Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Čaká vás vyšetrenie krvi? Zoznámte sa s hodnotami a ich významom

Čaká vás vyšetrenie krvi? Zoznámte sa s hodnotami a ich významom

Laboratórne vyšetrenie krvi je bežnou súčasťou preventívnych prehliadok, ale aj rôznych odborných vyšetrení. Čaká vás takéto biochemické vyšetrenie krvi a radi by ste aspoň približne vedeli, čo jednotlivé skratky znamenajú?

Čo je vlastne vyšetrenie krvi

Mikrobiologické vyšetrenie krvi (hematologické vyšetrenie krvi) slúži na to, aby lekár skontroloval a odhalil určité stavy alebo choroby v organizme. Takisto lekár dokáže skontrolovať stav niektorých orgánov, ale aj účinnosť nastavenej liečby.   

 

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo testov na diagnostikovanie chorôb z krvi

Pozrieť ponuku

Najčastejšie sa vykonáva komplexné vyšetrenie krvi, čiže tzv. krvný obraz s diferenciálom. Podľa rozhodnutia ošetrujúceho lekára sa však môže vykonať nielen základné vyšetrenie z krvi, ale napríklad aj biochemické vyšetrenie krvi, ktoré zahŕňa hladiny bielkovín, minerálov, či hormónov, sérologické vyšetrenie krvi, ktoré slúži napr. na určenie vírusových infekcií, ale aj vyšetrenie krvi v tehotenstve.

Biochemické vyšetrenie krvi – skratky a hodnoty

Poďme sa teda pozrieť na základné biochemické vyšetrenie krvi. Čo znamenajú jednotlivé skratky a hodnoty a aké sú normy?

Normy všeobecného krvného testu

 

Krvný index Norma Merná jednotka
Červené krvinky 4,3–5,7 *10^12/l
Hemoglobín 120–170 g/l
Hematokrit 39–49 %
Krvné doštičky 180-320 *10^9/l
Leukocyty 4-10 *10^9/l
Neutrofily 47-72 %
Lymfocyty 19-37 %
Monocyty 3-12 %
Eozinofily 1-50 %
Bazofily 0-1 %

Biochemické vyšetrenie krvi – hodnoty a ich význam

Čo znamenajú skratky a hodnoty vo výsledku všeobecného krvného testu?

Červené krvinky

RBC alebo Ery – množstvo červených krviniek (erytrocytov) v biliónoch na liter krvi. Ak je množstvo zvýšené, môže ísť o dôsledok dehydratácie, pobytu vo vysokých nadmorských výškach alebo vrodených chorôb srdca. Znížené hodnoty môžu značiť chudokrvnosť, artritídu, krvácanie, tehotenstvo, cirhózu pečene, pľúcne choroby alebo nádor.

Hemoglobín

HGB alebo Hb – množstvo červeného krvného farbiva hemoglobínu v gramoch na liter krvi. Nízke hodnoty znamenajú chudokrvnosť, skryté krvácanie, poruchy pečene, štítnej žľazy alebo obličiek. Vysoké hodnoty môžu znamenať dehydratáciu alebo nedostatočné okysličovanie krvi.

 

 Čaká vás vyšetrenie krvi? Zoznámte sa s hodnotami a ich významom

Hematokrit

HCT alebo Htk – pomer objemu červených krviniek k celkovému objemu krvi, ktorý sa udáva v %. Zvýšený môžu znamenať zvýšenie počtu červených krviniek alebo stratu krvnej tekutiny (dehydratácia). Znížený je znakom anémie.

Krvné doštičky

PLT alebo Tr – množstvo krvných doštičiek (trombocytov) v miliardách na liter krvi. Ak sú hodnoty zvýšené, môže ísť o nedostatok železa. Stúpnuť môžu aj v tehotenstve, po úrazoch alebo pri niektorých druhoch nádorov. Znížené hodnoty môžu byť znakom alkoholizmu, porúch zrážanlivosti krvi.

Leukocyty

WBC alebo Leu W – množstvo bielych krviniek v miliardách na liter krvi. Zvýšené leukocyty sú znakom infekcie alebo zápalu. Znížené môžu znamenať nedostatočný imunitný systém. Ak nie sú hodnoty leukocytov v normále, potrebné sú ďalšie vyšetrenia.

Neutrofily

NEUabs a NEU – ide o percentuálne zastúpenie jedného z typov bielych krviniek. Zvýšené hladiny neutrofilov signalizujú stres, zlyhanie obličiek, rakovinové metastázy, či eklampsiu.

 

 Čaká vás vyšetrenie krvi? Zoznámte sa s hodnotami a ich významom

Lymfocyty

LYMabs a LYM – percentuálne zastúpenie jedného z typov bielych krviniek. Slúži na diagnostiku leukémií, lymfómov, infekcií alebo autoimunitných chorôb. Počet lymfocytov ovplyvňuje aj dlhodobé vystavenie toxickým chemikáliám.  

Monocyty

MONOabs a MONO – percentuálne zastúpenie jedného z typov bielych krviniek. Slúži na diagnostiku ochorení ciev, chronických infekcií (napr. tuberkulóza, infekcie srdca), leukémie a porúch kostnej drene.

Eozinofily

EOZabs a EOZ - percentuálne zastúpenie jedného z typov bielych krviniek. Slúži na diagnostiku zápalových porúch – najmä kože a tráviaceho traktu, alergií, parazitických infekcií, ale aj určitých typov rakoviny.

Bazofily

BASOabs a BASO – percentuálne zastúpenie jedného z typov bielych krviniek. Slúži pri diagnostike alergií, porúch zrážanlivosti krvi, či parazitických infekcií. Nižšie hodnoty značia závažné alergické reakcie.

Normy krvného testu sa môžu u rôznych laboratórií mierne líšiť. U detí sú normy krvných testov odlišné, a to v závislosti od veku dieťaťa.

 

 Kompletná ponuka testov na diagnostikovanie chorôb z krvi