor na prípadné duplicitné užívanie iných vitamínov a minerálnych látok.

Zdroje:

  1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8003778/

Kristína Maricáková

Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