Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Gardióza: Ochorenie a jeho prejavy u mačiek

Gardióza: Ochorenie a jeho prejavy u mačiek

Gardióza je parazitárne ochorenie spôsobené prvokom Giardia intestinalis, ktoré postihuje širokú škálu zvierat vrátane mačiek.

Toto ochorenie sa vyznačuje najmä gastrointestinálnymi symptómami a môže mať významný dopad na zdravie a pohodu postihnutých jedincov.

V tomto článku sa zameriame na pôvod a príčinu ochorenia, chorobné pochody a zmeny funkcií organizmu, klinické príznaky, diagnostiku, liečbu a prevenciu gardiózy u mačiek.

Pôvod a príčina

Giardia intestinalis (tiež známa ako Giardia duodenalis alebo Giardia lamblia) je bičíkovitý prvok, ktorý parazituje v tenkom čreve svojho hostiteľa.

Infekcia sa vyskytuje orálnou cestou, najčastejšie prostredníctvom kontaminovanej vody, potravy, alebo fekálne-orálneho prenosu.

Cysty, ktoré sú rezistentnou formou parazita, sú veľmi odolné voči vonkajším vplyvom a môžu prežiť v prostredí niekoľko mesiacov.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov s antiparazitickými účinkami pre mačky

Pozrieť ponuku

Chorobné pochody a zmeny funkcií organizmu

Po požití cysty sa v tráviacom trakte hostiteľa vyvinú aktívne formy parazita, trofozoity, ktoré sa prichytia k enterocytom tenkého čreva.

Toto prichytenie môže spôsobiť mechanické poškodenie sliznice, čím narúša absorpciu živín. Giardia tiež vylučuje rôzne metabolity, ktoré môžu narušiť tráviace a absorpčné procesy v čreve.

Toto vedie k malabsorpcii a osmotickým hnačkám, čo je charakteristickým príznakom infekcie.

Klinické príznaky

Gardióza u mačiek sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi, od asymptomatického nosičstva po závažné gastrointestinálne problémy.

Najčastejšie klinické príznaky zahŕňajú:

  • Chronické, alebo opakujúce sa hnačky, ktoré sú často kašovité až vodnaté.
  • Strata hmotnosti a chudnutie napriek zachovanému, alebo zvýšenému apetítu.
  • Flatulencia (pocit nafúknutia) a nadúvanie.
  • V niektorých prípadoch môže dôjsť k zníženej aktivite a letargii.

Diagnostika

Diagnostika gardiózy môže byť náročná vzhľadom na intermittenciu vylučovania cyst a variabilitu klinických príznakov.

K najpoužívanejším diagnostickým metódam patrí:

  • Mikroskopické vyšetrenie: Fekálne vzorky sa vyšetrujú na prítomnosť cyst alebo trofozoitov. Vyšetrenie by malo byť opakované aspoň trikrát, aby sa zvýšila šanca na detekciu parazita.
  • Imunofluorescenčné testy: Použitie špecifických protilátok proti Giardia umožňuje zvýšenie citlivosti a špecificity diagnostiky.
  • Enzýmovo viazaný imunosorbentný test (ELISA): Tento test detekuje antigény Giardia vo fekálnych vzorkách a je veľmi citlivý.

Liečba

Liečba gardiózy u mačiek zahŕňa podávanie antiprotozoálnych liekov a podporu tráviaceho zdravia.

Najčastejšie používané lieky sú:

  • Metronidazol: Podávanie tohto antibiotika v dávke 25 mg/kg dvakrát denne po dobu 5 až 7 dní.
  • Fenbendazol: Dávka 50 mg/kg denne po dobu 5 dní.

Je dôležité liečiť všetky mačky v domácnosti a zabezpečiť dôkladnú hygienu a dezinfekciu prostredia, aby sa predišlo reinfekcii.

Prevencia

Prevencia gardiózy zahŕňa:

  • Hygienické opatrenia: Pravidelné čistenie a dezinfekcia prostredia, umývanie rúk po manipulácii s mačkami a ich výkalmi.
  • Kontrola vody: Zabezpečenie prístupu k čistej a nekontaminovanej vode.
  • Skríning a liečba: Pravidelné veterinárne prehliadky a liečba infikovaných jedincov.

Gardióza je závažné parazitárne ochorenie, ktoré môže výrazne ovplyvniť zdravie mačiek. Správna diagnostika, účinná liečba a dôsledné preventívne opatrenia sú kľúčom k zvládnutiu tohto ochorenia.

Veterinári by mali byť ostražití a včas identifikovať príznaky gardiózy, aby mohli zabezpečiť adekvátnu starostlivosť o postihnuté jedince.

 

Radoslav Klajber

Radoslav Klajber
Volám sa Rado a už od detstva ma veľmi lákala príroda, zvieratá a rastliny. Svoje hobby som zameriaval hlavne na chov zvierat a pestovanie rastlín. Nakoľko som veľký puntičkár, tak pred tým ako som si zadovážil nejaké zviera som si vždy naštudoval hromady odbornej literatúry, aby som náhodou niečo pri chove nepokazil..
Viac o mne ➡