Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Zázračná rastlina aloe vera a jej účinky

Zázračná rastlina aloe vera a jej účinky

Aloe vera alebo aloe barbadensis je rastlinka, ktorá má mnoho zdravotných výhod. V alternatívnej medicíne sa používa na liečbu mnohých ťažkostí. Čo je aloe vera a aké má aloe vera účinky?

Čo je aloe vera

Aloe vera rastlina je podobná kaktusu. Darí sa jej v horúcom a suchom podnebí. Rastlina obsahuje 75 potenciálne aktívnych zložiek. Aktívne zložky aloe vera:

  • Vitamíny: vitamín A (betakarotén), vitamíny C a E, ktoré sú antioxidanty a tiež vitamín B12, kyselinu listovú a cholín.
  • Enzýmy: aliáza, alkalická fosfatáza, amyláza, celuláza, lipáza alebo bradykináza, ktorá znižuje zápal.
  • Minerály: aloe vera je bohaté na vápnikchróm, meď, selén, horčík, mangán, draslík, sodík a zinok.
  • Cukry: napr. glykoproteín s antialergickými vlastnosťami alebo protizápalová zlúčenina C-glukozylchromón.
  • Mastné kyseliny: napr. luepol s antiseptickými a analgetickými účinkami.
  • Hormóny: auxíny a gibberelíny, ktoré pomáhajú pri hojení rán a pôsobia protizápalovo.
  • Ostatné látky: kyselina salicylová, ktorá má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, lignín alebo saponíny s čistiacimi a antiseptickými vlastnosťami (1).

Najvýznamnejšou časťou rastliny je aloe vera gél, ktorý sa používa na kozmetické a liečebné účely.

VEDELI STE ŽE:

„Najstaršia zmienka o aloe vera pochádza z roku 1500 pred Kristom? Patrí tak k najdlhšie používaným liečivým rastlinám. (2)“

Liečivé účinky aloe vera

  1. Urýchľuje hojenie rán. Aloe vera obsahuje polysacharid glukomanán a rastový hormón giberelín. Vďaka nim sa zvyšuje syntéza kolagénu, čo vedie k urýchleniu hojenia rán.
  2. Ochrana pokožky. Po aplikácii na pleť produkuje aloe vera silný antioxidačný proteín metalotioneín, ktorý bojuje proti voľným radikálom.
  3. Upokojí pleť pri bodnutí hmyzom. Aloe vera má aj protizápalové účinky, ktoré znižujú svrbenie a iné zápalové reakcie po bodnutí hmyzom.
  4. Pomáha pri trávení. Aloe vera sa môže užívať aj vnútorne. Aké má šťava z aloe vera účinky pri vnútornom použití? Zlepšuje trávenie, zmierňuje prekyslenie a bojuje proti vredom. Je to tiež laxatívum – prírodné preháňadlo. Zlepšuje peristaltiku čriev a bráni zápche (3).
  5. Aloe vera na tvár. Pomáha tvorbe kolagénu, má hydratačné účinky a pleť osviežuje a zjemňuje. Pôsobí proti dehydratácii pleti, chráni ju pred slnečným žiarením, prispieva k jej regenerácii a podporuje elasticitu. Je tak prevenciou celulitídy a tiež tvorby vrások. Vynikajúce je na drobné poranenia, odreniny, či popáleniny.
  6. Aloe vera na vlasy. Aloe má hydratačné účinky, preto je súčasťou šampónov a vlasových kúr. Vďaka vitamínu E sú vlasy po použití aloe vera hladké, lesklé a menej sa mastia.
  7. Aloe vera pozitívne pôsobí aj na pokožku hlavy. Zabraňuje tvorbe lupín a podporuje prirodzený rast vlasov.

Zázračná rastlina aloe vera a jej účinky

Má aloe vera negatívne účinky?

Napriek mnohým zdravotným výhodám môže mať používanie aloe vera aj riziká. Patrí sem kožná alergická reakcia v podobe žihľavky a zápalu, avšak len u ľudí s mimoriadne citlivou pokožkou alebo s alergiou na niektorú zo zložiek aloe vera.

Nadmerné užívanie aloe vera vnútorne tiež môže viesť k silnej hnačke. Vždy teda treba dodržiavať odporúčané dávkovanie. Ale vera tiež môže znížiť hladinu cukru v krvi. Preto by pri užívaní aloe vera mali byť ostražití ľudia s cukrovkou, ktorí užívajú lieky na zníženie hladiny glukózy v krvi.

Zázračná rastlina aloe vera a jej účinky

Ako používať aloe vera

Aké má aloe vera použitie doma, ak máte k dispozícii rastlinku? Stačí, ak odtrhnete lístok a gél z neho aplikujete priamo na ranu. Vynikajúce sú však aj rôzne produkty z aloe vera, napríklad Aloe vera gél na upokojenie pokožkyčistá šťava aloe vera na vnútorné použitie a detoxikáciu organizmu alebo rôzne kozmetické prípravky ako šampóny, gély a krémy s obsahom aloe vera.

Kompletná ponuka kozmetiky

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
  2. https://www.aloveria.com/en/content/15-aloe-vera-history
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/