Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Nedostatok železa v tele. Aké sú prejavy a ako doplniť železo?

Nedostatok železa v tele. Aké sú prejavy a ako doplniť železo?

Železo patrí k minerálom s mimoriadne dôležitou úlohou v ľudskom tele. Nedostatok železa môže spôsobiť mnohé zdravotné ťažkosti – do chudokrvnosti, až po nefunkčný imunitný systém. V článku sa dozviete:

  1. Prečo je železo v tele také dôležité?
  2. Aké sú príčiny nedostatku železa v tele?
  3. Aké zdravotné problémy môže spôsobiť nedostatok železa?
  4. Zdroje na doplnenie železa
  5. Železo pre deti a v železo v tehotenstve
  6. Najčastejšie otázky - FAQ
  7. Z našej poradne

Funkcie železa v tele. Prečo je dôležité?

Máte dlhodobo nedostatočný príjem železa zo stravy alebo iných zdrojov? Môžete si byť istý, že skôr či neskôr sa to odrazí na vašom zdraví. Železo v tele má totiž veľmi dôležité funkcie.

Železo je minerál, ktorý si telo samo nedokáže vyprodukovať. Preto je odkázané len na jeho vonkajší príjem – či už ako prírodné železo zo stravy alebo ako tabletky na železo, resp. na zvýšenie jeho hladiny tele.

Jeho úlohou v organizme je najmä prenos kyslíka (1). V krvnom farbive na seba železo viaže kyslík a v tele ho rozvádza tam, kde je nevyhnutný. Okrem toho je železo veľmi dôležité pre syntézu niektorých hormónov, pre správne fungovanie imunitného systému, ale aj preto, aby malo telo dostatok energie.

VEDELI STE ŽE:

„Viac ako 70% železa v tele sa nachádza v bielkovinách?“

Nedostatok železa je rizikový najmä u tehotných a dojčiacich žien, detí a batoliat, ale tiež u žien, ktoré počas menštruácie silno krvácajú. Okrem toho sú nedostatkom železa ohrození aj vegáni a vegetariáni.

Príčiny nedostatku železa v tele

Prečo teda dochádza k nedostatku železa v tele? K najbežnejším príčinám patria tieto:

  • Nevhodná strava, resp. strava s nedostatočným obsahom železa – tu môžu trpieť najmä vegetariáni a vegáni, keďž bohatým zdrojom železa sú práve živočíšne produkty
  • Nadmerná strata krvi – pri silnej menštruácii, operáciách, zraneniach alebo chorobách ako sú hemoroidy alebo vredové ochorenia
  • Tehotenstvo – tehotné ženy majú spravidla v tele nižší obsah železa, resp. ho spotrebujú viac
  • Nedostatočné vstrebávanie železa – je spojené s inými ťažkosťami, napr. s celiakiou. Celiatici môžu trpieť nedostatkom železa, aj keď ho zo stravy prijímajú v dostatočnom množstve

PREČÍTAJTE SI:

Celiakia vám zmení život. Dá sa však zvládnuť!

Prečítať

Nedostatok železa môže potvrdiť (alebo vyvrátiť) krvné vyšetrenie – rozbor krvi. Aká je normálna hodnota železa u detí a u dospelých?

  • Muži – 11,0 až 28,0 µmol/l (mikromolov na liter)
  • Ženy – 6,6 až 26,0 µmol/l
  • Deti do 30 dní života – 5,7 až 20,0 µmol/l
  • Deti od 1 do 12 mesiacov života – 4,8 až 19,5 µmol/l
  • Deti od 1 do 3 rokov – 5,2 až 16,5 µmol/l
  • Deti od 4 do 9 rokov – 4,5 až 17,2 µmol/l
  • Deti od 9 do 16 rokov – 4,8 až 24,7 µmol/l (2)

Čo spôsobuje nedostatok železa

Ako sme už spomenuli, málo železa môže mať viacero dôsledkov. V prvom rade sa to prejaví anémiou a s ňou súvisiacimi ťažkosťami ako je nadmerná únava, malátnosť, slabosť, vyčerpanie, dýchavičnosť a nedostatok energie. Anémia z nedostatku železa len zriedka spôsobuje smrť, no má negatívny vplyv na zdravie.

Nedostatok železa v tele. Aké sú prejavy a ako doplniť železo? Bolesť hlavy

Vo vyspelom svete sa dá anémia ľahko identifikovať a liečiť. Omnoho horšie je to v rozvojových krajinách, kde nedostatok železa postihuje obrovskú časť populácie, pričom trpia najmä deti (3).

K ďalším symptómom nedostatku železa, resp. anémie z nedostatku železa, patria tieto:

  • Bledá pleť
  • Bolesť hrudníka, najmä pri aktivite
  • Zrýchlený tep
  • Búšenie a pískanie v ušiach
  • Bolesti hlavy
  • Lámavé nechty a vypadávanie vlasov
  • Tzv. pikofágia – túžba po hline alebo ľade
  • Bolestivý alebo hladký jazyk (4)

Vážny nedostatok železa u detí môže viesť dokonca k vývojovým chybám (5).

