Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Bolesť brucha

Bolí vás brucho? Bolesť brucha sa môže vyskytnúť z rôznych dôvodov a v rôznych častiach brucha. Aké sú príčiny bolesti brucha a čo pomáha na bolesť brucha?

Bolesť brucha podľa typu bolestí

Je dôležité správne definovať a určiť, v akej časti vás brucho bolí. Až potom je vhodné rozhodnúť sa, čo na bolesť brucha. Aké typy bolestí brucha poznáme? Čítať viac.

 

 

 

 

 

 

Zobraziť viac
Filter
Filtrovať podľa ceny
-

Najpredávanejšie produkty

Zobrazených 24 z 88 produktov

Filter

  • Ostrá bolesť. Označuje sa tiež ako akútna bolesť a zjaví sa náhle. Väčšinou bolí konkrétne miesto v bruchu a táto bolesť môže znamenať vážnejšie zdravotné ťažkosti.
  • Tupá bolesť. Je bolesť, ktorá sa neobjavuje na konkrétnom mieste, ale pacient zväčša nevie definovať, kde presne ho bolí brucho. Je definovaná ako akýsi tlak v bruchu.
  • Silná a zvieravá bolesť, ktorá sa objavuje v návaloch. Po vlne bolesti príde chvíľkové uvoľnenie. Toto je častá bolesť brucha u detí, zvaná aj kolika.

Kde sa objavuje bolesť brucha?

Bolesť brucha

Bolesť sa zväčša sústreďuje do niektorej oblasti brucha, resp. kvartálov brucha. Skúste teda najprv definovať miesto, z ktorého vyžaruje:

  • Bolesť brucha pod pupkom. Ak vás bolí brucho v spodnej časti, môže ísť o bolesť z dôvodu zápchy, plynatosti a zastavených vetrov. U žien je to často menštruačná bolesť v podbrušku. Častá je hnačka a bolesť brucha v dolnej časti.
  • Bolesť brucha nad pupkom. Bolesť brucha pod rebrami v strede nad pupkom, je zväčša bolesťou žalúdka. Môže sa dostaviť ako bolesť brucha po jedle, ak ste skonzumovali niečo „ťažké“, prípadne potraviny, ktoré neboli čerstvé. Jej príčinou však môžu byť aj žalúdočné vredy, prípadne zápal žalúdka. Ak sa vám takáto bolesť objavuje pravidelne, určite nepomôžu len lieky na bolesť brucha. Je nutná návšteva lekára, ktorý určí príčinu opakujúcich sa bolestí.
  • Bolesť brucha na ľavej strane. V hornej časti brucha na ľavej strane vás môže bolieť pankreas. Ten sa nachádza pod ľavým rebrom. Bolesť môže byť bodavá, sprevádzaná problémami s trávením.
  • Bolesť brucha na pravej strane. Ak vás bolí brucho vpravo v dolnej časti, môže ísť o zápal slepého čreva. Vyššie na pravej strane je bolesť často zapríčinená problémami s črevami, plynatosťou a nadúvaním. Pozor však aj na možné choroby pečene a žlčníka!

Liečba bolesti brucha

Ak je bolesť len mierna a nemá žiadne sprievodné komplikácie, môžete ju liečiť aj doma. Aké lieky na bolesť brucha sú vhodné?

Pri nadúvaní

Vhodné sú bylinné čaje ako fenikel, aníz a ligurček. Užívať môžete čierne uhlie a prípravky, ktoré obsahujú simetikón, napr. Espumisan.

Pri hnačke

Opäť pomôže čierne uhlie, ale aj probiotiká na úpravu črevnej mikroflóry. Vhodné sú lieky ako Tasectan, Smecta a Yomogi.

Zápcha

Ak vás bolí brucho pri zápche, pomôže zvýšený príjem vlákniny. Ak úprava stravy nefunguje, použite prípravky ako Guttalax, či Microlax.

Bolesť žalúdka

Mimoriadne účinné sú liečivá ako Nolpaza, Talcid alebo Rennie. Tie zároveň zmiernia reflux.

Kŕče v bruchu

Kŕče a bolesť brucha zo stresu u dospelých zmiernia lieky ako No-spa alebo Buscopan.

Vhodné je však zmiernenie stresu, aj pomocou užívania magnézia a probiotík.

Ak bolesť brucha je veľmi silná, stupňuje sa, prípadne sa často opakuje, určite konzultujte stav s lekárom. Nebezpečná je aj dlhodobá hnačka a dehydratácia, tvrdé a veľmi nafúknuté brucho, bolesť brucha na dotyk alebo tlak, či horúčka, sprevádzaná bolesťou brucha. Nezanedbávajte ani bolesť brucha v tehotenstve.