Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Plavecké ucho u detí

Plavecké ucho u detí

Plávanie je obľúbenou zábavou mnohých detí a ponúka osviežujúci a zábavný spôsob, ako prekonať horúčavy. Avšak trávenie času vo vode môže niekedy viesť k určitým zdravotným problémom, najmä pokiaľ ide o uši. Plavecké ucho alebo odborne zápal vonkajšieho zvukovodu je bežný stav, ktorý môže postihnúť deti, ktoré radi plávajú a trávia vo vode voľné chvíle.

Čo to plavecké ucho vlastne je?

Ide o infekciu vonkajšieho zvukovodu, ktorá sa tiahne od viditeľnej časti ucha (ušnice) až po bubienok. K tejto infekcii dochádza, keď voda zostáva zachytená vo zvukovode, čím sa vytvára vlhké prostredie podporujúce rast baktérií. Kontakt s vodou, chemikáliami v nej alebo napríklad aj škrabanie ucha spôsobujú znižovanie elasticity kože vonkajšieho zvukovodu, čo vedie k zníženej produkcii mazu a zvýšeniu pH, čo spôsobuje zápal, ktorý je pre dieťa bolestivý.

Príznaky plaveckého ucha u detí

Plavecké ucho môže spôsobiť celý rad symptómov, ktorých intenzita sa môže líšiť. Niektoré bežné príznaky, ktoré je potrebné sledovať u detí, zahŕňajú:

  1. bolesť ucha – deti sa často sťažujú na bolesť uška, ktorá vie byť veľmi intenzívna. Tá sa môže zhoršiť pri dotyku alebo ťahaní ucha.
     
  2. svrbenie – postihnuté ucho môže svrbieť v dôsledku zápalu a vlhkosti
     
  3. sčervenanie a opuch – koža zvukovodu sa môže zdať červená a opuchnutá
     
  4. hnis – odtok hnisu alebo tekutiny z ucha môže byť príznakom infekcie
     
  5. problémy so słuchom – dočasne môže postihnuté ucho spôsobiť tlmené zvuky alebo zníženú schopnosť sluchu
     
  6. nepohodlie – dieťa trápi celkové nepohodlie, nepokoj alebo problémy so spánkom v dôsledku bolesti

Najčastejším príznakom je jednoznačne bolesť uška, ostatné, vyššie spomínané, vôbec nemusia byť pri ochorení prítomné. Iné príznaky ako zvýšená teplota či nádcha v tomto prípade nemajú svoje miesto.

dieta v bazene

Ako plaveckému uchu predchádzať

Prevencia je kľúčová – môžete prijať niekoľko opatrení na zníženie rizika infekcie:

  • udržujte uši v suchu – po plávaní alebo kúpaní pomôžte deťom nakloniť hlavu nabok, aby mohla voda odtiecť. Vonkajšie ucho jemne osušte čistým uterákom či plienkou, pričom do zvukovodu nič nevkladajte.
     
  • vyhnite sa častému čisteniu uší – ich nadmerné čistenie môže totiž odstrániť ochranný ušný maz, vďaka čomu je ucho náchylnejšie na infekcie
     
  • zvážte miesta na kúpanie – rozhodnite sa skôr pre dobre udržiavané, čisté bazény alebo prírodné vodné plochy s dobrou kvalitou vody

Liečba plaveckého ucha

Prvou pomocou pri tomto ochorení sú ušné kvapky Burrow. Tie si určite nezabudnite pribaliť do cestovnej lekárničky na miesta, kde sa plánujete kúpať (hotel s bazénom, dovolenka pri mori a pod.). Keďže bolesť vie byť veľmi intenzívna, utlmiť ju môžete pomocou ibuprofénových či paracetamolových sirupov pre deti – Paralen SUSNurofenPanadol.

Plavecké ucho je častým problémom detí, ktoré radi trávia čas vo vode. Uvedomenie si príznakov a prijatie preventívnych opatrení môže výrazne znížiť riziko infekcie. Podporou dobrej hygieny pri plávaní, zabezpečením, že uši zostanú suché a rýchlym riešením akýchkoľvek príznakov nepohodlia alebo infekcie, môžete pomôcť deťom naďalej si užívať plávanie, pričom ich uši budú zdravé a bez infekcie.