Zdroje železa

Nedostatok železa v tele. Aké sú prejavy a ako doplniť železo? Zdroje železa.

Zdroje železa delíme do dvoch základných kategórií, a to prírodné zdroje železa – zo stravy a lieky na doplnenie železa, čiže železo doplnky výživy. Ak teda prírodné zdroje železa nestačia, vhodné je siahnuť po doplnkoch výživy s obsahom železa.

1. Prírodné zdroje železa – zo stravy

Za bežných okolností sú prírodné zdroje železa dostačujúce. Pri mimoriadne silnom krvácaní, v tehotenstve, po operáciách a v podobných prípadoch, však už postačovať nemusia. Aká strava obsahuje najviac železa? Aj prírodné zdroje železa sa delia na dve skupiny, a to:

  • Zdroje železa živočíšneho pôvodu – hémové železo. Toto železo sa aj lepšie vstrebáva. Najviac ho obsahuje červené mäso, ale tiež bravčové, hovädzie a hydina, ale aj vnútornosti, najmä pečeň
  • Zdroje železa rastlinného pôvodu – nehémové železo. Nájdete ho najmä v orechoch, semienkach, celozrnných výrobkoch, zelenej listovej zelenine, ale aj zemiakoch a ryži

2. Výživové doplnky s obsahom železa

Tiež môžu mať rôzne formy, a to s rôznou vstrebateľnosťou, či s rôznym obsahom železa. Pre lepšiu vstrebateľnosť je vhodná kombinácia železo vitamín C a lipozomálne železo, ktoré sa taktiež veľmi dobre vstrebáva. V ponukách lekární nájdete tekuté železo vo forme sirupov, železo vo forme tabliet, šumivých tabliet, bonbónov, či kapsúl.

Aká je vhodná denná dávka železa? Líši sa v závislosti od veku, ale aj od pohlavia. Odporúčanú dennú dávku nájdete v prehľadnej tabuľke.

Vek Muž Žena Tehotenstvo Laktácia
0-6 mesiacov 0,27 mg 0,27 mg    
7-12 mesiacov 11 mg 11 mg    
1 - 3 roky 7 mg 7 mg    
4 - 8 rokov 10 mg 10 mg    
9 - 13 rokov 8 mg 8 mg    
14 - 18 rokov 11 mg 15 mg 27 mg 10 mg
19 - 50 rokov 8 mg 18 mg 27 mg 9 mg
51 + rokov 8 mg 8 mg    

Zdroj tabuľky (6).

Železo pre tehotné ženy a pre deti

Nedostatok železa v tele. Aké sú prejavy a ako doplniť železo? Riziko pre tehotné

Spomínali sme, že množstvo spotrebovaného železa sa zvyšuje u detí, ale aj v tehotenstve, či v období laktácie. Preto pre tehotné a dojčiace ženy existujú špeciálne výživové doplnky, ktoré v sebe kombinujú železo s dôležitou kyselinou listovou a vitamínom C.

Pre deti zas môžete zvoliť železo vo forme pektínových bonbónov s ovocnými príchuťami. Pri užívaní železa je vždy nevyhnutné dodržiavať odporúčané denné dávkovanie.

Je nutné ísť s nedostatkom železa k lekárovi? Ak máte podozrenie na nedostatok železa a anémiu, môžete si doma urobiť Rýchlotest železo a tak stanoviť hladinu železa aj doma, z kvapky krvi. A následne doplniť železo vo forme vhodných výživových doplnkov a bohatej stravy. Návšteva lekára je nutná len pri vážnejších zdravotných ťažkostiach.

Najčastejšie otázky - FAQ

1. Prečo je železo v tele dôležité?

Jeho úlohou je totiž transportovať kyslík v tele. Podieľa sa tiež na syntéze niektorých hormónov. Je dôležité pre zdravý vývoj detí.

2. Je nedostatok železa nebezpečný?

Dá sa pomerne jednoducho diagnostikovať a liečiť.

3. Čo spôsobuje nedostatok železa?

Najmä anémiu, tzv. chudokrvnosť. Má nepríjemné príznaky ako slabosť, zrýchlený tep, závraty, bolesti hlavy, únavu, malátnosť.

4. Ako doplniť železo?

Zo stravy, najmä v podobe červeného mäsa a vnútorností. Zdrojom železa sú tiež orechy, semená a zelená listová zelenina. Ak nestačí železo zo stravy, vhodné sú výživové doplnky so železom.

5. Je železo vhodné pre tehotné ženy a deti?

Nielenže je vhodné, je dokonca nutné! Tehotné ženy a deti potrebujú dokonca viac železa. Vyberajte vhodné výživové doplnky, určené pre tehotné ženy alebo deti.

Kompletná ponuka doplnkov výživy železo